Loont het om meer te betalen voor kwaliteit?
Mark van de Waal | 10 juni 2022
Een productmanager en ik hadden onlangs een gesprek en hij haalde toen een goed punt aan: “Wat kost nou meer? Een goedkoop systeem dat niet (goed) werkt of een duurder systeem dat wel langdurig functioneert?” Dit is een interessant vraagstuk!
We leven in een snelle wegwerpmaatschappij waarin we gewend zijn om zo goedkoop mogelijk te shoppen. Als het kapot gaat, repareren we het dan? Welnee, dat doen we tegenwoordig niet meer. We zeggen gewoon: “Ach, het was toch goedkoop, ik koop wel een nieuwe!”. En daarna gooien we het oude product gewoon weg. Maar als we kijken naar toepassingen met grote kostbare industriële robots, kunnen we dan dezelfde opvatting hanteren? Heeft dat wel zin? In dergelijke omstandigheden is het kostbaarder om defecte goedkope componenten te moeten vervangen, dan om direct vanaf het begin in kwaliteit te investeren. Hoeveel kost downtime bedrijven eigenlijk? Als je het bekijkt als een vergelijking van verborgen kosten, is het dan de moeite waard om in het begin meer te betalen voor kwaliteit?
Kwaliteit of kwantiteit, wat kost meer?
Grote bedrijven investeren zwaar in het automatiseren van hun productielijnen. Ze worden hierbij steeds afhankelijker van robots (meer blogs over robotica, kunt u hier vinden). Deze zijn niet voordelig in aanschaf of onderhoud en kosten duizenden euro’s per uur als ze niet (goed) werken.
Dat is wat in overweging moet worden genomen. Bij de initiële kosten moet rekening worden gehouden met hoe lang een systeem zal werken, de levensduur. Gebruikers moeten ook kijken naar het gemak waarmee de robot kan worden onderhouden en hoeveel het per uur gaat kosten als er een defect aan de robot ontstaat.
Als al deze overwegingen aan het begin aan de orde komen, zou meer uitgeven aan kwaliteit toch het antwoord zijn?
Bijvoorbeeld; igus biedt een robot-kabelrups aan voor de grote industriële robots. Deze kabelrups beschermt alle kabels die de robot voorzien van stroom, date en/of andere benodigde media. Als deze kabels beschadigd raken, schakelt dit de robot uit. Hoeveel gaat dat het bedrijf kosten? Hoe moeilijk is het om de beschadigde kabels te vervangen?
Een kabelrups in de vorm van de triflex® R-serie, is misschien niet de goedkoopste optie, maar u betaalt wel voor de levensduur ervan. Het is een modulair systeem dat een gemakkelijke toegang tot de kabels biedt, zodat eventuele onderhoudswerkzaamheden snel en eenvoudig kunnen worden uitgevoerd.
Goedkoop maar duur
Er zijn bedrijven die kiezen voor de goedkoopste oplossing, bijvoorbeeld door beschermslang te gebruiken voor hun robots. Die gaat een paar maanden mee, gaat stuk en veroorzaakt vervolgens stilstand. Hierna wordt de beschermslang gewoon weer vervangen door dezelfde goedkope slang. Hoeveel kost dat het bedrijf over een periode van laten we zeggen drie jaar?
Telkens als de beschermslang het begeeft, wordt de robot 10 minuten lang uitgeschakeld (dat is een zeer voorzichtige schatting en duurt in de praktijk waarschijnlijk langer) om de slang te (laten) vervangen. Hoeveel kost dat?
Stel dat de slang 15 euro per meter kost, en dat u 15 meter per robot nodig hebt en dat de klant 10 robots heeft staan, waarvan de slang dus 3 maanden meegaat…
Volgens Oneserve: “als we vaststellen dat stilstand het bedrijf 28.000 euro per uur kost, staat die 10 minuten gelijk aan een kostenpost van 4.700 euro en is de initiële investering in slechts 25 dagen terugverdiend”. Bron: Industrial Compliance
Dus de kosten per jaar zijn ruwweg 940 euro per robot alleen voor de slang. PLUS, er zijn ook nog de kosten van de 10 minuten stilstand om de 3 maanden, dus 4 x 4.700 euro per robot, in totaal 19.750 euro! En een totaal van 197.450 euro voor alle 10 de robots. Er zijn ook nog materiële kosten, maar dit alleen al is een ongelooflijk hoog bedrag.
Kostbaar maar uiteindelijk kostenbesparend
Dus, wat is het alternatief? U kunt in het begin meer betalen, maar op het einde minder. Kwaliteit én kwantiteit… Laten we eens kijken naar dezelfde cijfers, maar nu met een superieure ronde 3D robot-kabelrups om de kabels te beschermen.
De kabelbescherming is nu een triflex® R robot-kabelrups en kost 134 euro per meter, je hebt 15 meter per robot nodig, de klant heeft 10 robots en hij gaat 3 maanden mee…
En hier wordt het verschil gemaakt… Hij gaat namelijk geen 3 maanden mee, de triflex® R gaat vele malen langer mee. Laten we voor het rekenvoorbeeld stellen dat hij 3 jaar meegaat (een theoretische levensduur voor dit voorbeeld, in de praktijk zal dit normaliter langer zijn) zonder vervangen te hoeven worden…. Dus de kosten van de slang per robot bedragen ruwweg 2.000 euro per robot en omdat de robot-kabelrups superieur en robuuster is en in het begin door een specialist op dit gebied is ontworpen, zijn de enige jaarkosten, de kosten voor het uitrusten van de robots à 20.000 euro. Dit bespaart de klant pak hem beet 176.000 euro over het hele jaar.
Geen tastbare kosten.
Geen downtime.
Dus loont het om meer te betalen voor kwaliteit?
Terug naar de oorspronkelijke vraag: koop je goedkoop, dan koop je in feite dubbel. Als je in het begin meer investeert in een superieur product, bespaar je op de langere termijn onvermijdelijk hoge kosten.
Voor meer voor- en tegens van beschermslang versus triflex® R-kabelrupsen, bekijk de vergelijking.