3 redenen waarom industriële productierobots belangrijk zijn - Blog | igus® Nederland

3 redenen waarom industriële productierobots belangrijk zijn

Mark van de Waal | 7 juli 2022

Industriële robots worden steeds meer gebruikt in tal van industrieën, en niet in de laatste plaats in de verwerkende industrie. Maar waarom zijn deze industriële fabricagerobots belangrijk? En wat is een industriële robot eigenlijk?

Wat is een industriële fabricagerobot?

Delta robot van igus

Volgens de Internationale Federatie voor Robotica (IFR) wordt de term “industriële robot” gestandaardiseerd als: “een automatisch bestuurde, herprogrammeerbare multifunctionele manipulator, programmeerbaar met drie of meer assen”.

Deze kunnen verder worden geïdentificeerd als:

Bezoek ons blog voor interessante artikelen met betrekking tot robotica.

Hoe kunnen industriële robots helpen?

Binnen de productiewereld zijn er verschillende gebieden waar robots in het fabricageproces worden opgenomen. Zit zijn gebieden zoals:

De integratie van robots op deze gebieden in de verwerkende industrie, maakt een snelle groei mogelijk, waar een dergelijke groei vroeger misschien niet mogelijk was.

Magazijn met industriële fabricagerobots

Robots in de automobielindustrie

De hoeveelheid magazijnwerkzaamheden zal blijven groeien. In vergelijking zal dit echter niet zo snel groeien als in andere sectoren. Dit is te danken aan het feit dat de samenwerking op het gebied van industriële productierobots al wijdverbreid is in magazijn logistiek. Op het gebied van palletisering in magazijnen wordt bijvoorbeeld meestal gebruik gemaakt van industriële robots om grotere producten op pallets te kunnen plaatsen. Bij deze robots beschermt het gebruik van de triflex® kabelrups niet alleen de stroomkabels naar de robot, het vermindert ook de uitvaltijd. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen kabels snel en eenvoudig worden ingevoegd, waardoor dure onderbrekingen worden voorkomen.

Productie met industriële fabricagerobots

Robots zijn goed ingeburgerd in de productiesector, waar betrouwbaarheid van het grootste belang is, evenals inzicht in het vereiste onderhoud en de levensduur. Conditiebewaking en voorspellend onderhoud helpen deze industriële robots nog intelligenter te worden. Door gebruik te maken van “smart plastics” geven de geïntegreerde sensoren en componenten informatie en stellen ze de nodige stappen voor, zoals onderhoud of het uitschakelen van het systeem, om verdere schade te voorkomen die duur is om te herstellen. Industriële robots zijn kostbare machines, en breuk en stilstand zijn kosten die vermeden kunnen worden met producten zoals smart plastics van igus.

Cleanroom robots

Robots in een cleanroom omgeving

Vorig jaar heeft de pandemie een hausse teweeggebracht van sanitaire robotoplossingen in ziekenhuizen, industriële installaties en testlaboratoria. Nu de pandemie grotendeels achter de rug lijkt te zijn, zullen de industrieën die in geautomatiseerde sanitaire oplossingen hebben geïnvesteerd, dit blijven doen, en de voorspellingen zijn dat deze zullen blijven toenemen.

Cleanroom-robotica minimaliseert contaminatie terwijl het risico op contaminatie bij mensen juist groter is. Door processen in cleanrooms te automatiseren met producten zoals de e-skin® kabelgeleiding, roestvaststalen schroefspindels en roestvaststalen lineaire systemen, kan robotica blijven werken in deze barre, ongerepte omgevingen.

Industriële fabricagerobots zijn belangrijk omdat ze bijdragen tot meer groei in gebieden die het moeilijk hebben. Als u hulp nodig hebt met lagers, kabelrupsen, schroefspindels of torsiebestendige kabels voor uw robot, bezoek dan onze website: www.igus.nl

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.