GLO.S – wanneer het ontwerp ook nuttig is - Blog | igus® Nederland

GLO.S – wanneer het ontwerp ook nuttig is

Mark van de Waal | 22 mei 2023

kabelrupsen voor zwenkkranen

igus® heeft honderden spuitgietmachines in gebruik. Voor een snelle matrijzenwissel zijn vele daarvan uitgerust met zwenkkranen. Sommige kabels voor de elektrische kettingtakel hangen in lussen aan de takels. Wij vroegen ons af hoe dit komt. Deze toestand maakt de duurzaamheid van de kabels een gok, vermindert de doorloophoogte en ziet er bovendien slordig uit. Dit kan en moet beter!

Op grote kraaninstallaties hebben wij met onze kabelrupsen al kunnen overtuigen met technische voordelen. Maar op kleine schaal ontbrak tot nu toe een ruimtebesparende oplossing die de ketting veilig geleidt.

Onze ervaring resulteerde in het volgende eisenprofiel:

  • Veilige geleiding van de lijn om slingerbewegingen te voorkomen
  • Gedefinieerde buigradius om duurzaamheid berekenbaar te maken
  • Compact ontwerp zodat het niet buiten de drager uitsteekt
  • Gemakkelijk te monteren om tijd te besparen
  • Weinig componenten, waardoor de kosten laag blijven
  • Universeel toepasbaar, voor het gebruik van verschillende lijnen
kabelrups-systeem voor zwenkkranen

Wij hebben ons intensief met deze eisen beziggehouden. Na vele jaren wikken en wegen heeft één concept de overhand gekregen: de bovenste rompwip met de productafkorting “GLO.S”.

Het basisidee van ons gevestigde guidelok-systeem werd gebruikt, dat reeds in verschillende uitvoeringen voor portaalfreesmachines en stapelkranen een storingsvrije energievoorziening garandeert bij 24/7-bedrijf. Doorslaggevend hierbij is dat het bovenste deel van de ketting wordt ondersteund, maar deze ondersteuning maakt ruimte wanneer de radius van de ketting moet passeren. In tegenstelling tot bestaande guideloksystemen bestaat de GLO.S uit slechts twee componenten, een metalen beugel en een kunststof wip. De metalen beugel zorgt voor de buitencontour en de stabiliteit. De kunststof tuimelaar bevat de technische knowhow en fixeert de bovenloop totdat de straal deze fixatie loslaat. Hierdoor blijft het systeem compact en kunnen de voorheen hangende kabels veilig in een e-ketting® worden geleid.

kabelgeleiding voor zwenkkranen

Al met al voldoet de nieuwe GLO.S aan alle punten van ons eisenprofiel en zal zeker een nieuw tijdperk inluiden op het gebied van energievoorzieningssystemen voor zwenkkranen. Fabrikanten kunnen het product direct gebruiken en gebruikers van zwenkzwenkkranen kunnen het te allen tijde eenvoudig achteraf inbouwen.

Als u meer wilt weten, ben ik altijd beschikbaar voor vragen of kom ik graag langs met een monster.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

kabelgeleiding kranen zwenkkranen

Newsletter:

Kies nu een onderwerp