3D-DIY en 3D-printeronderdelen die je ontwerp verbeteren - Blog | igus® Nederland

3D-DIY en 3D-printeronderdelen die je ontwerp verbeteren

Andrej Roskic | 22 januari 2024

Onder liefhebbers van 3D printen en hobbyisten zijn doe-het-zelf 3D printers heel gewoon. Doe-het-zelf modellen kosten vaak minder dan vergelijkbare kant-en-klare modellen en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker. Het kan echter lastig zijn om alle onderdelen voor een zelfbouwproject te vinden als u geen bouwpakket wilt kopen. Lees verder om te leren hoeveel igus® componenten gebruikt kunnen worden in doe-het-zelf 3D printers en wat de voordelen zijn van het kiezen van igus componenten voor uw bouw.

Overwegingen bij het kiezen tussen een kant-en-klare of een doe-het-zelf 3D-printer

Elke investering in een 3D-printer, of het nu gaat om een kant-en-klare of een doe-het-zelf-printer, kan duur zijn. Zelfbouw of een bouwpakket zijn beide minder duur dan een kant-en-klare printer, die gemiddeld zo’n €700 kost voor een hobbyprinter van gemiddeld niveau. Het verschil tussen een doe-het-zelf pakket en een kant-en-klare versie van hetzelfde model printer kan oplopen tot meer dan €150, waardoor doe-het-zelf alleen al op basis van de prijs de gemakkelijkste keuze is.
Gemak is een andere factor bij de keuze voor 3D printen.

Het kopen van een kant-en-klare printer is natuurlijk de eenvoudigste methode, omdat de printer direct uit de doos komt. Doe-het-zelf alternatieven vereisen niet alleen assemblage, maar als er problemen of storingen zijn, moet er tijd worden besteed aan het oplossen en repareren van problemen. Dit is minder waarschijnlijk als je een bouwpakket gebruikt omdat er een handleiding bij zit, maar iemand die helemaal vanaf nul bouwt heeft die luxe niet. Daarom wordt degenen die nog maar net beginnen met 3D printen vaak aangeraden om te beginnen met een bouwpakket en langzaam over te stappen op zelf bouwen.

3D printer

Voor degenen die een diepgaand begrip willen krijgen van 3D printers en hoe elk individueel onderdeel werkt, is het bouwen vanaf nul de beste manier om dit te doen. Omdat er geen handleidingen of instructies zijn voor deze bouw, is er uitgebreid onderzoek nodig naar de onderdelen en wordt er veel meer tijd besteed aan het bouwen en oplossen van problemen met de printer. Hoewel dit voor veel nieuwkomers lastig kan zijn, is de opgedane kennis van onschatbare waarde voor toegewijde 3D-printers.

Onderdelen voor doe-het-zelf 3D printers

Onderdelen vinden voor een doe-het-zelf 3D printer kan een uitdaging zijn. Compatibiliteit is een groot probleem, vooral bij het combineren van onderdelen van verschillende fabrikanten. Dit betekent echter niet dat het proces niet eenvoudiger kan worden gemaakt. Veel fabrikanten – bijvoorbeeld igus® – bieden een breed scala aan onderdelen die gebruikt kunnen worden in een 3D printer, met bewezen compatibiliteit over de hele linie. Hieronder vindt u een lijst met onderdelen die igus aanbiedt en die geschikt zijn voor 3D printerbouw.


Lineaire rails en loopwagens:

drylin® lineaire rails en loopwagens zijn een lichtgewicht, onderhoudsvrije oplossing voor veel verschillende 3D printerconstructies. Of u nu een enkele of dubbele rail nodig hebt of de voorkeur geeft aan lineaire stangen, er zijn veel verschillende materiaalopties beschikbaar, waaronder koolstofvezel als ultralichte optie.

Lineaire rails voor 3D printers

Lineaire actuatoren:

Lineaire actuatoren zijn de drijvende component in 3D printertoepassingen en zijn van vitaal belang voor de algehele prestaties van een 3D printer. Actuatoren met loodschroefaandrijving bieden de beste combinatie van prijs en prestaties in vergelijking met actuatoren met kogelomloopspindels. Drylin lineaire actuatoren bieden het bijkomende voordeel van een drooglopende, onderhoudsvrije werking die bestand is tegen vuil en stof.

Motoren & motor controllers:

igus biedt stappenmotoren met NEMA 17, 23 en 24 maten die ideaal zijn voor 3D printers. Er zijn ook een aantal verschillende motorcontrollers beschikbaar die een eenvoudige en intuïtieve UI bieden voor een gemakkelijke instelling zonder software te hoeven downloaden. Er is een online simulator beschikbaar om drylin motorcontrollers uit te proberen voordat je tot aanschaf overgaat.

Kabels:

Om uw 3D-printer van stroom te voorzien, hebt u natuurlijk kabels nodig, maar vooral kabels die continue beweging aankunnen. chainflex®-kabels zijn speciaal ontworpen voor continue beweging en bieden een UL-gecontroleerde levensduurgarantie tot 48 maanden. De kabelvereisten verschillen per toepassing, maar met bijna 1.400 kabeltypen voor motorkabels, sensorkabels, datakabels, ethernetkabels en nog veel meer, is het vinden van de perfecte chainflex kabel voor uw 3D printer een makkie.

Kabelrups met potlood

Kabelrupsen:

Goed kabelbeheer is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste kabels, ongeacht de specifieke toepassing. Als kabels in de knoop raken of verstrikt raken in andere componenten, kunnen ze beschadigd raken en defect raken, waardoor ze vervangen moeten worden. Kabelrupsen van igus zijn een geweldige oplossing voor kabelbeheer in 3D printers, met een hele lijn dragers die ontworpen zijn voor krappe installatieruimtes. Vooral de E2 micro is een populaire optie die vaak wordt aanbevolen voor gebruik in 3D printers vanwege het lage gewicht, de compacte vormfactor en de eenvoudige kabelvulling.

Filament:

Naast componenten biedt igus 10 verschillende FDM filamenten die elk gemaakt zijn met slijtvaste, drooglopende iglide® polymeren. iglide filamenten zijn tot 50 keer slijtvaster dan standaard filamenten, waardoor ze een geweldige optie zijn voor functionele componenten. Ze kunnen zelfs worden gebruikt om onderdelen voor andere 3D-printers te printen!

Conclusie

Hoewel het igus assortiment niet elk facet van het bouwen van een doe-het-zelf 3D printer dekt (de printkop, het printbed en het frame moeten elders worden ingekocht) kan u bij het grootste deel van uw project igus producten gebruiken voor langdurige en betrouwbare prestaties.


Bezoek onze webpagina voor meer informatie over igus producten voor 3D printers. Voor toepassingsspecifieke vragen kunt u ons bellen +31 (0)346 353 932 of mailen!

En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers Kabelrupsen en Whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.




Trefwoorden voor artikel:

3d componenten 3d filament advies doe-het-zelf

Newsletter:

Kies nu een onderwerp