Bespaar effectief vet met smeringsvrije gewrichtslagers! - Blog | igus® Nederland

Bespaar effectief vet met smeringsvrije gewrichtslagers!

Mark van de Waal | 14 september 2022

Onze wereld is voortdurend in beweging en de machines die in onze behoeften voorzien, draaien de klok rond. En of het nu gaat om geleide rollen, bouwmachines of robots, overal waar dingen in beweging zijn, ontstaat er wrijving tussen de verschillende materialen, die in sommige gevallen daardoor aan hoge belastingen worden blootgesteld. Ieder kind weet het: wrijving veroorzaakt warmte. En hoewel dit leuk is voor kinderen om de eerste contactpunten met warmte te ervaren door hun handen tegen elkaar te wrijven, stelt dit ontwerpers voor grote uitdagingen in een industriële context, waar metaal tegen elkaar wrijft. Het ontbreekt de metalen onderdelen aan een doorslaggevende factor: smering. Smeervet wordt daarom op grote schaal gebruikt als hét middel bij uitstek, wat niet alleen hoge onderhoudseisen met zich meebrengt vanwege de regelmatige smering, maar ook kan leiden tot storingen en dus uitvaltijden, die bedrijven veel geld kunnen kosten.

Is smeervet schadelijk voor het milieu?

Eenieder die ooit een rijbewijs heeft gehaald, weet het vast nog wel: één druppel olie verontreinigt ca. 600 liter grondwater. Het probleem van de zogenaamde “verliessmering” is dan ook navenant nadelig. De reden voor regelmatige smering van de lager punten is gelegen in de functie van de smering. Deze wordt tijdens het bedrijf langzaam uit het inwendige van de lager punten naar buiten geperst. Daardoor worden vuil, stof en vocht op betrouwbare wijze uit de lager punten gehouden. Aangezien het uitgelekte smeervet vervolgens in het milieu terechtkomt, is het gebruik ervan problematisch. Last but not least zorgen richtlijnen en voorschriften er tegenwoordig voor dat het gebruik wordt beperkt tot milieuvriendelijke smeervetten. Maar deze zijn aanzienlijk duurder dan conventioneel vet.

De oplossing? Smeringsvrije sferische gewrichtslagers gemaakt van hoogwaardige kunststoffen!

igubal® gewrichtslagers maken een droge werking zonder smering mogelijk en zijn hierdoor onderhoudsvrij. De gewrichtslagers zijn verkrijgbaar in verschillende hoogwaardige kunststoffen, elk met verschillende specificaties. Van extreme temperaturen tussen -100°C en +250°C tot chemische bestendigheid, detecteerbaar voor de voedingssector en onderwatertoepassingen. Voor elke industrie en toepassing is er een geschikt materiaal beschikbaar, waardoor kunststof sferische inzetlagers een reëel alternatief zijn.

Voordelen van igubal® gewrichtslagers

 • Onderhoudsvrije droge werking
 • Smeringsvrij
 • Kosteneffectief door minder complexe productie
 • Lichtgewicht, door eenvoudigere structuur
 • Eenvoudige montage en demontage
 • Trilling dempend
 • Geschikt om hoge belastingen aan te kunnen, zelfs op lange termijn
 • Voorspelbare levensduur
 • Corrosievrij en mediabestendig
 • Bestand tegen vuil

Beperkingen van igubal® gewrichtslagers

 • In sommige gevallen zijn hogere aandrijfkoppels vereist
 • Afhankelijk van de uitvoering is een extra bevestigingsring nodig om de as axiaal te borgen

Nog geen keuze kunnen maken? Wij helpen u graag verder!

Onze ervaren adviseurs zullen u helpen bij uw toepassing en samen met u de meest geschikte oplossing bepalen. Gratis, vrijblijvend en gemakkelijk, per telefoon, live chat, virtueel consult of op locatie plaatse. igus® produceert en levert al glijlagers sinds 1964 en levert wereldwijd aan meer dan 250.000 klanten in een breed scala van industrieën. Lees hier meer.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.