e-spool® – het alternatief voor een kabelhaspel - Blog | igus® Nederland

e-spool® – het alternatief voor een kabelhaspel

Mark van de Waal | 28 september 2020

Hijswerktuigen hebben van hun eigen voeding- en stuurstroomvoorziening nodig. Om de hijsbeweging uit te voeren, moeten de energiekabels ofwel worden opgerold op een kabelhaspel (ook wel kabeltrommel genoemd)  dan wel veilig worden opgeborgen in een kabelrups en meestal in een speciale opvangbak afgelegd worden, zoals bijvoorbeeld een “zig-zag systeem”.

Er zijn echter verschillende toepassingen waarbij er onvoldoende installatieruimte is om een opvangbak voor een kabelrups te monteren. In deze gevallen kunnen gebruikers de toepassing  van een klassieke gemotoriseerde haspeloplossing overwegen, maar dit is niet noodzakelijkerwijs de beste oplossing.

Kabelhaspel toepassing

Om de belangrijkste elementen van een overeenkomstige kabelrups-oplossing te identificeren, is het belangrijk om eerst de fundamentele werking van een gemotoriseerde kabelhaspel te begrijpen.

Gemotoriseerd kabelhaspel:

Een kabelgeleidingsysteem op een haspel verreist regelmatig onderhoud, wat neerkomt op stilstand van alles wat door de stroombron wordt aangedreven. Een gemotoriseerd kabelhaspelsysteem kan een sleepring of een geïntegreerde motor bevatten. Elk type aandrijving zorgt ervoor dat de kabels tijdens het op- en afwikkelen constant onder spanning wordt gehouden. De trekspanning belast de gebruikte kabel(s) en heeft een negatieve invloed op de levensduur van de kabel

e-spool:

Veeraangedreven e-spool

Esthetisch lijkt de e-spool, wat in feite een kabelhaspel met een geïntegreerde kabelrups is, niet al teveel te verschillen van een traditioneel motorkabelhaspel, maar de schijn bedriegt.

Bij het vergelijken van de twee gebruikt de e-spool een kabelrups om eventuele trekspanning op te vangen. De kabels die in de kabelrups worden geleid, zijn daarom beschermd en niet blootgesteld aan trekbelastingen, wat uiteraard positief is als het gaat om de levensduur van de kabels. Ten tweede is het e-spool systeem volledig sleepringvrij, waardoor het gebruik van onderhoudsintensieve componenten overbodig is, terwijl een “end-to-end” verbinding behouden blijft. De e-spool kan ook andere media geleiden, zoals lucht– of vloeistofslangen binnenin de kabelrups.

Het systeem is echter beperkt tot kabel- of slangdiameters van maximaal 17 mm. Aangezien er geen sleepring wordt gebruikt in de e-spool, worden kabels of slangen zonder onderbreking door het systeem geleid. Hierdoor kunnen kabels of slangen op elk moment worden aangepast of vervangen worden. Er is echter wel een raakvlak tussen de e-spool en de gemotoriseerde kabelhaspels en dit is de zogenaamde retentieveer. Deze zorgt voor een constante vasthoudkracht op de kabelrups.

e-spool power:

Gemotoriseerde e-spool

De motorisch aangedreven e-spool is mechanisch identiek aan het standaard e-spool systeem dat hierboven is beschreven, met als verschil dat de retentieveer is vervangen door een motor. Deze omvat standaard alle onderhoudsstappen en intervallen die nodig zijn voor een probleemloze werking van de elektromotor. De gemotoriseerde versie maakt grotere slaglengtes mogelijk tot 25 meter en langer, vergeleken met de maximaal 14 meter van het standaard veer aangedreven systeem.

Gebruik van geschikte kabels:

Zoals bij alle kabelrups-toepassingen, maar vooral voor e-spool toepassingen, mogen alleen kabels worden gebruikt die specifiek zijn ontworpen voor gebruik in een kabelrups. De chainflex®-productlijn is ontworpen voor dergelijke toepassingen en vormt de perfecte aanvulling op de e-spool. Voor e-spool toepassingen raden we het gebruik van kabels met een TPE buitenmantel aan en voor afgeschermde kabels zelfs het gebruik van onze torsiebestendige CFROBOT-kabel

Voor meer informatie over e-spool bezoekt u de website van igus®. U kunt ook contact opnemen met Mark van de Waal: mvandewaal@igus.net

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

kabelhaspel kabeltrommel kranen sleepring theater

Newsletter:

Kies nu een onderwerp