Auto-gewicht vermindering door stoelaanpassingen - Blog | igus® Nederland

Auto-gewicht vermindering door stoelaanpassingen

Andrej Roskic | 8 maart 2024

Het vinden van manieren om het gewicht van auto’s te verminderen in de autofabricage is een voortdurende strijd. Gewichtsreductie heeft allerlei voordelen voor de prestaties, zoals snellere acceleratie, kortere afremtijd, betere besturing, zuiniger brandstofverbruik in voertuigen die op gas rijden of een langere levensduur van de batterij in een EV. Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen is door middel van componenten die worden gebruikt voor zettingsverstellingen. Dit zijn lineaire lagers, glijlagers, flexibele kabels, kabelrupsen, enz. Lees verder om te zien hoe igus® lichtgewicht alternatieven kan bieden voor traditionele componenten in de auto-industrie.

Waarom is het zo belangrijk om het gewicht van een auto te verminderen?

In de wereld van autofabricage is gewicht een van de belangrijkste overwegingen voor ingenieurs. Gewicht heeft een direct effect op het brandstofverbruik/ de levensduur van de batterij van een voertuig, waarbij meer gewicht het brandstofverbruik/ de levensduur van de batterij vermindert en minder gewicht dit verbetert. Volgens een onderzoek gepubliceerd door het MIT kan een gewichtsvermindering van 10% het brandstofverbruik met wel 7% verminderen. Dezelfde studie suggereert ook de mogelijkheid om het gewicht van voertuigen met 40% te verminderen. Slechts door het voertuig kleiner te maken, lichtere materialen te gebruiken en het voertuig opnieuw te ontwerpen kan dit al.

Bij het gewicht van auto-onderdelen moet ook rekening worden gehouden met transportkosten en emissies. Dit komt omdat het transport van de producten duurder is en meer brandstof verbruikt bij zwaardere gewichten. Gezien het feit dat standaard Noord-Amerikaanse semi-trucks wettelijk een bruto voertuiggewicht (GVWR) van maar liefst 80.000lbs inclusief lading kunnen hebben, is dit een belangrijke factor om rekening mee te houden. Lichtere onderdelen kunnen ofwel het totale gewicht van een zending verlagen en de transportkosten aanzienlijk verlagen, of meer onderdelen in één zending van hetzelfde gewicht monteren. Hoe dan ook, de potentiële voordelen zijn aanzienlijk

Gewicht van plastic vs. metaal

Op het meest basale niveau komt de keuze van een lagermateriaal voor autoproductie neer op een beslissing tussen kunststof en metaal. Qua gewicht is kunststof veruit de beste keuze. Een enkele moderne autostoel kan wel 30 glijlagers gebruiken! Het gewicht van één enkel lager lijkt misschien verwaarloosbaar, maar alleen al het gebruik van 120 lagers in de stoelen zorgt ervoor dat het gewicht snel toeneemt.

Gewichtsverschil lagermateriaal voor auto's

En dan hebben we het nog niet eens over alle lagers die in de rest van het voertuig worden gebruikt. Als je bedenkt dat kunststof glijlagers – gemaakt van bijvoorbeeld iglide® materialen. Die kunnen wel vijf keer minder wegen dan traditionele metalen lagers. Zo wordt het verschil in gewicht duizelingwekkend. Naast het gewicht bieden iglide lagers nog andere duidelijke voordelen, zoals een droge en stille werking en een langere levensduur.


Lagers zijn niet het enige type onderdeel dat igus aanbiedt voor zitplaatsverstellingen in de auto-industrie. Lineaire geleiders en lagers, kabelrupsen en chainflex® kabels zijn allemaal geschikt voor gebruik in autostoelen. Dit is vooral omdat de autoproductie steeds geavanceerder wordt. Ze zijn in bijna alle gevallen een veel lichter alternatief voor andere producten op de markt. Voeg daar betrouwbare levensduurvoorspellingen, het ontbreken van vereist onderhoud en eenvoudige installatie aan toe en u hebt het perfecte recept voor succes.

blown up auto stoel met onderdelen

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

automotive lagers

Newsletter:

Kies nu een onderwerp