Hoe belangrijk zijn gezondheid en veiligheid op de werkplek? - Blog | igus® Nederland

Hoe belangrijk zijn gezondheid en veiligheid op de werkplek?

Mark van de Waal | 4 maart 2021

Gezondheid en veiligheid zijn er om werknemers te beschermen. Een eenvoudige verklaring, maar in werkelijkheid ligt het ingewikkelder.

De Arbeidsomstandighedenwet (of kortweg Arbowet) is een Nederlandse wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers (op de werkvloer) te bevorderen. Het doel is om ongevallen en ziekten, veroorzaakt voor het werk, te voorkomen. Ondanks de Arbowet komen incidenten op de werkvloer regelmatig voor, en de preventie van deze incidenten is van het grootste belang. De wetgeving legt de nadruk op de algemene beginselen van gezondheid en veiligheid op de werkplek. Deze beginselen moeten door de werkgever worden gevolgd om ervoor te zorgen dat alle mogelijke maatregelen worden genomen om risico’s op de werkplek te voorkomen of te beperken; het is de plicht van de werkgever.

Zelfs tijdens een pandemie, waarbij velen van ons vanuit huis werken, hebben werkgevers de zorgplicht ervoor te zorgen dat de werkplekken voor hun werknemers veilig zijn en aan de wetgeving voldoen.

In 2019 vonden er in Nederland 93 duizend arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken. 13 duizend (14%) hiervan raakte gewond door ergens over uit te glijden, te struikelen of te vallen.

Welke igus®-producten kunnen helpen bij gezondheid en veiligheid op de werkplek?

Veel igus® producten kunnen helpen bij veiligheidsaspecten in werkomgevingen, met name

Een van de nieuwste producten om struikelgevaar te voorkomen is de e-spool® flex 2.0.

Een voorbeeld van hoe dit product beroepsgevaren kan voorkomen, is een programmeur die een bedieningspaneel uit een houder op de machine haalt. Normaal sleept hij de kabel achter zich aan, die dan op de vloer zou kunnen blijven liggen. De kabel vormt dan een struikelgevaar en kan ook beschadigd raken als er industriële voertuigen overheen rijden. In het ergste geval kunnen dergelijke situaties hele productielijnen of zelfs de gehele fabriek stilleggen, wat veel tijd en geld kost.

Met de e-spool® flex kunnen kabels op de kabelhaspel van begin tot eind worden geleid zonder sleepringen of andere verbindingselementen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een spiraalgeleiding die de kabel bij het oprollen gecontroleerd oprolt. Aangezien de kabel wordt opgerold, zijn er geen losse kabels en bestaat er geen gevaar.

Hoe kan Industrie 4.0 intelligentie helpen bij gezondheid en veiligheid?

Hoe kan Industrie 4.0 intelligentie helpen bij gezondheid en veiligheid?

Als technologie slijtage zou kunnen signaleren voordat het schadelijk wordt voor een machine, dan zou dat toch voorkomen dat mensen hun handen erin moeten steken om slijtage te inspecteren of op hoogte moeten werken om verhoogde werkplekken te repareren? Dat is precies wat smart plastics van igus doen. De ingebouwde technologie bepaalt wanneer het onderdeel tekenen van slijtage vertoont en waarschuwt de schakelkast. Klanten kunnen dan op een geschikt moment onderhoud plannen en dit op een veilige en verantwoorde manier uitvoeren.

Elk bedrijf en elke werkgever heeft een zorgplicht om zijn personeel te beschermen, dus als u een gevaar ziet, een rondslingerende kabel, iets dat kapot is, laat hen dan weten dat er oplossingen zijn die dergelijke verwondingen kunnen helpen voorkomen.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

Wij helpen u graag verder! Neem hier contact met ons op of laat hieronder een bericht achter.

NAAR DE SMART PLASTICS!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.