3D-geprinte tandwielen: Ontdek waarom dit de toekomst is! - Blog | igus® Nederland

3D-geprinte tandwielen: Ontdek waarom dit de toekomst is!

Andrej Roskic | 1 december 2023

Als je aan tandwielen denkt, wat is dan je eerste gedachte? Ik weet zeker dat het niet 3D-printen is! Daarom is deze blog bedoeld om uw gedachten en de misvattingen over 3D-geprinte tandwielen op losse schroeven te zetten en om u inzicht te geven in waarom steeds meer mensen zelf hun eigen tandwielen 3D-printen of dat door ons laten doen…

Even op een rijtje

Laten we beginnen met de basis, wat zijn de soorten tandwielen die igus vaak 3D print?

Rechte tandwielen

3D-geprinte Tandwielen rechte tandwielen

Deze tandwielen staan algemeen bekend als tandwielen met rechte vertanding. Ze zijn de eenvoudigste uit de tandwielfamilie en bestaan uit een cilindrische boring door het midden met tanden die parallel aan de as van het wiel uitsteken. Het belangrijkste 3D-geprinte materiaal dat igus gebruikt om deze tandwielen te produceren is iglidur® I3. Het I3-materiaal is een zeer slijtvast materiaal met uitstekende stabiliteit en mechanische eigenschappen. Het materiaal heeft een slijtvastheid die tot 30 keer hoger is dan die van conventionele 3D-printmaterialen. Dit maakt het het perfecte materiaal voor tandwielen.

Wormwielen

3D-geprinte Tandwielen wormwielen

Wormwielen zijn meer een assemblage bestaande uit een wormschroef en een wormwiel. Door een assemblage te gebruiken, kan de draaisnelheid door de gebruiker worden bepaald. Hierdoor is een hoger koppel mogelijk. Bij dit type tandwiel raadt igus® iglidur® I6 aan. Dit witte materiaal is extreem sterk en slijtvast. Het voldoet ook aan de FDA-normen en kan dus worden gebruikt in voedseltoepassingen! Dit materiaal is ontworpen voor gebruik in de tandwielindustrie. Met de 3D-printmethode in plaats van het traditionele frezen, kent de ontwerpflexibiliteit minder beperkingen.

Kegeltandwielen

Kegeltandwiel 3D geprint

De conische tandwielen hebben weer een samenwerking, met een ander conisch tandwiel! Deze conisch gevormde tandwielen werken in harmonie met elkaar. Ze zetten de tandwielen in elkaar als een decoupeerzaag. Meestal worden deze tandwielen gemonteerd op assen die 90 graden uit elkaar staan. Het aanbevolen materiaal voor deze tandwielen is opnieuw iglidur® I3 voor dezelfde technische aspecten die vereist zijn voor de rechte tandwielen.

Tandheugel voor een tandwiel

Technisch gezien is het geen tandwiel, maar we krijgen wel eens de vraag naar tandheugels die hand in hand gaan met traditionele tandwielen. Dit kan een alternatief zijn voor riemaandrijving, waarbij roterende beweging wordt omgezet in lineaire beweging.

Tandheugel Kunststof

Om het de klant nog gemakkelijker te maken, is er niet alleen een levensduurcalculator voor tandwielen, maar ook een CAD-configurator voor 3D-geprinte tandwielen, helemaal gratis!
Hiermee kunnen klanten hun tandwielen configureren, een idee krijgen van de levensduur en ze snel en efficiënt bestellen zonder gereedschap, zonder instelkosten, zonder lange levertijden en het beste van alles, zonder minimale bestelhoeveelheid. Vraag uzelf dus af, wat weerhoudt u ervan om de 3D-geprinte tandwielen van igus uit te proberen? Neem vandaag nog contact met ons op, we helpen u graag verder.


En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze Whitepapers bekijken op:

Whitepapers Kabelrupsen en Whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

3d componenten 3d-printen tandwielen

Newsletter:

Kies nu een onderwerp