De 6 beste kabelrupsen voor bijna alle toepassingen - Blog | igus® Nederland

De 6 beste kabelrupsen voor bijna alle toepassingen

Mark van de Waal | 25 januari 2022

De 6 beste kabelrupsen

Bent u op zoek naar een geschikte kabelrups voor uw toepassing, maar vindt u het moeilijk om het juiste type te vinden? Dan bent u hier aan het juiste adres! Wij hebben in dit artikel namelijk de 6 beste kabelrups-systemen voor u samengesteld, waarmee u 90% van alle problemen kunt oplossen. Wij hebben ze geëvalueerd op basis van de volgende criteria:

 • Bestsellers en naamsbekendheid
 • Technische voordelen
 • Speciale functionaliteit
 • De lange levensduur van het product

De 6 beste kabelrupsen voor bijna alle toepassingen

 1. Het E2.1 micro systeem – Kleinste benodigde ruimte
 2. Het E2.1 systeem – De stabiele allrounder, eenvoudig te openen
 3. Het R2.1 systeem – beschermd tegen stof en vuil
 4. Het E4.1L-systeem – de beste combinatie van stabiliteit en laag gewicht
 5. Het E4Q systeem – openen en sluiten zonder gereedschap
 6. Het E4.1-systeem – robuust, geluidsarm en modulair

1. Het E2.1 microsysteem voor de allerkleinste ruimtes

Het E2.1 microsysteem is een zeer kleine, een- of tweedelige kabelrups met een laag gewicht en daardoor ideaal voor zeer dynamische toepassingen. In vergelijking met identieke igus®-types biedt de E2.1 micro-kabelrups bovendien een robuust aanslagsysteem voor een tot 25% langere vrijdragende lengte en een 100% hoger vulgewicht.

Typische industrieën en toepassingen: Automatische deuren, voertuigen, meetmachines en algemene machinebouw.

Beste kabelrups Nr. 1

2. Het E2.1 systeem – de stabiele allrounder, gemakkelijk te openen

De E2.1 kabelrups werd voor het eerst geïntroduceerd in 2019 en werd beschouwd als de opvolger van het voorgangersysteem E2/000, dat zich al meer dan 15 jaar heeft bewezen. In vergelijking met het E2/000-systeem belooft de E2.1 meer installatieruimte, eenvoudige vulling en installatie, evenals een lange levensduur. Dit maakt de E2.1 de beste kabelrups voor middelzware belastbaarheid.

Typische industrieën en toepassingen: Gereedschapswerktuigen, houtbewerkingsmachines en algemene machinebouw

Beste kabelrups Nr. 2

3. Het R2.1-systeem beschermt de kabels tegen stof en vuil

Bent u op zoek naar een kabelrups met een strak ontwerp om kabels te beschermen tegen spaanders? Dan bevelen wij de gesloten R2.1 kabelrups aan. Het is een kosteneffectief, stabiel systeem met een zeer strakke constructie en stabiele dubbele aanslagen voor hoge extra belastingen en niet-ondersteunde lengtes. Toegestane temperatuur is van -40°C tot +120°C en voor hete spanen tot +850°C, verkrijgbaar op aanvraag.

Typische industrieën en toepassingen: alle gebieden met vuil- en spaanbelasting, werktuigmachines, houtbewerkingsmachines, textielmachines en algemene machinebouw.

Beste kabelrups Nr. 3

4. Het E4.1L-systeem – de beste mix van stabiliteit en laag gewicht

Met zijn slanke ontwerp en perfect op elkaar afgestemde elementen brengt de E4.1L kabelrups de hoogste efficiëntie tegen een betaalbare prijs. Een gemakkelijk toegankelijke binnenzijde, verbeterde openings- en scheidingsbanen en het nieuwe type trekontlasting met honingraatstructuur leiden tot een 80 % snellere assemblage. Een kabel beschermende binnenzijde zorgt voor een lange levensduur van de kabels. De E4.1L combineert een kortere assemblage-, onderhouds- en stilstandtijd met lagere bedrijfs- en aanschafkosten.

Typische industrieën en toepassingen: Werktuigmachines en algemene machinebouw

Beste kabelrups Nr. 4

5. Het E4Q-systeem – openen en sluiten van een kabelrups zonder gereedschap

De E4Q kabelrups is de nieuwste generatie van eenvoudig te monteren kabelrupsen en is ontwikkeld om de best mogelijke oplossing te bieden voor niet-ondersteunde en lange reizen. Deze kabelrups kan gemakkelijk en snel met de hand worden geopend en gesloten – d.w.z. 100 % zonder gereedschap, dus 40 % sneller gevuld in vergelijking met het E4.1-systeem. Bovendien betekent 10 % minder gewicht bij een hoge stabiliteit, 10 % minder energieverbruik tijdens de productie.

Typische industrieën en toepassingen: Werktuigmachines, kraansystemen, automatiseringssystemen en algemene machinebouw

Beste kabelrups Nr. 5

6. Het E4.1-systeem – robuust, geluidsarm en modulair

Met de E4.1 kabelrups kunt u de levensduur van uw toepassing verder verlengen en daarbij kosten besparen. De E4.1 heeft een handgreep achteraan voor optimale zijdelingse stabiliteit, een grote duw-/trekkracht op lange trajecten en lange niet-ondersteunde lengtes, en een geluiddempende rem.

Typische industrieën en toepassingen: Kranen, overdekte kranen, composteringsinstallaties, rioolwaterzuiveringsinstallaties, gereedschapswerktuigen, algemene machinebouw, goederenbehandeling, koeling, bouwmachines, houtverwerking en robotica, en behandeling.

Beste kabelrups Nr. 6

Wanneer gebruik ik welke kabelrups?

 • U hebt een toepassing met weinig ruimte, de inwendige hoogte ligt tussen 10,1 en 14,4 mm en het vulgewicht ligt tussen 0,7 en 1,25 kg/m, dan is het E2.1 microsysteem de juiste keuze;
 • Voor meer binnenruimte met inwendige hoogtes van 26, 38 en 48 mm en een middelzware belastbaarheid van 5 tot 14 kg/m, adviseren wij systeem E2.1;
 • U heeft een kabelrups nodig die bescherming biedt tegen spanen, dan raden wij het R2.1 systeem aan;
 • Als u de kabelrups volledig zonder gereedschap wilt kunnen openen en sluiten en hierdoor 40% montagetijd wilt besparen, dan is het E4Q-systeem de juiste kabelrups voor u;
 • Met het E4.1 systeem kunt u toepassingen realiseren met inwendige hoogten tussen de 21 en 350 mm en vulgewichten van meer dan 100 kg/m (E4.350);
 • De beste mix tussen stabiliteit en laag gewicht met inwendige hoogten tussen de 31 en 64 mm en een vulgewicht tussen 7 en 40 kg/m wordt geleverd in de vorm van het E4.1L systeem.

Met deze 6 beste kabelrups-systemen kunt u 90% van alle toepassingen oplossen. Bovendien kunt u gebruik maken van onze online e-chains expert configuratietool voor kabelrupsen. Na de invoer van enkele parameters, krijgt u advies over de juiste kabelrups voor uw toepassing te zien.

3 jaar garantie op kabelrupsen

U krijgt een garantie tot 36 maanden op alle kabelrupsen van igus®.

Bestel hier een gratis kabelrups sample

Nog niet helemaal bekend met onze kabelrupsen? Bestel dan een gratis sample!

Recycle hier uw kabelrupsen en draag bij aan een beter milieu

Laat al uw kabelrupsen recyclen bij igus® en draag zo bij aan een beter milieu.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.