Alles wat u moet weten over kabelslijtage - Blog | igus® Nederland

Alles wat u moet weten over kabelslijtage

Mark van de Waal | 12 oktober 2021

Slijtagegedrag of slijtvastheid zijn termen die vaak worden gebruikt in verband met kabels in kabelrupsen, omdat het slijtagegedrag essentieel is voor de duurzaamheid van een kabel.

Waarom moeten kabels slijtvast zijn?

Het korte antwoord hierop is dat kabels zo lang mogelijk mee moeten gaan – hoe langer hoe beter. Afhankelijk van de toepassing worden kabels aan meer of minder stress blootgesteld. Als het slijtagegedrag van een kabel niet goed is afgestemd op de desbetreffende toepassing, kunnen defecten en uiteindelijk machinestoringen optreden met alle gevolgen van dien.

Waar worden slijtvaste kabels gebruikt?

In principe is slijtvastheid bijna overal zinvol. Slijtvaste kabels zijn vooral voordelig in toepassingen die voortdurend in beweging zijn. Het gebruik in kabelrupsen is hiervan een uitstekend voorbeeld.

Korte, snelle en zich voortdurend repeterende cycli (dubbele slagen) en kleine buigradii vormen een uitdaging voor de componenten. Dit kan sterke wrijving veroorzaken tussen de kabels en de afzonderlijke rupsschakels of tussenschotten. Extreme voorbeelden hiervan zijn assemblagemachines en pick & place-toepassingen.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde kabelkeuze?

Buitenmantelmaterialen die niet geoptimaliseerd zijn, bereiken hier snel hun grenzen. De foto hieronder toont de duidelijke gevolgen van een verkeerde kabelkeuze. De buitenmantel is tot op de afscherming scherm afgesleten. Als het al zover is gekomen, brengt dit de elektrische veiligheid en de functionaliteit van de toepassing ernstig in gevaar.

Het probleem doet zich ook voor bij lange rijwegen, zoals op kranen of stapelaars. Hier zijn, net als bij zeer dynamische toepassingen, speciale mantelmaterialen nodig om snelle slijtage en kostbare stilstand tijden tegen te gaan. Het TPE-materiaal heeft zich in talloze tests in het laboratorium en in de praktijk bijzonder geschikt getoond.

Welke kabels zijn zeer slijtagebestendig?

Feitelijk moeten kabels voor zeer dynamische toepassingen altijd een zeer hoge slijtvastheid hebben. Voor deze toepassingen worden echter vaak alleen zogenaamd geschikte kabeltypen gebruikt. Ogenschijnlijk verstandige oplossingen, zoals zware rubberen slangen, blijken vaak een slechte investering te zijn, omdat zij niet geschikt zijn voor het gebruik in kabelrups-systemen.

Het is beter om u in de materie te verdiepen en eventueel samen met een specialist op dit gebied de keuze te maken. Kabels van igus zijn stuk voor stuk zeer slijtvast en bieden daarom talloze toepassingsmogelijkheden.

Is er sprake van verschillende slijtvastheid niveaus?

Ja, vooral met TPE, PUR en PVC-buitenmantels.

Wat slijtvastheid betreft, gedraagt PVC zich bijvoorbeeld aanzienlijk beter dan PUR. TPE kan worden omschreven als het meest slijtvaste materiaal dat er verkrijgbaar is.


Dit kan echter niet gegeneraliseerd worden. Materialen van verschillende fabrikanten kunnen slechts in beperkte mate met elkaar worden vergeleken en zijn voor verschillende doeleinden ontwikkeld. Mengsels die niet geoptimaliseerd zijn voor de kabelrups kunnen in de praktijk tot veel slechtere resultaten leiden.

Conclusie Het noodzakelijke slijtagegedrag van een kabel hangt altijd samen met de toepassing. Afhankelijk van het beoogde gebruik moeten de kabels meer of minder bestand zijn tegen slijtage. Er zijn fundamentele verschillen in de kwaliteit van de afzonderlijke mantelmaterialen, maar dure zijn niet per definitie altijd beter. Wij bieden een geheel vrijblijvende en gratis prijscontroleservice om u te helpen de juiste kabel voor uw toepassing te vinden tegen de beste prijs. Lees er meer over in deze blogbijdrage. U kunt ook onze productvinder uitproberen of contact opnemen met een igus®-expert als u vragen heeft.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.