Hoe wordt groene waterstof gemaakt?
Andrej Roskic | 5 september 2024
Groene waterstof is een schone energiebron die een belangrijke rol kan spelen bij het terugdringen van de wereldwijde koolstofuitstoot. Naarmate duurzaamheid een praktijk wordt die mensen steeds meer bezighoudt, wordt de noodzaak om productie en techniek in een ‘groenere’ richting te duwen steeds belangrijker.
Om groene waterstof en de voordelen ervan beter te begrijpen, onderzoeken we hoe het wordt geproduceerd en wat het potentieel ervan is om schadelijke energiebronnen te vervangen.
De basis van groene waterstof
Groene waterstof wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon of waterkracht. De sleutel tot de ‘groene’ eigenschappen ligt in de manier waarop het wordt gemaakt. Om groene waterstof te produceren, wordt een proces gebruikt dat bekend staat als elektrolyse.
Bij elektrolyse wordt een elektrische stroom door water geleid om het te scheiden in twee componenten: waterstof en zuurstof. Als de elektriciteit die in dit proces wordt gebruikt afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals wind, zon of waterkracht, wordt de geproduceerde waterstof als groen beschouwd. Dit komt omdat het totale proces geen broeikasgassen uitstoot.
Hoewel groene waterstof momenteel slechts goed is voor minder dan 0,04% van de hoeveelheid geproduceerde waterstof, is het een nuttige bron voor sectoren zoals de bouw, scheepvaart of luchtvaart waar decarbonisatie (het proces van het verminderen van koolstofdioxide en andere schadelijke broeikasgassen uit de atmosfeer) bijzonder moeilijk is.
De rol van hernieuwbare energie
De elektriciteit die nodig is voor elektrolyse kan worden opgewekt uit verschillende hernieuwbare bronnen:
Zonne-energie: zonnepanelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit.
Windenergie: Windturbines wekken elektriciteit op door gebruik te maken van de kinetische energie van de wind.
Waterkracht: Waterstroming wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken via turbines.
Hernieuwbare energiebronnen zijn het toppunt van duurzame ontwikkelingen en bieden alternatieve methoden voor het produceren van energie die geen eindige hulpbronnen uit de natuurlijke omgeving zoals fossiele brandstoffen uitput.
Naarmate de technologie voortschrijdt en we manieren zoeken om klimaatverandering tegen te gaan, blijft hernieuwbare energie aan belang winnen en belooft het een toekomst waarin energiebronnen ons ten goede komen zonder het milieu uit te putten.
De toekomst van groene waterstof
Hoewel het de duurzamere optie is, zijn de kosten van groene waterstof veel hoger dan die van waterstof uit fossiele brandstoffen. Maar met de vooruitgang in technologie en meer investeringen heeft groene waterstof het potentieel om kosteneffectiever en op grotere schaal gebruikt te worden.
Groene waterstof biedt een blik in een toekomst waarin in onze energiebehoeften wordt voorzien zonder de planeet te schaden. Terwijl we blijven innoveren en investeren in hernieuwbare technologieën, is groene waterstof een veelbelovende manier om netto nul emissies te bereiken en klimaatverandering tegen te gaan. Lees meer over dit onderwerp in informatieve bronnen zoals acciona en het ministerie.
igus® toewijding aan duurzame alternatieven
Als bedrijf dat zich bezighoudt met motion plastics, roept de term ‘plastics’ vaak rode vlaggen op als het gaat om de impact op het milieu. Als fabrikant van hoogwaardige polymeren weten we dat ze kunnen worden gebruikt om het milieu en zijn hulpbronnen te beschermen en we hebben dit tot een aandachtspunt gemaakt.
We hebben meer blogs beschikbaar over verschillende duurzaamheidsonderwerpen, zodat je deze kunt lezen en meer te weten kunt komen over de milieuaspecten van productie en techniek.
Onze producten zijn ontworpen om de pijnpunten van klanten aan te pakken en ze worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, dus hun duurzame eigenschappen komen ten goede aan verschillende industrieën. igus® producten bieden een langere levensduur, zijn zelfsmerend, waardoor er geen uitvaltijd nodig is om te smeren. De toepassingen van de klant werken dus met duurzame, rendabele onderdelen in plaats van kortetermijnoplossingen die schadelijk zijn voor de productiviteit en het milieu.
We hebben ook veel initiatieven geïmplementeerd, van het verzamelen van afval tot het planten van bomen, om ervoor te zorgen dat onze omgeving er goed uitziet en we moedigen al onze medewerkers aan om mee te doen.
Als we onze locatie schoon houden en helpen om te gedijen, komt dat ten goede aan de natuur, onze werknemers en de omliggende bedrijven.
Lees hier meer over onze duurzame initiatieven.
Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.
Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op: