5 tips om aan de slag te gaan met robotica - Blog | igus® Nederland

5 tips om aan de slag te gaan met robotica

Mark van de Waal | 28 augustus 2023

Robotica en automatisering zijn een snel groeiend deel van de industrie in het algemeen, dus deze blog bevat 5 tips om aan de slag te gaan met robotica. Hopelijk worden er enkele producten uitgelicht die uw interesse kunnen wekken.

Voordelig robotiseren is tegenwoordig niet moeilijk meer

Tip 1 – Besteed uw geld verstandig

Beginnen met robotica hoeft niet duur te zijn, sterker nog, als u begint, zou het dat zeker niet moeten zijn! We zien steeds meer mensen die “beginnen” in de wereld van de robotica naar igus® komen voor onze voordelige reeks automatiseringsproducten. Deze zijn perfect voor zowel beginners als gevorderden die de flexibiliteit willen hebben om nieuwe ideeën en concepten uit te proberen zonder de bank te breken.

Universiteiten en hogescholen zijn uitstekende voorbeelden van het soort klanten waar we regelmatig vragen van krijgen. Producten zoals de Apiro starterkit is hard op weg om de basis te worden voor instaprobotica. De Apiro starterkit wordt geleverd met alle onderdelen om een variatie van acht verschillende systemen te maken.

5 tips om aan de slag te gaan met robotica

De mogelijke systeemvarianten zijn:

 1. Apiro® lineaire portaalrobot
 2. Apiro® vlakke lineaire portaalrobot
 3. Apiro® mini knikarmrobot
 4. Apiro® duwrobot
 5. Apiro® tweeassige pick-and-place robot
 6. Apiro® drieassige pick-and-place robot
 7. Apiro® 360° pick-and-place robot
 8. Apiro® SCARA robot

Onderdeelnummer RL-A9.0200

Tip 2 – Robots hoeven niet ingewikkeld te zijn

Onze modulaire tandwieloverbrengingen bieden een flexibele automatisering waarmee u een grote verscheidenheid aan kinematica op een modulaire en flexibele manier kunt opbouwen. Het modulaire Apiro systeem biedt verschillende overbrengingsverhoudingen maar ook lengtevarianten, zodat er eindeloze mogelijkheden zijn voor combinaties en toepassingen. Hierdoor kunnen toepassingen zoals: baanaanpassingen, nokaanpassingen, pushertoepassingen, draaitafels of zelfs cartesiaanse robots worden geconfigureerd en gebouwd. De Apiro starterkit wordt geleverd met montagevideo’s en de lichtgewicht polymeeronderdelen zijn robuust en duurzaam, ideaal om te beginnen met robotica.

Tip nummer 3- wees niet bang om te proberen of te experimenteren

Het mooie van het Apiro-systeem is, zoals gezegd, de flexibiliteit die het biedt. Iedereen die wil beginnen met robotica kan het uitproberen, voelen, experimenteren met een duurzaam systeem en dankzij het hoogwaardige iglidur® polymeer waarvan het gemaakt is, heb je de gemoedsrust dat je verschillende dingen, verschillende systemen op verschillende manieren kunt uitproberen. Ga zelf aan de slag en leer op een eenvoudige manier hoe verschillende robotkinematica werkt.

Tip 4 – Zoek een systeem dat werkt voor jou, doe onderzoek.

Met een focus op het beginnen met robotica kan het ontmoedigend zijn om te weten in welk systeem je moet investeren, en laten we eerlijk zijn, zelfs met de goedkope opties is het nog steeds een investering. Je kunt echter onderzoek doen naar de voordelen van de verschillende systemen die geschikt zijn voor een beginner. Of neem contact op met een van onze automatiseringsspecialisten en zij zullen je begeleiden naar de beste stijl robot voor de betreffende taak. We kunnen de robots ook persoonlijk of virtueel demonstreren.

Welke andere voordelen biedt het drygear Apiro systeem?

 • Snelle terugverdientijd
 • Onderhouds- en smeervrij dankzij tribologisch geoptimaliseerde materiaalsamenstellingen en aluminium profielen
 • Verbeterde precisie en herhaalbaarheid
 • Meer opslagruimte omdat er geen afstandshouders en overlays nodig zijn
 • Geschikt voor spatwatertoepassingen
 • Axiale bewegingen in zowel verticale als horizontale richting

Niet elk systeem werkt voor uw situatie, dus kies een systeem dat wel werkt!

Tip nummer 5- vergeet niet te genieten!

Met robotica beginnen is leuk en het leerproces van het ontdekken van de mogelijkheden van robotica is hartstikke leuk en uitdagend, want de mogelijkheden zijn vrijwel oneindig!

Robotica is niet per definitie duur

Het gebruik van individuele componenten en het toevoegen van iemands creativiteit en verbeelding opent de deur voor eindeloze mogelijkheden. Met component gebaseerde robotsystemen zoals de Apiro kunnen variaties worden overwogen en uitgeprobeerd. Als het niet werkt, demonteer je het, denk je opnieuw na en probeer je het opnieuw.

En zodra je klaar bent om te automatiseren, kun je motoren toevoegen aan de systemen! Oneindig veel mogelijkheden met het Apiro modulaire roboticasysteem. Dus als je overweegt om met robotica te beginnen, waarom zou je het dan niet proberen!

Bezoek ook de rest van ons blog voor nog meer leesvoer over voordelige automatisering en robotica.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

automatisering robotica robotisering

Newsletter:

Kies nu een onderwerp