Kabels strippen – wie doet dat nou graag? - Blog | igus® Nederland

Kabels strippen – wie doet dat nou graag?

Mark van de Waal | 13 januari 2021

Ik ken geen enkele elektricien die ervan houdt om kabels te strippen.

Het strippen van kabels aan een werkbank is niet leuk om te doen. Op een machine stellen ruimtegebrek en slechte verlichting ons vaak voor heel andere uitdagingen en daarbij komt ook het risico op letsel. En in een schakelkast tussen klemmenblokken en andere componenten is het vaak gewoon niet mogelijk om goed te kunnen te werken.

Het strippen van kabels is dus een noodzakelijk kwaad. Net zo onpopulair als het vegen van de werkplaats of het opruimen van montagevoertuigen. Als u klaar bent met het strippen van de kabel, zult u vaak merken dat de aderisolatie beschadigd is. Je begint helemaal opnieuw, of erger nog: je probeert kostbare reparaties uit te voeren, omdat de kabels anders te kort is.

Kabelstripstation bij igus

Het juiste stripgereedschap

Er zijn uitstekende gereedschappen beschikbaar voor gestandaardiseerde kabels zoals NYM of NYY. Bijvoorbeeld die van fabrikant JOKARI. Ze kunnen worden gebruikt om kabels veilig te strippen zonder de aders te beschadigen. Om dergelijke gereedschappen te laten werken, moet de kabel symmetrisch worden vervaardigd, zodat een ronde snede mogelijk is. De aders liggen allemaal op dezelfde diepte in de kabel.

Gestripte kabel

Bij standaardkabels is dit geen probleem, maar bij speciale kabels van verschillende fabrikanten is dit uitgesloten. Hoogwaardige kabels zijn meestal zo geconstrueerd dat de mantel extra strak om de in bundels geslagen aders of de afscherming zit. Op deze manier worden de aders goed begeleid in de applicatie. Dit maakt de kabel sterk en robuust. Dit heeft echter een ook ongunstige invloed op het strippen van de buitenmantel. Deze keuze blijft dus tussen een hoogwaardige kabel of een gemakkelijk stripbare kabel.

Het idee – mantels met een scheurdraad verwijderen

Daarom hebben we een aantal jaar geleden een scheurdraad in de buitenmantel  aangebracht om het strippen van kabels te vergemakkelijken. We werden hierbij geïnspireerd door de kleine rode filmstrip welke je in voedselverpakkingen kunt vinden.

Filmstrip voedselverpakking

Hoe leuk en praktisch is het om toegang te hebben tot de inhoud. En dat zonder de inhouw en verpakking te beschadigen? Zoiets zou er voor kabels moeten zijn! Daarmee was het idee geboren. Maar de weg naar het eindproduct was lang, Er kwamen veel vragen: van welk materiaal moet de draad gemaakt worden? Welke kleur moet de draad hebben? Hoe wordt het in de kabel verwerkt? Heeft dit gevolgen voor eventuele normen en certificeringen? Hoe pak je de draad vast? Bergen met vraagtekens…

Vraagtekens?

Destijds gingen we gewoon op zoek naar geschikte draden. Andreas Muckes, hoofd van de afdeling chainflex® product management opende  toen samen met onze  development manager kabels met een snede over de hele lengte, verwijderde ze de samengeslagen koperdraden en plaatsten de draad er bovenop. Als laatste hebben werd een eerder gestripte buitenmantel er weer omheen gedaan en vervolgens werd de mantel weer geopend door middel van de toegevoegde draad. Het had wel iets weg van knutselen….

Het moest een draad zijn! Een eenvoudige draad – zoals een afvoerdraad – werkte niet. Met deze kennis in ons achterhoofd, hebben we garenfabrikanten benaderd en gevraagd naar hun ervaringen hiermee, Geen succes! Er was namelijk geen ervaring, niemand had dit ooit eerder gedaan.

Vervolgen waagden we ons aan de eerste tests met een fabrikant wiens producten we gebruiken in onze glasvezelkabels. Hier ontdekten we een draad die goed door de mantel heen snijdt, niet scheurt en toch de bewegende aders niet beschadigt. Dit werd gevolgd door talloze andere tests en proeven om maximale veiligheid te bereiken. Tegenwoordig gebruiken we deze scheurdraad, de zogenaamde CFRIP, voor onze standaardkabels. Bijna elke kabel met een PVC- of TPE buitenmantel heeft vandaag de dag een CFRIP scheurdraad in de binnen- of buitenmantel.

chainflex kabelrups kabel met scheurdraad

Het CFRIP gereedschap

Het voordeel van de scheurdraad in kabels is dat het ook gemakkelijker is om lange stukken te strippen. De aders beschadigen niet, de handen ook niet en er wordt een tijdwinst van maar liefst 50% behaald.

Eenvoudig stripbare chainflex kabel

Dit resultaat was voor ons destijds niet voldoende, omdat de draad moeilijk vast te pakken was. We hadden een manier nodig om meer grip op de draad te krijgen. De eigenlijke draad is erg dun en delicaat. Het kan worden afgescheurd met een punttang en kan niet goed worden vastgehouden. Er moest een kosteneffectieve oplossing gevonden worden.

Daarom hebben we naast de scheurdraad een klein stuk gereedschap ontwikkeld om de draad stevig vast te pakken en de kabel zonder beschadiging te openen. Het CFRIP gereedschap. Met dit kleine handvat kun je de draad vastpakken en veilig gebruiken om de mantel te openen – bijna zoals een ritssluiting. Door simpelweg aan de CFRIP scheurdraad te trekken, wordt de kabel gecontroleerd op de gewenste lengte geopend. De aders kunnen dan gemakkelijk uit de mantel worden verwijderd.

CFRIP kabelstrip tool

Nu heb ik u al veel verteld, het beste is nu om het zelf uit te proberen en te ervaren hoe handig CFRIP is. Stuur mij een e-mail of bel ons en we sturen u een gratis sample toe.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.