Dataoverdracht in kraan-systemen
Mark van de Waal | 19 oktober 2020
Kabelrupsen spelen hun technische- en economische voordelen uit
In de kraanindustrie zijn de eisen voor veilige bedrijfsomstandigheden bijzonder hoog vanwege de lange rijwegen en de enorme hoogte waarop deze systemen worden gebruikt. Kostbare stilstand en downtime zijn simpelweg geen optie.
igus® heeft talloze kabelrups-systemen geïmplementeerd, nationaal en internationaal, waarbij de systemen onmisbaar zijn geworden als het gaat om voedingssystemen voor het verplaatsen van lasten. Dit is waarom.
Deze industrie is onderhevig aan een aantal moeilijke klimaten, de belangrijkste eisen; eenvoudige montage, eenvoudige installatie, betrouwbaarheid, duurzaamheid en ondersteuning. igus® heeft een solide reputatie en staat van dienst opgebouwd voor het leveren van systemen in de kraanindustrie, vanwege het enorme assortiment aan producten en gevarieerde opties binnen de assortimenten, bekend om het leveren van kabelrups-systemen aan de industrie als complete systemen. Deze staan bekend als geconfectioneerde readychain®-assemblages.
Deze readychain-systemen, wat complete voorgemonteerde kabelrups-systemen zijn voorzien van relevante kabels en connectoren, worden vrijwel uitsluitend gebruikt. Maar waarom? Wat zijn nou de voordelen van dit soort systemen?
Waarom readychain®-systemen u tijd kunnen besparen
Een readychain® systeem wordt op de installatie-locatie afgeleverd, wat een aanzienlijke tijdwinst oplevert tijdens de installatie.
Het wordt een eenvoudige plug-and-play situatie, wat betekent dat installatiefouten tot een minimum gereduceerd worden.
Als we kijken naar de enorme omvang en afmetingen van sommige kranen, en de afstanden die de kabelrupsen moeten overbruggen, is alles dat het aantal stappen vermindert om een systeem geïnstalleerd te krijgen uitermate zinvol en geeft het economisch voordeel.
Een voorbeeld van waar dit type systeem wordt gebruikt zijn, ship-to-shore kranen;
Ship-to-shore kranen zijn onderhevig aan extreme weersomstandigheden. Deze kranen kunnen worden blootgesteld aan harde wind, regen en zelfs sneeuw en hagel en hebben daarom een systeem nodig dat de data in dergelijke omstandigheden betrouwbaar kan overdragen. Het belangrijkste bij het ontwerpen van systemen voor gebruik op kranen is ervoor te zorgen dat de kabels in de kabelrups veilig en beschermd zijn en op een gecontroleerde manier kunnen worden geleid. De oplossing hiervoor is het ontwerpen van een weerbestendig kabelrups-systeem dat de kabels tegen alle weersinvloeden zal beschermen.
Zware kabels veilig geleid
Er zijn toepassingen waarbij igus® nieuw ontwikkelde kabelrupsen voor zwaar gebruik toepast. Bijvoorbeeld in situaties wanneer zware kabels over lange rijwegen moeten worden geleid, worden de heavy-duty kabelrupsen voor deze extreme belastingen ingezet. Voor één toepassing in het bijzonder, moesten de kabelrupsen op drie punten doorontwikkeld worden om hun stabiliteit nog verder te vergroten.
Het lager oppervlak moest voor de pen-gat verbindingen met 120% worden vergroot. De diameter van de verbindingsgaten van de kabelrups-schakels werd vergroot van 40 naar 45 mm en de penlengte van de pen verdubbelde van 4 naar 8 mm. Door deze ontwerpaanpassingen door te voeren, verhoogden de stabiliteit en de levensduur van de kabelrups aanzienlijk.
Het verlengde niet alleen de levensduur, het verhoogde ook de capaciteit om hogere trek- en afschuifkrachten te kunnen verdragen. Er waren gebieden die ongewijzigd bleven, zoals de inwendige- en uitwendige afmetingen. Dit zorgde ervoor dat de kabelrups stil en stabiel functioneert bij hoge vulgewichten.
Online monitoring voor grootschalige kabelrups-installaties
Voor de ship-to-shore systemen die zijn uitgerust met igus-producten, is er een extra functie beschikbaar die kan helpen de slijtage van de kabelrups te bewaken, zonder deze fysiek te hoeven inspecteren; igus® heeft hiervoor een diagnosetool ontworpen.
Het “remote condition monitoring system” ook wel smart plastics genoemd, meet de verplaatsingskrachten van de kabelrupsen en helpt bij het voorkomen van schade en stilstand. Als er fouten worden gedetecteerd binnen het intelligente voorspellende onderhoudssysteem, worden alarmsignalen onmiddellijk en automatisch via sms en/of e-mail naar de control hub gestuurd. De fouten kunnen vervolgens geanalyseerd worden en eventuele defecten kunnen snel en efficiënt gecorrigeerd worden. Opgeslagen gegevens kunnen tot drie maanden nadien geanalyseerd worden. Het wordt momenteel gebruikt in kraanaandrijvingen en het is nog slechts een kwestie van tijd voordat het ook op de trolleyaandrijvingen wordt geïmplementeerd.