chainflex® buigradii: ken uw grenzen
Mark van de Waal | 5 oktober 2020
Bij het gebruik van kabels, ongeacht het type, is het belangrijk dat de minimale buigradius in acht wordt genomen én wordt gerespecteerd.
Wat is een buigradius? De buigradius is de straal waarop een kabel kan worden gebogen zonder de integriteit of functie ervan te beschadigen.
Voor kabelrupsen, ook wel kabeldragers of energiekettingen genoemd, moet de minimale buigradius groter zijn dan die van de kabel zodat de kabelveiligheid behouden blijft, Fabrikanten van kabelrupsen bieden verschillende buigradii zodat klanten deze correct op hun kabels kunnen afstemmen. De buigradius van de kabelrups moet groter zijn dan de grootste radiusvereisten van de kabels binnenin de kabelrups – dit kan worden verkregen door te vermenigvuldigen (buigfactor x totale buitendiameter).
Deze conformiteit zorgt voor een lange levensduur van de kabel en uiteindelijk ook van de applicatie: een te kleine buigradius en de kabelelementen zullen snel vermoeid (materiaalmoeheid) raken. Hoe groter de straal, hoe minder spanning er op de kabels wordt uitgeoefend – wat op zijn beurt weer resulteert in een langere levensduur.
Bovendien, moeten operators het aanbevolen temperatuurbereik van de kabel in acht nemen om te voorkomen dat de kabel heter wordt dan veilig is, aangezien er anders materiaalbreuk plaats kan vinden. Evenzo kunnen koude temperaturen de kabelmaterialen stijf en broos maken, waardoor de levensduur verkort wordt.
chainflex® garantie
Bij igus®, worden al onze chainflex® kabels getest in het 3.800 m² grote testlaboratorium, gevestigd in ons hoofdkantoor in Duitsland (Keulen). Dit doen we om ervoor te zorgen dat de cijfers die we vrijgeven onze klanten in staat stellen om de veiligste, meest duurzame kabels voor hun toepassingen te vinden.
De tests op onze chainflex® kabels worden al meer dan 25 jaar uitgevoerd en dit blijven we dag in, dag uit doen over een breed scala aan specifieke slaglengtes en testregimes.
Dankzij deze testen en de hierdoor verkregen expertise kan de flexibele levensduur van onze kabels worden gegarandeerd voor maar liefst 36 maanden; zelfs in ruwe en ongebruikelijke omstandigheden.
De 7 geboden
De veerkrachtige constructieve ontwerpen van onze kabels kunnen worden samengevat in de zeven basisregels waar wij ons met trots aan houden:
- Trekontlastende kern: bescherm de vlechtstructuur voor betrouwbare en veilige kernen.
- Geoptimaliseerd geleiderontwerp: optimale draaddiameter, steeklengte en richting voor veilig buigen.
- Aderisolatie: niet-klevende maar ondersteunende isolatiematerialen.
- Aderstructuur: gevlochten of gelaagde structuur om een optimale korte steeklengte te garanderen.
- Binnenmantel: geëxtrudeerde binnenmantel, in plaats van geweven stof of vulstof, voorkomt fragmentatie.
- Afscherming: strak gevlochten constructies zorgen voor een hoge EMC- en torsiebescherming.
- Buitenmantel: mantels gemaakt van PVC, PUR of TPE voldoen aan tal van specificaties zoals UV-bestendigheid, lage temperatuurflexibiliteit, oliebestendigheid en uiteindelijk dus ook kosteneffectiviteit.