Bespaar installatieruimte en verleng de levensduur met hoogwaardige TPE-kabels - Blog | igus® Nederland

Bespaar installatieruimte en verleng de levensduur met hoogwaardige TPE-kabels

Mark van de Waal | 14 december 2022

Bent u bekend met dit fenomeen: De zomervakantie loopt ten einde en u regelt haastig uw spullen in het hotel voor de terugreis. In de drukke hotelkamer probeer je je koffer zo netjes mogelijk in te pakken, maar je merkt dat er niet genoeg ruimte meer is. Vreemd, bij de eerste keer inpakken voor de heenreis was alles prima in orde. Is de beschikbare ruimte gekrompen?

hoogwaardige TPE-kabels - igus

Ruimtegebrek in de machinebouw

In de machine- en installatiebouw doet zich een soortgelijk verschijnsel voor: de beschikbare ruimte wordt steeds kleiner. Machines moeten compacter worden en tegelijkertijd aan hogere eisen voldoen, inclusief de gebruikte kabels. Naast de aandrijfkabels met de gebruikelijke paren voor temperatuursensoren en/of rem, zijn extra kabels nodig voor bus- of meetsystemen. En door de steeds compactere ontwerpen van de machines nemen de mechanische eisen voor alle kabels in de bewegende kabelrupsen toe.

Maar deze machines en systemen zijn zorgvuldig gepland en niet zoals op vakantie verwoed bij elkaar gegooid. De ontwerper weet dat er maar weinig ruimte beschikbaar is voor de te vullen energieketen en de meegeleverde kabels en moet daarnaar handelen. Een typische PUR-servokabel, (4G1,5 + (2×1,5)C)C, heeft bijvoorbeeld een buitendiameter tussen 11,5mm en 13mm. De gebruikelijke buigfactoren van 10xd tot 15xd resulteren in een minimale buigradius van 115mm in het beste geval en een minimale buigradius van 195mm in het slechtste geval. De inbouwruimte van de machine moet dienovereenkomstig klein of groot zijn.

Bereik de kleinste buigradii met chainflex®

Maar wat als er niet genoeg ruimte is, of de bewegingseisen erg hoog zijn? Dit is precies waar igus de hoogwaardigeTPE kabels introduceert. Naast de op de energieketen afgestemde PVC en PUR buitenmantelmaterialen biedt igus het ideale alternatief met de servokabelserie CF29.D en de meetsysteemkabelserie CF11.D. Deze kabels, voorzien van een halogeenvrije TPE buitenmantel en een speciaal afgestemd wikkelings- en afschermingsconcept, bieden een buigfactor van slechts 6,8 x d. Zo kan bijvoorbeeld met een servokabel met de combinatie (4G1,5+(2×1,5)C)C en met een buitendiameter van 13 mm de buigradius van 115 mm of 195 mm uit het vorige voorbeeld worden teruggebracht tot 85 mm.

Dit resulteert in een ruimtebesparing van 220 mm of 230% in de machine bij gebruik van de CF29.D in vergelijking met de PUR-servokabels die gewoonlijk op de markt verkrijgbaar zijn.

De benodigde ruimte is namelijk tweemaal de radius van de kabelrups plus de bijbehorende rupshoogte.

servokabel van igus

Hoogwaardige kabels voor kleine installatieruimten

In het eenvoudigste geval koopt u gewoon een grotere koffer voor uw volgende reis om het ruimteprobleem op te lossen. In de machine- en installatiebouw is dit uiteraard geen alternatief, aangezien de trend naar compactere machines zal aanhouden. De hoogwaardige TPE-kabels van chainflex zijn daarentegen een alternatief om het steeds terugkerende ruimteprobleem in de aandrijftechniek op te lossen. Bereik zonder problemen de kleinste buigradiussen met een maximale, gegarandeerde levensduur.

geen ruimteproblemen meer dankzij igus kabels

Probeer hier de levensduur voor uw individuele toepassing te berekenen en te vergelijken. Of neem direct contact met ons op en wij helpen u graag bij het vinden van de juiste kabel. Getest in het eigen testlaboratorium van igus, bijvoorbeeld in test 5034 uitgevoerd met CF29.D, deze kabel voltooide meer dan 45 miljoen slagen

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

pur pvc tpe

Newsletter:

Kies nu een onderwerp