Overvolle kabelrupsen en de gevolgen daarvan - Blog | igus® Nederland

Overvolle kabelrupsen en de gevolgen daarvan

Mark van de Waal | 21 mei 2021

Ik stop nog een extra overhemd in mijn bagage of nog een stuk hout in de reeds te volle open haard. “Daar is nog wel wat ruimte!” Dit is ook vaak het motto in het dagelijks leven. Hetzelfde beeld zie ik vaak met betrekking tot kabels in kabelrupsen en daarom wil ik in dit artikel voorlichting geven over te volle kabelrups-systemen.

Te volle kabelrupsen?

Overvolle kabelrupsen

Ik ben de tel kwijtgeraakt van het aantal rommelige kabelrupsen die ik heb gezien tijdens klantbezoeken door het hele land.

Kabelrupsen hebben ook een maximum vulcapaciteit. Voor een betrouwbare werking van het systeem mag deze niet worden overschreden. Anders kan dit negatieve gevolgen hebben van mechanische, maar ook elektrische aard.

Stop uw kabelrups niet te vol

Mechanische gevolgen van overbevulde kabelrupsen

Kabelrupsen hebben maximaal toelaatbare vulgewichten. Deze worden bepaald op basis van snelheid, versnelling, trillingen, deeltjes en temperatuur. Als u een van deze factoren verhoogt tot boven de aanbevolen limiet, kan dit niet alleen veiligheidsrisico’s opleveren, maar ook een negatieve invloed hebben op de levensduur. Overbevulling kan ertoe leiden dat tussenschotten of delen van de inwendige verdeling verschuiven, verbuigen of zelfs afbreken. Bovendien liggen de kabels in een overvolle kabelrups direct op of naast elkaar. Door de wrijving van de buitenmantels is de slijtage aanzienlijk groter. Bovendien kan een grote wrijvingskracht ontstaan tussen de buitenmantel van de kabel en de kunststof van de kabelrups. Ook dit verhoogt de kans op een defecte kabel.

Te veel kabels in één compartiment of het gebruik van te veel kabels zonder een zuivere inwendige kabelscheiding leidt vaak ook tot het zogenaamde kurkentrekker-effect.

Een duidelijk te volle kabelrups!

Elektrische gevolgen van overbevulde kabelrupsen

Als gevolg daarvan kunnen bij kabels mantel- of aderbreuken ontstaan. Dit leidt vaak tot kortsluiting of bijvoorbeeld dataverlies in geval van buskabels.

Het resultaat van een te volle kabelrups

Vrije ruimte in kabelrupsen

De volgende tekeningen tonen de benodigde “vrije ruimte” in kabelrupsen. Naast andere criteria is ook de vakkundige bevulling van de kabelrupsen een belangrijke factor voor de gegarandeerde levensduur van onze kabels.

Afhankelijk van het kabeltype wordt het gebruik van vrije ruimte van verschillende grootte aanbevolen. In onderstaande volgende tabel kunt u de aanbevolen procentwaarden aflezen:

Uw toepassing – samen met igus

Wij bieden tal van online hulpmiddelen om u te helpen de juiste kabel te selecteren. Naast een levensduurcalculator is er nu ook de nieuwe productzoeker voor losse kabels en de productzoeker voor geconfectioneerde aandrijfkabels. In veel gevallen kan een persoonlijk gesprek of een bezoek van een specialist op locatie echter ook helpen. Mocht u uw kabelrupsen willen laten controleren op overbevulling of advies nodig hebben voor een nieuwe toepassing … Wij staan voor u klaar!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.




Trefwoorden voor artikel:

garantie Kabelpakket kabelrups Kabelvulling

Newsletter:

Kies nu een onderwerp