Het sprookje van de dunste litzen…
Mark van de Waal | 17 januari 2022
“De litzen moeten fijn zijn, anders buigt de kabel niet goed”, of “Ik heb een klasse 6 geleider nodig in een robotkabel“; dit zijn enkele uitspraken die we regelmatig horen van onze klanten. Daar ging vaak een defecte kabel aan vooraf, wat leidde tot machinestilstand. Het gevolg was in de meeste gevallen productieverlies en/of hoge reparatiekosten.
Wat is een bundeling?
Een ader is het onderdeel van een kabel dat verantwoordelijk is voor de stroomdoorgang. Deze wordt door de isolatie bedekt, zodat de stroom niet naar de aangrenzende aders kan lekken. Als de ader uit meer dan één litze bestaat, spreekt men van een streng. Deze gebundelde structuur, bedekt met een isolatielaag, is een ader.
Er zijn verschillende strengklassen
De verschillende toepassingen van kabels stellen onvermijdelijk verschillende eisen aan de duurzaamheid bij beweging. Een ondergrondse kabel wordt natuurlijk nooit bewogen, terwijl een kabel op een pick-and-place machine miljoenen keren beweegt. Bijgevolg moet de geleider van verschillende soepelheid zijn om dit op te kunnen vangen, evenals andere factoren zoals haptiek, verbindingstechniek, verwerking en de kosten.
IEC / DIN EN 60228 (VDE 0295) verdeelt geleiders in vier klassen om ruwweg in te delen hoe “flexibel” de geleider moet zijn. De criteria hiervoor zijn de enkele litzen diameter en het aantal enkele litzen. Dit betekent dat we een nominale doorsnede (aderkwadratuur) van de geleider (belangrijk voor de stroomdoorgang) met verschillende combinaties kunnen bereiken. Hij kan bestaan uit één massieve bundel of uit vele kleine bundels die uiteindelijk in totaal dezelfde doorsnede oppervlakte hebben.
De volgende indeling wordt gebruikt:
Klasse 1: Massieve geleider
Klasse 2: Gebundelde geleider voor vaste installatie
Klasse 5: Flexibele geleider (fijne bundeling)
Klasse 6: Zeer flexibele geleider (fijne litzen)
Deze progressieve klassen zijn gecreëerd om gebruikers in staat te stellen hun flexibiliteit ruwweg in te delen. Dit is voldoende voor eenvoudige bewegende toepassingen.
Beste in zijn klasse voor continu bewegende toepassingen, kabelrupsen of robots
Voor beweging, is het duidelijk dat het geen massieve geleider mag zijn, maar het blijkt dat de bundels ook niet te fijn mogen zijn.
Dankzij het uitvoeren van vele testen, hebben wij vastgesteld dat de gebundelde litzen ook niet te fijn mogen zijn, omdat dan bij het buigen door de trekkrachten, het buitenste gedeelte van de koperlitzen wordt uitgerekt. Als de buiging vervolgens teniet wordt gedaan, kunnen kleine lussen ontstaan omdat het koper niet opnieuw samentrekt. Het gevolg is dat door de herhaalde beweging steeds meer van deze lussen ontstaan. Op een gegeven moment breekt de bundel. De optimale constructie voor beweging is niet die met de dunste litzen, maar die waarbij de dikte is afgestemd op de respectievelijke nominale totale aderdoorsnede (b.v. 0,5 mm², 0,75 mm², 1,0 mm² of 1,5 mm²).
Omdat wij precies de juiste bundel voor u in de ader gebruiken, hoeft u bij igus de geleidersklasse niet te specificeren. Vertel ons wat uw kabel mechanisch aan moet kunnen, en wij vinden voor u het juiste product uit ons kabelassortiment. Ook kunt u hier direct gebruik maken van de handige geld besparende chainflex® prijscheck: