Conditiebewaking op kabelrupsen (i.Sense EC. P) - Blog | igus® Nederland

Conditiebewaking op kabelrupsen (i.Sense EC. P)

Mark van de Waal | 7 januari 2021

Tegenwoordig is het gebied van conditiebewaking allesomvattend. Er zijn nauwelijks dingen of plaatsen die niet permanent worden bewaakt. Sommige  mensen associëren het concept van monitoring vanaf dit punt al met negatieve aspecten. Op het gebied van energievoorziening moet conditiebewaking echter een positieve, nuttige en veilige bewaking zijn. Het uiteindelijke doel is veiligheid voor de gebruiker en de machine. Laten we liever positief en slim denken. Hier is een korte lijst van gebieden waar monitoring een echte meerwaarde heeft:

  • Bandenspanningssensoren
  • Regensensoren
  • Temperatuursensoren
  • GPS sensoren
  • Persoonlijke keukenweegschaal

Ik hoop dat de keukenweegschaal met zijn sensoren als een positieve associatie met monitoring wordt ervaren. Opvallend is ook dat (conditie)monitoring vrijwel onmogelijk is zonder gebruik te maken van sensoren. Een kabelrups of althans de directe aanbouwdelen kunnen worden uitgerust met een grote diversiteit aan eenvoudige sensoren. Het grote voordeel van deze technologie is dat er geen extra software of computer nodig is. Het enige dat nodig is, is elektriciteit, wat in de meeste gevallen geen probleem is in een kabelrups.

i.Sense – conditiebewaking van igus®

Bij igus, opereert het gebied conditiebewaking onder de naam i-Sense, dat is afgeleid van het Engelse “I Sense”. Momenteel is het gebied opgedeeld in 3 mogelijkheden qua monitoring.

  1. EC.P duw- en trekkracht meting
  2. EC.B breukdetectie
  3. CF.P trekkracht-bewaking voor kabels

Bovenaan de lijst van de meest gebruikte sensoren tot nu toe staat de duw- en trekkracht meting. Dit type krachtmeting wordt voornamelijk gebruikt voor glijdende rijwegen vanaf 15 meter. Deze krachtsensor meet puur mechanisch de duw- en trekkrachten die optreden in de kabelrups. Tijdens de glijbeweging van een kabelrups stijgt of daalt de trekkracht die op het bewegende uiteinde van de kabelrups (de meenemer) uitwerkt, afhankelijk van zijn positie op de rijweg. Aan één zijde van de rijweg moet de meenemer het volledige gewicht van de kabelrups trekken (eindpositie 1 = hoge trekkracht). Als de meenemer zich aan de andere kant (eindpositie 2) van de rijweg bevindt, is de trekkracht aan de kabelrups slechts minimaal.

intelligente systemen van igus

Als deze, laten we ze krachtlimieten noemen, zijn gedefinieerd voor de juiste toepassing, kan de sensor (EC.P sensor) erop worden aangepast en op de meenemer worden geïnstalleerd. Deze sensor is dan alleen aangesloten op de EC.P-module die zich in de schakelkast van de machine bevindt. Als vanaf dit punt de duw- en trekkrachten van de kabelrups om welke reden dan ook de ingestelde limieten overschrijden (ijs, sneeuw, voorwerp, dier of mogelijks zelfs een persoon in de geleidegoot), kan een waarschuwingsbericht worden afgegeven of, indien gewenst, kan het systeem onmiddellijk worden gestopt.

igus smart plastics

Zo eenvoudig is het om uw kabelrups veilig en slim te maken. Zoals altijd zeggen afbeeldingen en vooral video’s meer dan 1.000 blogwoorden. Ik hoop dat ik enig licht heb kunnen werpen op het gebied van conditiebewaking en heb kunnen aantonen dat implementatie ervan niet moeilijk of complex is. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.