Energietoevoersysteem op testrobot van Hogeschool Windesheim
Mark van de Waal | 2 november 2020
In maart van dit jaar zijn wij benaderd door Jotham Cohn, onderzoeker bij het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica van Hogeschool Windesheim uit Zwolle. Hij was ons eerder tegen het lijf gelopen tijdens een industriële vakbeurs. Toen hij ons vroeg of wij hen wilden helpen bij het selecteren van een geschikt energietoevoersysteem voor de Universal Robots UR10e testrobot van het domein techniek, hoefden wij natuurlijk niet lang na te denken. Zodoende zijn igus in de persoon van Roderick Mollema (Account Manager Rayon Noordoost Nederland) en Jotham Cohn samen om tafel gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken.
Bijschrift: V.L.N.R.: Roderick Mollema van igus, Dr. Ir. Aart Schoonderbeek, associate lector & Mark Naves, medewerker onderzoek Automatisering & Robotica van Hogeschool Windesheim
Hoe wordt de UR10e ingezet?
Om beter te begrijpen waar het energietoevoersysteem aan moest voldoen, gaan we eerst dieper in op de omstandigheden waarin de UR10e testrobot zijn werkzaamheden verricht. Het voornaamste doel van de testrobot is het wegwijs maken van studenten in de wereld van robotica en automatisering en het leren programmeren van industriële robots. Daarnaast wordt de cobot door het lectoraat veelvuldig ingezet voor het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek in het bedrijfsleven. De UR10e cobot is uitermate geschikt voor dit soort praktische doeleinden en is tegelijkertijd een veilige keuze om de kneepjes van het vak te leren. Stilstand is hierbij net als in de praktijk een absoluut ongewenst fenomeen. De UR10e, heeft net als alle andere collaboratieve robots te maken met de toevoer van kabels- (elektra en data) en slangen (perslucht) langs de diverse assen. Om dit veilig en langdurig betrouwbaar te realiseren is het van belang dat deze nergens achter kunnen blijven haken. Ook is het zaak dat gekozen kabels en slangen bestand zijn tegen de meerdimensionale mechanische torsiebelasting die ontstaat bij het gebruik op robots.
TR.COB kabelgeleiding
Om ervoor te zorgen dat de studenten dag in, dag uit een werkende lescobot ter beschikking hebben, was het belangrijk dat de cobot werd voorzien van een betrouwbaar en uitvalbestendig energietoevoersysteem. Na het opnemen van de bevulling en de applicatievereisten, is er gezamenlijk besloten om de UR10e uit te rusten met ons triflex® R TR.COB systeem in de maat 40.
Eenvoudige montage
Het TR.COB systeem, is een eenvoudig te installeren en modulair universeel energietoevoersysteem dat op vrijwel ieder model of merk cobot (en andere kleine robots) kan worden toegepast. Snel en voordelig dankzij de handige klittenband aansluiting, er hoeft dus niet gesleuteld te worden en het beschadigt de robot niet. Het was in eerste instantie de bedoeling dat igus de montage op locatie zou verzorgen, helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Tegelijkertijd ontstond hierdoor de mooie kans om Hogeschool Windesheim zelf te laten ervaren hoe eenvoudig het installatieproces is. Na het aanleveren van de installatie-instructies, verliep de montage voorspoedig en kon de UR10e snel weer tijdens de praktijklessen ingezet worden. Wij wensen alle betrokkenen veel veilige en probleemloze lessen toe en bedankt voor het vertrouwen in igus!
Over Windesheim
Bij Windesheim in Almere en Zwolle studeren ruim 24.000 studenten, honderden cursisten en werken ruim 2.200 medewerkers. Het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica is onderdeel van Windesheim en houdt zich bezig met praktijkgericht onderzoek. Dit wordt gedaan om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en het werkveld te helpen bij het bewerkstelligen van innovaties. De regio Zwolle is een beloftevolle regio die economisch goede resultaten laat zien in vele sectoren. Windesheim speelt hier op in door steeds meer onderwijs aan te bieden op het gebied van industriële automatisering en robotica. Met het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica zet Windesheim een belangrijke stap om bedrijven te ondersteunen bij innovaties en om het technisch onderwijs van de toekomst te ontwikkelen. Voor meer informatie over Windesheim en/of het lectoraat kunt u contact opnemen met Aart Schoonderbeek.