Hoe werkt tandwielreductie? - Blog | igus® Nederland

Hoe werkt tandwielreductie?

Andrej Roskic | 11 september 2024

Tandwielreductie is een kernconcept van tandwielen dat grondig begrepen moet worden om er optimaal gebruik van te maken in machines en om de prestaties en efficiëntie te optimaliseren.

Deze blog behandelt tandwielreductie, inclusief wat het is, hoe het wordt berekend en veelvoorkomende toepassingen die afhankelijk zijn van tandwielreductie om goed te functioneren.

Wat is tandwielreductie?

tandwielen groep

Tandwielreductie is een mechanisch proces dat wordt gebruikt om de snelheid te verlagen en het koppel van een krachtbron te verhogen via een set tandwielen (tandwieltrein). Dit wordt bereikt wanneer één tandwiel wordt aangedreven door een kleiner tandwiel met minder tanden. De overbrengingsverhouding tussen de twee tandwielen bepaalt de exacte hoeveelheid reductie die wordt bereikt.

Tandwielreductie speelt een essentiële rol in talloze toepassingen, van zware industriële apparatuur tot meer standaard apparaten. Door controle te hebben over de snelheid en het koppel van een machine kunnen relatief eenvoudig extreem hoge koppels of snelheden worden bereikt.

Uitleg over overbrengingsverhoudingen

De overbrengingsverhouding van een systeem is de verhouding tussen het aantal tanden op het aangedreven tandwiel en het aantal tanden op het aandrijvende tandwiel. De formule om dit te berekenen staat hieronder.

Deze verhouding bepaalt hoeveel omwentelingen het aandrijftandwiel moet maken om het aangedreven tandwiel één keer te laten draaien. De overbrengingsverhouding heeft een directe invloed op de snelheid en het koppel van de uitgaande as. Een hogere overbrengingsverhouding betekent een hoger koppel en een lagere snelheid, terwijl een lagere overbrengingsverhouding een hogere snelheid en een lager koppel betekent.

Een overbrengingsverhouding van 4:1 betekent bijvoorbeeld dat het aandrijftandwiel vier keer moet draaien om het aangedreven tandwiel één keer te laten draaien, wat resulteert in een aanzienlijke snelheidsverlaging en een toename van het koppel.

tandwielreductie concept

Omgekeerde relatie tussen koppel en snelheid

Het bovenstaande voorbeeld benadrukt de omgekeerde relatie tussen koppel en snelheid. Als de snelheid afneemt, zal het koppel altijd toenemen en omgekeerd. Dit komt door de fundamentele wet van behoud van energie.

Het vermogen dat aan het systeem wordt geleverd, blijft constant, zelfs nadat de versnelling is verlaagd. Daarom neemt het koppel omgekeerd toe naarmate de snelheid afneemt.

Deze omgekeerde relatie is cruciaal in toepassingen zoals autotransmissies, waar lagere versnellingen een hoog koppel leveren om te versnellen en hogere versnellingen een hogere snelheid leveren om te cruisen.

Efficiëntiefactoren

Er zijn een aantal verschillende factoren die de efficiëntie van tandwielreductie beïnvloeden. Deze factoren vereisen uitgebreide overweging en planning om ervoor te zorgen dat een systeem optimaal presteert.

Frictie

Wrijving is een van de meest voor de hand liggende factoren die de efficiëntie van tandwielreductie kan beïnvloeden. Hogere wrijvingsniveaus leiden tot meer energieverlies in de vorm van warmte, waardoor de efficiëntie afneemt. Adequate smering – hoewel moeilijk te onderhouden en mogelijk schadelijk voor het milieu – kan dit verminderen, evenals het gebruik van hoogwaardige zelfsmerende materialen in plaats van metaal.

Tandwielmateriaal

Tandwiel materiaal verschil

Het materiaal dat voor de tandwielen wordt gebruikt, speelt ook een belangrijke rol in de efficiëntie. Metalen tandwielen zijn duurzaam, maar zwaar en vereisen meer energie om te bewegen. Kunststof tandwielen zijn lichter en gemakkelijker te verplaatsen, maar kunnen mogelijk niet dezelfde belastingen aan als metaal.

Tandwiel ontwerp

Hoewel rechte tandwielen het populairste type tandwiel zijn, zijn ze niet het meest efficiënt. Andere tandwielontwerpen, zoals rechte tandwielen, zijn efficiënter bij het overbrengen van energie. Dit komt door de schuine tandhoek van rechte tandwielen, waardoor ze soepeler in elkaar grijpen.

Andere ontwerpfactoren zoals oppervlakteafwerking of asconfiguratie kunnen ook van invloed zijn op de efficiëntie van tandwielreductiesystemen.

Uitlijning en montage

Slechte uitlijning en montage leiden vaak tot meer wrijving en slijtage, waardoor de efficiëntie afneemt. Een hoge mate van precisie bij installatie en onderhoud is cruciaal om optimale prestaties te bereiken.

Belastingsomstandigheden

Verschillende tandwielen zijn ontworpen om verschillende belastingen aan te kunnen en een tandwiel zal alleen piekefficiëntie bereiken als het onder de ideale belastingsomstandigheden werkt. Afwijkingen van dit ideale bereik kunnen leiden tot aanzienlijke rendementsverliezen.

Temperatuur

Hoge bedrijfstemperaturen kunnen van invloed zijn op de viscositeit van smeervet – als dat wordt gebruikt – en de uitzetting van tandwielmaterialen, wat de efficiëntie beïnvloedt. Effectieve mechanismen voor koeling en temperatuurregeling zijn van vitaal belang om de bedrijfstemperatuur binnen het ideale bereik te houden.

Algemene toepassingen van tandwielreductie

Auto-industrie

Versnellingsreductie is essentieel in voertuigtransmissies, zoals eerder vermeld. Als een voertuig opschakelt, is er minder koppel nodig ten gunste van meer snelheid, wat het beste kan worden bereikt door tandwielreductie.

Industriële machines

Zware machines zoals transportbanden en kranen verplaatsen vaak zware lasten bij relatief lage snelheden, waarvoor een aanzienlijk koppel nodig is. Met tandwielreductie kan het benodigde koppel in deze toepassingen worden bereikt.

Huishoudelijke apparaten

Zelfs huishoudelijke apparaten zoals wasmachines of blenders maken gebruik van tandwielreductie. Beide apparaten maken gebruik van hogesnelheidsmotoren die uitgebalanceerd moeten worden door middel van tandwielreductie om een lagere snelheid en een hoger koppel te bereiken.

Automatisering en robotica

Tandwielreductie maakt zeer nauwkeurige bewegingen mogelijk in robotarmen en andere geautomatiseerde systemen. Gezien de hoge precisieniveaus die voor deze toepassingen vereist zijn, is het gebruik van tandwielreductie essentieel.

Samenvatting

Inzicht in tandwielreductie is essentieel voor het optimaliseren van de prestaties en efficiëntie van machines in een breed scala aan toepassingen. Van de auto-industrie tot huishoudelijke apparaten en robotica, tandwielreductie speelt een cruciale rol bij het beheren van de relatie tussen snelheid en koppel om aan specifieke operationele behoeften te voldoen.

Door zorgvuldig rekening te houden met factoren zoals overbrengingsverhouding, materiaalselectie, ontwerp en omgevingsfactoren kunnen ingenieurs de effectiviteit van tandwielreductiesystemen maximaliseren.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.