Wat is industrie 5.0? - Blog | igus® Nederland

Wat is industrie 5.0?

Andrej Roskic | 12 september 2024

Industrie 5.0 is het begin van een nieuwe fase in de industrialisatie die een mensgerichte benadering van het werken met automatisering stimuleert. Waar industrie 4.0 zich richtte op automatisering en efficiëntie, combineert industrie 5.0 kritisch denken en creativiteit van mensen met de indrukwekkende capaciteiten van machines.

Wat betekent dit?

Het combineren van menselijke en robotische vaardigheden neemt afstand van de volledige afhankelijkheid van machines en evolueert naar een ruimte waar samenwerking prioriteit krijgt. Door het concept van een gedeelde werklast voor mens en machine te implementeren, streeft deze benadering naar een evenwichtigere en duurzamere industriële omgeving die ten goede komt aan de maatschappij als geheel.

Aanpassing aan Industrie 5.0 zou geen grote verandering moeten vereisen ten opzichte van eerdere Industrie 4.0-praktijken. Door het bevorderen van een cultuur waarin teamwerk wordt gewaardeerd en waarin de voordelen van automatisering worden begrepen, kunnen werknemers zich aanpassen aan nieuwe technologieën en de vaardigheden ontwikkelen die ze nodig hebben om naast deze technologieën te werken.

Het wordt steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat bedrijfspraktijken milieuvriendelijk zijn, dus ontwikkel een duurzaamheidsstrategie die samengaat met industrie 5.0-veranderingen. In de kern is industrie 5.0 niet meer dan een slanke versie van industrie 4.0 die meer aandacht besteedt aan het creëren van de juiste balans tussen mensen en technologie in de industrie.

Wat betekent Industrie 5.0 voor fabrikanten?

De implementatie van Industrie 5.0 zal een aantal gevolgen hebben:

Een toename in het vermogen van fabrikanten om producten aan te passen aan specifieke eisen, wat de klanttevredenheid en -loyaliteit zal bevorderen.

Door het bevorderen van duurzame praktijken worden bedrijven aangemoedigd om mee te doen aan groene initiatieven en tijd en middelen te besteden aan doelen als koolstofneutraliteit en afvalvermindering.

De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) en andere geavanceerde technologieën biedt niet alleen een concurrentievoordeel, maar zorgt er ook voor dat innovatie centraal komt te staan en er nieuwe producten, diensten en ideeën worden gecreëerd.

Om Industrie 5.0 in elk bedrijf succesvol te laten zijn, moeten werknemers goed geïnformeerd zijn en toegang hebben tot de training die hen helpt om zich aan te passen aan nieuwe processen. Zonder de wil om vooruit te komen en ideeën te ontwikkelen kan Industrie 5.0 niet effectief zijn. Bestudering van bedrijven die Industrie 5.0 met succes hebben geïmplementeerd kan helpen de overgang te vereenvoudigen, waardoor fabrikanten kunnen profiteren van verbeterde productiviteit en efficiëntie als gevolg van een verhoogd moreel onder werknemers die zich gewaardeerd en goed geïnformeerd voelen tijdens deze veranderingen.

Wat zijn de gevolgen voor igus®- Zijn we voorbereid?

Als producent van motion plastics kan igus® de vruchten plukken van de industrie 5.0-praktijken, net zoals we dat met industrie 4.0 hebben gedaan. We koesteren een cultuur die verandering en de introductie van nuttige nieuwe technologieën waardeert, dus de overgang naar industrie 5.0 zou soepel moeten verlopen.

automatisering systeem mogelijkheden industrie

Bij igus® maken we al producten die de belangrijkste elementen van industrie 5.0 demonstreren. Onze motion plastics componenten zoals kabelrupssystemen, hoogwaardige kunststof lagers en chainflex kabels kunnen worden uitgerust met connectiviteit en sensoren om ervoor te zorgen dat complexe automatiseringsoplossingen compatibel zijn met industrie 5.0.

Dit is een werkend voorbeeld dat medewerkers kunnen samenwerken met predictief onderhoud en conditiebewaking om het uitvoeren van onderhoud eenvoudiger te maken. Digitaliseringsconcepten zijn de volgende stap in het upgraden van geautomatiseerde oplossingen en wij bieden twee manieren om dit te doen:

  • Conditiebewaking – Een slim netwerk van conditiebewakingssystemen vormt de basis voor predictief onderhoud. Bij igus® is i.Cee de overkoepelende term voor predictief onderhoud terwijl i.Sense alle conditiebewakingssystemen omvat.

  • Voorspellend onderhoud – maakt gebruik van sensoren, software en elementen van conditiebewaking om een systeem te bieden waarbij de berekening van de dynamische levensduur het optimale onderhoudstijdstip voor igus® producten bepaalt. i.Cee is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan ontwerpen en voldoet aan de individuele eisen van de klant.

Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers


Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.