Een nieuwe kijk op kabelmonitoring: Identificeer kabelproblemen in een vroeg stadium en voorkom kabelbreuk met i.Sense CF.D - Blog | igus® Nederland

Een nieuwe kijk op kabelmonitoring: Identificeer kabelproblemen in een vroeg stadium en voorkom kabelbreuk met i.Sense CF.D

Mark van de Waal | 20 december 2022

Een willekeurige maandagochtend in een autofabriek ergens op deze aardbol: een robot last carrosseriedelen aan elkaar. Dankzij een zevende as beweegt hij in een groot werkgebied en de data wordt via Ethernet-kabels aangeleverd. Een technicus opent de schakelkast van de lasrobot om te zien of alle Ethernet-kabels correct functioneren. Maar de gekleurde signaallampjes van de i.Sense CF.D kabelbreuksensor geven aan dat de transmissiekwaliteit in één kabel verzwakt. Op de robot worden vaak drie verschillende types Ethernetkabel gebruikt: een statische kabel van de schakelkast naar de kabelrups met de zevende as, een chainflex buskabel in het kabelrups-systeem en een chainflex robotkabel voor torsiebewegingen op de robot.

Invloeden van buitenaf kunnen storingen in de transmissiekwaliteit veroorzaken. Maar de kabels zijn erg lang en op veel plaatsen moeilijk bereikbaar. “In zulke gevallen is het zoeken naar en herstellen van fouten vaak erg tijdrovend en kostbaar “, zegt Richard Habering, hoofd van de Business Unit smart plastics bij igus, en hij weet dat uit ervaring. “Dus ontwikkelden we een nieuwe functie voor de i.Sense CF.D-bewakingsmodule die tot nu toe nergens anders ter wereld wordt aangeboden: een optische statusweergave met precieze informatie over de afstand tot de vermoedelijke foutlocatie.”

Lees eenvoudig het risicogebied af van het OLED-display

In de klassieke besturings- en regeltechniek betekent kabelbreukbeveiliging dat een regelsysteem elke kabelbreuk herkent als een fout, zodat een breuk geen storing veroorzaakt. De nieuwe i.Sense CF.D daarentegen meet continu de transmissie-eigenschappen en diverse elektrische parameters gedurende miljoenen cycli. Het systeem detecteert dus niet alleen dataverlies in real time, maar identificeert ook zeer nauwkeurig de positie van het beklemde deel van de kabel. “Dankzij deze informatie, die rechtstreeks op het OLED-display van de module verschijnt, kunnen gebruikers sneller en gerichter dan ooit het risicogebied voor kabelbreuk identificeren en onmiddellijk de kabel van het betreffende segment vervangen zonder trial and error – en zonder extra gereedschap of softwarekosten.” De installatie van i.Sense CF.D is ook zeer snel – gewoon de module in de schakelkast installeren, de te bewaken kabels aansluiten en meteen beginnen.

Voorspellend onderhoud met de i.Cee-module

Ook het toevoegen van i.Cee aan het systeem is zeer eenvoudig. De multifunctionele module is compact, neemt nauwelijks ruimte in beslag in schakelkasten en kan net als i.Sense CF.D in een paar eenvoudige stappen worden ingesteld. Een kleine ingreep maakt automatische kabelbewaking, storingsbeheer en voorspellende onderhoudsplanning mogelijk via een digitaal besturingssysteem. Alle live kabelparameters – zoals het aantal slagen en de bedrijfsprestaties in kilometers – kunnen worden samengevoegd op een dashboard. Technici hebben gewoonlijk slechts twee opties voor het onderhoud van kabels die aan zware mechanische belasting zijn blootgesteld. Ze kunnen reactief zijn en kabels vervangen als ze al defect zijn, maar dat betekent meestal onnodig lange en kostbare stilstandstijden. Of ze kunnen uit voorzorg kabels met specifieke tussenpozen vervangen, waarbij ze de hogere kosten accepteren wanneer de levensduur van de kabels nog niet is verstreken.

i.Cee brengt daar verandering in. Als vooraf gedefinieerde limieten worden overschreden, kan het systeem automatisch een alarm of een noodstop in werking stellen. Het verbindingsschema kan op elk moment automatisch worden aangemaakt via EPLAN. Dit voorkomt enorme gevolgschade of zelfs totale uitval door storing, die bijvoorbeeld in de automobielproductie of de kraanindustrie al snel tienduizenden euro’s kunnen kosten. De i.CEE-module berekent ook automatisch het meest economische tijdstip voor onderhoudswerkzaamheden en kabelwissels. “Het is dus ideaal om zowel de onderhoudskosten als de uitvaltijd te verminderen. Een CF.D-module verdient zichzelf in een paar maanden terug en de ROI (Return On Investment) is meer dan 500 procent per jaar.”

Meer informatie

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

industrie 4.0 kabelbewaking kabels

Newsletter:

Kies nu een onderwerp