User Report: e-spool flex voor continue kabeltoevoer op industriële robots - Blog | igus® Nederland

User Report: e-spool flex voor continue kabeltoevoer op industriële robots

Mark van de Waal | 31 maart 2021

ARAGON Industrieelektronik GmbH, een robotica serviceprovider, maakt gebruik van een sleepringvrije igus kabel afwikkelaar.

continue paneeltoevoer in industriële robots

Een bedieningspaneel vormt het besturingscentrum van de robot. Om flexibel gebruikt te kunnen worden, moet de kabel niet alleen enkele meterslang zijn, maar ook bewogen en veilig opgeborgen kunnen worden. Hiervoor heeft igus de e-spool flex ontworpen. De nieuwe kabelhaspel van igus heeft geen sleepring, dus kan het zelfs bussignalen zonder onderbreking overdragen. De kabel kan ook gemakkelijk achteraf in het systeem worden geïnstalleerd. Deze voordelen konden ARAGON overtuigen. Het biedt een complete kabelset, bestaande uit e-spool flex met een standaardkabel en een voor geassembleerde paneelbevestiging, als een service voor haar industriële robots.

De taak van ARAGON Industrieelektronik GmbH is oude robots nieuw leven inblazen. De vooraanstaande aanbieder van industriële robots biedt wereldwijde service-oplossingen voor reparatie, onderhoud, retrofitting en fijn-inregelen van industriële robots. Sommige van haar klanten zijn relatief kleine bedrijven die tot maximaal tien robotsystemen gebruiken. Maar grotere bedrijven en OEM’s in de automotive sector vertrouwen ook op ARAGON’s expertise. Het bedrijf was op zoek naar een praktische kabeloplossing, specifiek voor gebruik bij bedieningspanelen: “We proberen altijd de veiligheid van onze klanten te waarborgen door middel van innovatieve oplossingen. Tot nu toe lag de kabel altijd op de vloer, waardoor hij gemakkelijk beschadigd kon raken of men erover kon struikelen. Dus gingen we op zoek naar een kabelhaspel die geen onderbrekingen had en snel en gemakkelijk achteraf geïnstalleerd kon worden”, verteld Iryna Geike, Global Country Manager bij ARAGON. Het bedrijf vond wat ze zochten bij igus. “Het nieuwe e-spool flex kabelhaspelsysteem werd aan ons geïntroduceerd en overtuigde ons direct”, herinnert Geike zich. De belangrijkste voordelen van de e-spool flex ten opzichte van andere kabelhaspels is dat het geen gebruik maakt van een sleepring. Media, data en de stroom- en signaaltoevoer van de noodstopknop kan ook in het systeem worden geïntegreerd. Bestaande paneelkabels kunnen gewoon in de spiraalgeleiding van het systeem worden ingevoerd en worden automatisch opgerold. “Onze klanten ontvangen nu een voor gemonteerde set bestaande uit de e-spool flex, ARAGON paneelbevestiging, kabel en een bevestigingsbeugel voor een robotbesturingskast voor hun bedieningspanelen. De e-spool flex zorgt voor een behoorlijke verlenging van de levensduur van de gebruikte kabel en waarborgt meer veiligheid en orde rondom het bedieningspaneel”, legt Geike uit.

Oprollen en afrollen van kabels: handmatig of automatisch

igus biedt de e-spool flex aan in verschillende uitvoeringen. Eén is een voordelige versie met een handmatig draaimechanisme of een accuschroevendraaier om de kabel op te rollen. De andere is een automatische oplossing met een veer aangedreven retourmechanisme, een borgmechanisme en een optionele retractierem. ARAGON koos voor de variant met de retractieveer. Het kabel oprolsysteem is beschikbaar in drie maten voor kabeldiameters van 5 tot 15 millimeter en uittreklengten van 5 tot 15 meter. Kabels kunnen te allen tijde snel worden vervangen. Naast een latere integratie van de e-spool flex in een bestaand kabelsysteem, biedt igus ook de kabelhaspel-oplossing compleet geassembleerd met chainflex kabels speciaal ontworpen voor bewegende toepassingen. De levensduur van de kabels in de e-spool flex wordt momenteel uitgebreid getest in het eigen 3.800 vierkante meter grote igus testlaboratorium.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.