Humanoïde robots: inzicht in de markt en het potentieel ervan - Blog | igus® Nederland

Humanoïde robots: inzicht in de markt en het potentieel ervan

Andrej Roskic | 28 augustus 2024

De markt van humanoïde robots zal de komende tien jaar exploderen. Goldman Sachs Research voorspelt dat de markt tegen 2035 36 miljard dollar zal bedragen. Er zijn verschillende factoren die het potentieel van de humanoïde robotmarkt zullen beïnvloeden, zoals wijdverspreid onderzoek en ontwikkeling over de hele wereld, toegang tot goedkopere componenten en een toenemende vraag naar humanoïde robots in verschillende industrieën. Lees verder om meer te weten te komen over de toestand van de humanoïde robotmarkt en de toekomst van deze innovatieve technologie.

Wat is een humanoïde robot?

humanoïde robot wordt getest.

Een humanoïde robot is eenvoudigweg een robot die ontworpen is om op het menselijk lichaam te lijken en zich op dezelfde manier te gedragen als mensen. Humanoïde robots zijn niet beperkt op dezelfde manier als de meeste traditionele robots, omdat ze een grotere bewegingsvrijheid hebben en op dezelfde manier met hun omgeving kunnen communiceren als mensen. Dit maakt hun toepassingsmogelijkheden bijna onbeperkt en is een groot deel van de reden waarom de industrie klaar is voor een snelle groei in het komende decennium.

Belangrijkste spelers op de markt van humanoïde robots

De humanoïde robotmarkt bestaat uit bedrijven in verschillende rollen, van AI- en softwareontwikkelaars tot leveranciers van componenten, integrators en topfabrikanten. Hieronder staan enkele van de belangrijkste spelers in de sector.

AI developers

Geavanceerde AI-modellen zijn de toekomst van humanoïde robots. Dankzij AI kunnen deze robots hun omgeving analyseren en begrijpen en er uiteindelijk op een veel menselijkere manier op reageren. Dit is precies waar bedrijven als OpenAI en Google (Google AI, DeepMind) al jaren aan werken.

Robotica bedrijf Figure maakt al gebruik van OpenAI’s technologie om spraak-naar-spraak redeneringen te ontwikkelen voor zijn robot, Figure 02. Het uiteindelijke doel is dat kunstmatige intelligentie de robots van Figure in staat stelt om te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen om geavanceerde robots voor algemene doeleinden te maken.

Aanbieders van componenten

NVIDIA, van oudsher producent van computertechnologie en uitvinder van de GPU, staat op het punt om de toonaangevende producent te worden van geavanceerde onderdelen voor humanoïde robots. Hun nieuwste project – Project GR00T genaamd – is gebouwd op NVIDIA’s eigen Blackwell grafische architectuur. GR00T is een basismodel voor humanoïde robots en is ontworpen om “doorbraken in robotica en AI” te stimuleren.

NVIDIA werkt al samen met bedrijven als Google DeepMind, Tesla, OpenAI en Meta om Blackwell in handen te krijgen van zoveel mogelijk industrieleiders. Aangezien de meeste van deze bedrijven al betrokken zijn bij de markt voor humanoïde robots, is het vrijwel zeker dat NVIDIA in de nabije toekomst een van de meest invloedrijke spelers in de hele industrie zal zijn.

Fabrikanten

Fabrikanten van deze robots zijn enkele van de bekendste spelers op de markt van humanoïde robots. Bedrijven als Boston Dynamics, Agility Robotics en Hanson Robotics zijn enkele van de grootste in de gehele humanoïde robotmarkt, hoewel ze elk een andere aanpak hanteren bij de ontwikkeling van humanoïde robots.

Boston Dynamics is misschien wel de populairste fabrikant van humanoïde robots, grotendeels dankzij een robuuste online aanwezigheid en verschillende virale video’s van zijn humanoïde “Atlas” en vierpotige “Spot” robots. De vierpotige Spot is al verkrijgbaar en wordt met veel succes gebruikt in opslag, productie en bouwtoepassingen.


Agility Robotics heeft al een commercieel verkrijgbare humanoïde robot ontwikkeld, genaamd “Digit”. Digit is vooral gericht op productie, opslag en logistiek en is bedoeld als antwoord op het snel groeiende tekort aan arbeidskrachten in deze industrieën.

Hanson Robotics is het bedrijf achter Sophia, een humanoïde robot die vooral bekend staat om zijn realistische uiterlijk en complexe gezichtsuitdrukkingen. Het doel van Hanson Robotics is om “[sociaal] intelligente machines te maken die de kwaliteit van ons leven verrijken”. Een alfaversie van Sophia is momenteel beschikbaar voor onderzoek, academische en B2B-toepassingen.

Uitdagingen voor de markt van humanoïde robots

Kosten van adoptie

Een van de grootste hindernissen voor een wijdverspreide toepassing van humanoïde robots zijn de aanschafkosten. De geavanceerde technologie die humanoïde robots gebruiken, samen met de verscheidenheid aan taken die ze uitvoeren en de materialen en componenten waarmee ze zijn ontworpen, leiden tot kosten van zes cijfers voor industriële humanoïde robots van gemiddelde tot hoge kwaliteit.

Totdat de kosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd, zullen de meeste bedrijven niet in staat zijn om geld uit te geven voor zelfs maar één humanoïde robot, laat staan voor een hele vloot. Dit zal een belangrijk doel zijn naarmate de industrie groeit en de concurrentie tussen fabrikanten heviger wordt.

Veiligheid

Aangezien humanoïde robots voornamelijk ontworpen zijn om naast mensen te werken en met mensen te communiceren, is veiligheid een belangrijk punt van zorg. Verwondingen en schade zijn beide waarschijnlijke gevolgen van ongelukken of storingen zonder de juiste veiligheidsnormen en -functies.

Net als cobots hebben humanoïde robots robuuste veiligheidsmaatregelen nodig, zoals botsingdetectie en -vermijdingssystemen en noodstopfuncties. Uitgebreide tests, monitoring en risicobeoordeling zijn nodig om vertrouwen op te bouwen in de humanoïde robottechnologie.

Beperkt marktbewustzijn

Hoewel humanoïde robots zoals Atlas en Sophia een relatief sterke online aanwezigheid hebben gekregen, worden humanoïde robots in het algemeen nog lang niet gezien als een praktische oplossing voor de meeste toepassingen. Dit is uiteindelijk meer een kwestie van imago en marketing dan van technische prestaties of mogelijkheden.

Robots zoals de Digit van Agility Robotics bewijzen dat humanoïde robots een praktische oplossing zijn en dat ze alleen maar effectiever zullen worden naarmate de technologie verbetert. Zonder robuuste marketing, demonstraties in de praktijk en educatieve middelen zullen veel bedrijven echter in het duister blijven tasten over het potentieel van humanoïde robots. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat ze achterop raken bij concurrenten die de sprong wagen om deze technologie te implementeren.

Toepassingen van humanoïde robots per industrie

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg is een van de meest veelbelovende sectoren voor humanoïde robots. Medewerkers in de gezondheidszorg zijn vaak overwerkt, wat leidt tot een slechtere zorgstandaard voor patiënten. Humanoïde robots kunnen deze werklast verlichten door basistaken over te nemen, zoals het opnemen van vitale functies of het toedienen van medicatie.

Humanoïde robots die zijn uitgerust met gezichtsherkenning en taalverwerkingstechnologie kunnen ook emotionele steun en betrokkenheid bieden door gesprekken te voeren of fysiek contact te maken met patiënten.

In de ouderenzorg kunnen humanoïde robots patiënten eraan herinneren dat ze hun medicijnen moeten innemen, hen helpen met het voeren van maaltijden of hen helpen met aankleden.

Detailhandel & service

In de detailhandel worden robots al op unieke manieren geïntegreerd, zoals een robot die volledig autonoom dozen chocolade kan vullen of een robotarm die hele maaltijden kan koken en bereiden. Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg.

Humanoïde robots kunnen een geheel nieuwe reeks toepassingen in de detailhandel mogelijk maken. Denk hierbij aan het bewaken en aanvullen van schappen, het begroeten van klanten en het aanbevelen van specifieke producten, of zelfs het ophalen van aangevraagde producten voor klanten.

Productie

Productie is al een van de meest voorkomende industrieën waar deze robots worden gebruikt, met de Digit van Agility Robotics als het meest succesvolle voorbeeld van zo’n toepassing. Humanoïde robots kunnen verschillende soorten materiaalverwerking en transporttaken op zich nemen om de efficiëntie te verhogen en tekorten aan arbeidskrachten op te vangen.

Robots zijn ook ideaal in gevaarlijke omgevingen waar verwondingen of ongelukken waarschijnlijker zijn, omdat ze onder deze omstandigheden met veel minder risico kunnen werken dan menselijke werknemers.

Bouw

Net als de verwerkende industrie kan ook de bouwsector veel gebruik maken van humanoïde robots. Deze sector heeft ook te kampen met een tekort aan arbeidskrachten dat robotica gemakkelijk kan oplossen. Of het nu gaat om het verplaatsen van materialen op de bouwplaats, het uitvoeren van taken zoals lassen of boren, of simpelweg het helpen bij het plannen en organiseren, humanoïde robots zullen in de nabije toekomst een integraal onderdeel worden van de bouwindustrie.

Defensie en rampenbestrijding

Toepassingen voor defensie en rampenbestrijding zijn veelbelovend voor humanoïde robots. Dit zijn inherent gevaarlijke toepassingen en in veel gevallen is het helemaal niet haalbaar voor mensen om het benodigde werk veilig uit te voeren – bijvoorbeeld bij de ramp in de kerncentrale van Fukushima.

Robots werden de centrale ingestuurd om de schade op te nemen na een zware aardbeving en tsunami, maar ze waren niet in staat om alle taken uit te voeren die mensen wel konden uitvoeren. Dit leidde ertoe dat het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) wedstrijden organiseerde met als doel de ontwikkeling van humanoïde robots te versnellen.

De DARPA-wedstrijden leidden tot de ontwikkeling van de Atlas-robot, een van de meest geavanceerde humanoïde robots in termen van snelheid, mobiliteit en behendigheid.

igus componenten voor humanoïde robots

Een van de grootste drempels voor automatisering in het algemeen, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven, zijn de kosten van automatiseringsoplossingen. Dit is nog relevanter bij humanoïde robots, waar veel rekenkracht nodig is om de AI die de robots gebruiken mogelijk te maken.

Hoewel de kosten van processors in de nabije toekomst misschien niet zullen dalen, is er een ander belangrijk gebied waar de kosten drastisch kunnen worden geminimaliseerd: bewegingscomponenten.

Bewegingscomponenten zoals glijlagers, draaikransen en actuators zijn de bouwstenen van geautomatiseerde systemen. Vaak zijn dit dure metalen componenten die constant gesmeerd moeten worden om optimaal te presteren. Dit drijft de kosten van het eindproduct op en maakt het vaak onbereikbaar voor kleinere bedrijven. Hoogwaardige kunststof componenten kunnen deze kosten echter minimaliseren zonder aan prestaties in te boeten.

Onderdelen van igus zijn gemaakt van kunststoffen met vaste smeermiddelen om een consistente, vetvrije smering gedurende de hele levensduur van het product te garanderen. Dit minimaliseert het onderhoud en verlengt de levensduur, terwijl de initiële kosten dankzij de gebruikte kunststoffen lager zijn.

Online tools & calculators zijn ook beschikbaar om te helpen bij het configureren van oplossingen op maat met igus componenten. Deze tools bieden ook zeer nauwkeurige levensduurberekeningen, allemaal gebaseerd op uitgebreide testgegevens die werden verzameld in het igus testlaboratorium in Keulen, Duitsland.

Vooruitkijken

De humanoïde robotindustrie staat nog in de kinderschoenen, maar heeft nu al een enorm potentieel en krijgt veel steun van grote ontwikkelaars, integrators, fabrikanten en meer. Naarmate het bewustzijn toeneemt en de technologie verbetert, zullen humanoïde robots waarschijnlijk gemeengoed worden in industriële toepassingen, zo niet ook voor persoonlijk gebruik.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.




Trefwoorden voor artikel:

AI humanoïde robots technologie Toekomst

Newsletter:

Kies nu een onderwerp