Draadspindel: hoe maak je dat? - Blog | igus® Nederland

Draadspindel: hoe maak je dat?

Andrej Roskic | 20 juni 2024

Hoe maak je eigenlijk een draadspindel? Wat houdt het proces in en wat is het verschil tussen het rollen van schroefdraad en het wervelen van schroefdraad? Er zijn twee belangrijke fabricagemethoden: het walsen van schroefdraad en het wervelen van schroefdraad. Deze informatiebron gaat in op beide, zodat je beter begrijpt welke methode het beste bij jou en je toepassingen past. 

Het proces van schroefdraad walsen van een draadspindel

In tegenstelling tot het wervelen van schroefdraad, werkt het walsen zonder snijden. De eigenlijke vervaardiging van de draadspindel is eenvoudig. Een werkstuk wordt centraal tussen twee gereedschappen geplaatst en deze draaien gelijktijdig rond. De schroefdraad wordt letterlijk in het oppervlak van het ruwe materiaal gerold door koudvervormen (wanneer metaal wordt gevormd onder zijn herkristallisatietemperatuur). Het schroefdraadprofiel is overgebracht op het werkstuk door de drukspanning en rotatie en zo is de schroefdraad gecreëerd.

draadspindel formats voorbeeld

Voor grote volumes is deze productiemethode sneller en kosteneffectiever dan draadvonken. Dit komt omdat er minder materiaal nodig is. Bovendien zorgt koudvervormen voor een verharding van het oppervlak en een hogere sterkte. De spoedhoek, de hoge oppervlaktekwaliteit van de gewalste schroefdraad en de lage wrijvingscoëfficiënt van de kunststoffen resulteren in een hoog rendement en een lange levensduur van de draadschroef, waardoor dit voor velen de voorkeursoptie is.

Het wervelen van de draad

De tweede productiemogelijkheid, het wervelen van schroefdraad, is een andere manier om een draadschroef te maken. Voor het walsen van schroefdraad zijn twee gereedschappen nodig, voor het wervelen van schroefdraad slechts één. De schroef wordt ringvormig om het betreffende werkstuk geklemd en draait heel langzaam, terwijl het wervelgereedschap aan een veel hogere snelheid naar buiten draait. De schroefdraad wordt geproduceerd met naar binnen gerichte snijelementen in het gereedschap die effectief de vereiste vorm snijden.

Dit proces is ideaal voor het produceren van zeer nauwkeurige schroefdraad die een bijzonder hoge oppervlaktekwaliteit vereist. Dit betekent dat de randen scherper zijn in vergelijking met het walsen van schroefdraad en de flexibiliteit maakt het geschikt voor een breed scala aan schroefdraadgeometrieën. Het proces wordt vaak gebruikt voor materialen die slecht geschikt zijn voor draadwalsen.

Configureer wat u nodig heeft met igus®

Onze draadspindels kunnen eenvoudig online worden ontworpen. In slechts een paar stappen kunt u de CAD-gegevens van onze configurators downloaden, inclusief gratis productietekeningen. CAD-software of kennis in het omgaan met CAD-programma’s is niet vereist en als u hulp nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met onze expert voor meer informatie.

Naast de configuratietool biedt igus® in de onlineshop ook een breed scala aan producten die aan uw eisen voldoen.

Beide processen hebben hun toepassingsgebieden, maar igus® gebruikt standaard draadwalsen vanwege de kostenbesparing, betere oppervlakteafwerking en langere levensduur. Draadsnijden is meer geschikt voor kleine hoeveelheden en voor zeer nauwkeurige draden met nauwe toleranties. Het hangt altijd individueel af van de vereiste specificaties en toepassing.

Onze experts geven je graag advies over de keuze van de juiste draadschroef voor jouw toepassing en om nog meer te weten te komen over dit onderwerp, lees je hier meer!


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.