FDA-conforme magnetische kunststoffen voor veilig voedsel - Blog | igus® Nederland

FDA-conforme magnetische kunststoffen voor veilig voedsel

Andrej Roskic | 16 januari 2024

FDA conformiteit igubal FC

Voedselproducenten gebruiken vaak FDA-conforme kunststof onderdelen in omgevingen met open voedselproducten; het gebruik ervan is echter riskant. Stukjes kunststof kunnen afbreken en in het voedsel terecht komen. Als het kunststof blauw is, kan het visueel worden gedetecteerd. Een metaaldetector kan de stukjes ook detecteren als het kunststof materiaal magnetische deeltjes bevat. Maar als het gaat om machines en systemen die in beweging zijn, zijn de mogelijkheden voor magnetische kunststof onderdelen meestal beperkt.
Lees verder om te leren waarom magnetisch detecteerbare kunststof materialen cruciaal zijn voor de voedingsmiddelenindustrie en ontdek een zelfsmerend, onderhoudsvrij product dat helpt om voedsel veilig te houden van kunststof fragmenten.

Wanneer zijn magnetisch detecteerbare kunststoffen nodig?

In de meeste toepassingen worden eenvoudige glijlagers gebruikt – de lagers zitten meestal vormgesloten en vast in een montagegat, waardoor het bijna onmogelijk is dat ze eruit vallen of breken.
Als een toepassing echter gewrichts- of flenslagers vereist, is voorzichtigheid geboden omdat deze zelfinstellende lagers boven het product worden blootgesteld en kunnen breken als ze verkeerd worden gebruikt of als er een botsing plaatsvindt. Hierdoor kunnen fragmenten van beschadigde lagers in het blootgestelde product eronder vallen.
Als we bijvoorbeeld bij de wiegflappen van een buiszakkenmachine zijn, kunnen er fragmenten in de verpakking eronder vallen. Deze fragmenten kunnen moeilijk te zien zijn in verpakkingen die vervolgens worden gesloten.
Verontreiniging van het voedsel moet onmiddellijk worden opgemerkt en gemeld. Een foutmelding in het systeem voorkomt verdere productie, maar zal waarschijnlijk niet identificeren welk item de fragmenten zou kunnen bevatten.

FDA en de igus insteek: Hoe zien gezamenlijke en glijlageroplossingen eruit?

igubal FC onder apparatuur.

Deze risico’s, in combinatie met de nauwe samenwerking met onze klanten in de voedingsindustrie, hebben ons geïnspireerd om igubal® FC (food contact) zelfuitlijnende lagers te ontwikkelen. De productlijn omvat scharnierpunten en bevestigingsklemmen met veermechanisme.
Ons doel was om een magnetisch detecteerbaar kunststofmateriaal te ontwikkelen met de best mogelijke tribologische eigenschappen voor bewegende toepassingen. igubal® FC is FDA-conform, detecteerbaar en in overeenstemming met de EU-richtlijn 10/2011 voor het contact van kunststoffen met voedingsmiddelen. Typische toepassingsgebieden zijn de voedings-, drank- en verpakkingsindustrie. De voordelen van igubal® FC worden hieronder opgesomd:

  • Visueel en magnetisch detecteerbaar
  • Voldoet aan Verordening (EU) nr. 10/2011 en FDA-richtlijnen
  • Zelfsmerend en onderhoudsvrij
  • Corrosie- en mediabestendig
  • Trillingsdempend
  • Kosteneffectief

Verdere info:

De voordelen van drytech gaan nog verder. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen via mail of telefoon met onze expert of zelf kijken naar onze totale drytech assortiment op onze site.


En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze Whitepapers bekijken op:

Whitepapers Kabelrupsen en Whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

Duurzaamheid FDA Hygiëne lagers

Newsletter:

Kies nu een onderwerp