Kabelrupsen: kunststof vs staal
Mark van de Waal | 14 september 2020
Bij het ontwerpen van een kabelrups voor een toepassing in de olie- en gasindustrie, zijn er verschillende parameters waarmee rekening moet worden gehouden. Het is ook belangrijk om te begrijpen waarom bepaalde kabelrupsen in de ontwerpfase worden verkozen boven andere. Dus waarom zou een kunststof kabelrups geschikter zijn dan een stalen kabelrups in deze industrie?
Traditioneel heeft de olie- en gasindustrie de voorkeur gegeven aan kabelrupsen van roestvaststaal. Dit komt door een aantal factoren, waaronder de historische voorkeur voor stalen kabelrupsen vanaf het moment dat de vroege olieplatforms werden gebouwd. Er warden veel retrofits uitgevoerd , met een één-op-één vervanging zonder technisch te verbeteren, waardoor stalen kabelrupsen de norm zijn geworden in de offshore industrie. Mensen zijn gewoontedieren en houden niet van verandering, het is dus absoluut noodzakelijk dat ze het voordeel van verandering inzien en de voordelen van het vervangen van stalen kabelrupsen door kunststof kabelrupsen begrijpen.
Waarom een E4.350 kabelrups wellicht beter geschikt is dan een traditionele stalen kabelrups
- Met kabelrupsen van igus® is er niet alleen een duidelijke kostenbesparing vanuit aankoopoogpunt, maar klanten besparen ook geld door de levensduur en betrouwbaarheid van de kabelrups te verbeteren. De robuuste E4.350 kabelrups vermindert de stilstandstijd doordat er geen onderhoud nodig is, dit komt dankzij het toepassen van zelf smerende polymeren bij de productie van bewegende onderdelen.
- Soms lijkt er in de industrie een algemene misvatting te bestaan, dat grotere kabelrupsen altijd van staal gemaakt moeten worden. De introductie van de E4.350 kabelrups met zijn polymeren schakelzijkanten en roestvaststalen dwarsverbinders, betekende dat klanten de onderhoudsvrije eigenschappen van een igus® kabelrups krijgen, gekoppeld aan de stijfheid die u van een stalen kabelrups mag verwachten.
- Kosteneffectief – dit is een belangrijk voordeel. De E4.350 kabelrups kan namelijk tot 50% kosteneffectiever zijn dan een stalen equivalent.
- Corrosiebestendig – omdat de rups voornamelijk is gemaakt van zelf smerende polymeren, heeft de kabelrups een hoge corrosiebestendigheid, wat op zijn beurt weer de levensduur van de kabelrups verlengt.
- In sommige applicaties in de olie- en gasindustrie is het gewicht een cruciale factor bij het beslissen welke producten moeten worden toegepast, het gebruik van een kabelrups van igus® kan de klant tot 40% aan gewicht besparen vergeleken met een stalen kabelrups van vergelijkbare grootte.
- Alle kaberupsen van igus® zijn onderhoudsvrij en zelf smerend, het is dus niet nodig om ze te oliën of te smeren gedurende hun hele levensduur. Dit in tegenstelling tot stalen kabelrupsen, die wel gesmeerd moeten worden, op hun beurt extra tijd en geld kosten om de smering aan te schaffen, evenals de arbeidskosten voor het smeren en onderhouden van de kabelrupsen.
- Alle igus® kabelrupsen zijn beschikbaar in igumid ESD-materiaal (elektrostatische lading) voor gevaarlijke omgevingen. Volledige documentatie is op aanvraag beschikbaar.
- Eenvoudige montage van kabelrups en inwendige verdeling. Dit is een enorm voordeel van een kabelrups van igus®. Alle kabelrupsen zijn ontworpen met het oog op eenvoudige montage. Vergeleken met stalen kabelrupsen zijn igus® kabelrupsen gemaakt van kant-en-klare componenten. Voor de E4.350 kan de inwendige verdeling worden opgebouwd als een sub-assemblage, om bijvoorbeeld offshore een snelle en eenvoudige montage te garanderen.
- igus® kabelrupsen kunnen voorgemonteerd geleverd worden met de kabels en slangen er al in. Dit concept noemen we readychain®, een readychain kan in verschillende vormen en uitvoeringen uitgevoerd worden. Van losse kabels in de kabelrups, tot kabels met connectoren die af fabriek door igus® geconfectioneerd zijn.
- igus® biedt ook volledige gebruiksklare installatie of installatieondersteuning voor alle producten, waar ook ter wereld.
E4.350 in ESD uitvoering
Het overschakelen van staal naar polymeer heeft een aantal enorme voordelen, dus praat in de ontwerpfase met onze engineers en ontdek hoe igus® producten u tijd en geld kunnen besparen.