Haven van Virginia blijft voorbeeld met superieure kraantechnologie - Blog | igus® Nederland

Haven van Virginia blijft voorbeeld met superieure kraantechnologie

Andrej Roskic | 8 februari 2024

Kabelrupsen van igus vervingen en presteerden beter dan verrijdbare festoensystemen in acht kranen van de haven van Virginia.

In de haven van Virginia worden duizenden zeecontainers opgetild, verplaatst en neergelaten door ongeveer 30 kranen. De snel bewegende kranen zijn meer dan 30 meter hoog en werken 24/7, vaak in extreem turbulente winden – ze zijn een krachtpatser achter het transporteren van vracht over de hele wereld.

“Dit is gecontroleerde chaos”, zegt Danny Webb, algemeen manager van technische ondersteuning en speciale projecten bij de haven van Virginia. “Er zitten veel facetten aan het verplaatsen van een doos. Het klinkt zo eenvoudig, maar er zijn deadlines… statistieken… wat de klant ook eist.”

Jarenlang werden festoensystemen ingezet voor de bewegende delen van de kranen. De festoensystemen waren echter vaak niet bestand tegen de zware omgevingsomstandigheden in de haven, waardoor de kabels slingerden, in de knoop raakten, braken en havenpersoneel gedwongen werd om de systemen zo snel mogelijk te repareren in onder extreme weersomstandigheden. Om deze risico’s 12 jaar geleden te elimineren in acht nieuwe kranen van schip naar wal, schakelde het havenmanagement over van festoen-systemen naar kabelrupsen.

haven vervanging kraan

“Mij werd destijds gevraagd of we een verrijdbaar festoensysteem, een gemotoriseerd festoensysteem of kabelrupsen van igus wilde toepassen” , zegt Jeff Johnston, onderhoudsmanager van de kraan. “Ik twijfelde geen moment, we zouden voor igus gaan.”

De haven is veiliger, verder?

De kabelrupsen van igus® bieden een veilige en modulaire oplossing die kabels beschermt en uitvaltijd vermindert. Terwijl festoensystemen moeten worden gesmeerd en er regelmatig onderhoud moet worden gepleegd aan onderdelen die slijtage vertonen, zijn kabelrupsen vrijwel onderhoudsvrij en vereisen ze alleen visuele inspectie. Ze zijn ook ruimtebesparend ontworpen, gemakkelijker te gebruiken bij het vervangen van kabels en UV- en vochtbestendig. Dit is een van de maritieme oplossingen die igus aan hun klanten biedt.

Een ander groot voordeel van kabelrupsen is dat ze alleen bewegen als de trolley beweegt. Dit betekent dat in winderige omstandigheden de kabels stil blijven liggen. Festoensystemen daarentegen slingeren wild rond in winderige omstandigheden, wat mechanische spanning op de kabels en mogelijke systeemstoringen veroorzaakt.

“De lagers, bouten, schokkabels, sleepkabels, al die onderdelen [in festoen-systemen] moeten maandelijks worden onderhouden en vrij vaak worden vervangen,” zei Johnston. “Als je overstapt op de kabelrupsen van igus, verdwijnt al dat spul. Het onderhoud dat we moesten doen was minimaal vergeleken met de festoensystemen op wielen.”

haven aanlegging kabelhaspel
igus

Een unieke oplossing

Een van de unieke ontwerpuitdagingen van kranen voor schepen naar de wal is dat de giek omhoog en omlaag moet worden gebracht om de schepen te laten aanmeren op de kade. Om het uitlijnen van de geleidegoot te vereenvoudigen wanneer de giek omhoog en omlaag gaat, gebruikt het engineering team van igus een giekscharnierpunt om het geleidegootsysteem perfect uit te lijnen. Als extra veiligheidsmaatregel installeerde igus eindschakelaars op de pen-gatverbinding zodat de geleidegoot uitgelijnd is.

Als de geleidegoot niet is uitgelijnd, voorkomen de eindschakelaars dat de trolley langs de rail naar beneden beweegt. Omdat de prestaties van kranen steeds beter worden, moeten de componenten die in de kranen zijn ingebouwd ook aan de nieuwe normen voldoen. Hoewel het soms een minder bekende oplossing is dan festoensystemen, zijn kabelrups-systemen de innovatie die beter voldoen aan de uitgebreide technische eisen van vandaag de dag.

“Kranen worden groter, ze worden hoger en ze worden sneller,” zegt Webb. “Het is indrukwekkend om de hoeveelheid technologie op één apparaat te zien. De grootste verrassing voor mij met het igus-systeem, omdat ik vroeger een tegenstander van kabelrupsen was, was de betrouwbaarheid.”

Een lange termijn oplossing

De kabelrupsen zijn al meer dan 12 jaar in gebruik in de kranen van de haven van Virginia en na onderhoudscontroles werden ze goedgekeurd om nog een langere periode veilig door te gaan. De kabelrups-systemen worden momenteel vervangen, maar alleen als preventieve maatregel, omdat er budget in de begroting zit en er een mogelijkheid is om het vóór het hoogseizoen te doen. “Het eerste jaar dat ze in gebruik waren, waren we aan het controleren en wachten tot dat er iets mis zou gaan,” zei Johnston.

“Het gebeurde gewoon niet…”

Zelfs tijdens de winterstorm Jonas in 2016, die de kust van Virginia teisterde met harde wind, sneeuwval, extreme temperatuurdalingen en ijsafzetting, kon de haven van Virginia blijven werken zonder het risico te lopen dat het systeem zou uitvallen. Veel andere havens werden gedwongen hun activiteiten te staken vanwege het risico op defecte kranen. De duurzaamheid van kabelrupsen in deze zware omstandigheden is van cruciaal belang voor kraanoperators.

Het gevolg van excellentie

Het succes van de kranen in Virginia heeft ervoor gezorgd dat de haven toonaangevend is in de industrie. Met innovatieve technologie en superieure componenten loopt de haven van Virginia voorop als het gaat om vrachtcontrole.

“De omvang van de haven zelf en de projecten die we ondernemen, en de agressiviteit waarmee we te werk gaan, is ongeëvenaard,” zei Webb. “Iedereen denkt, wat doet Virginia?” De betrouwbaarheid, het gemakkelijke installatieproces, het verminderde onderhoud en de gemoedsrust die oplossingen van igus boden, is volgens Johnston wat igus op de kaart zette. Door het vervangen van de festoensystemen door kabelrupsen heeft de haven van Virginia een productiviteitswinst geboekt in hun laadoperatie, terwijl de kosten en stilstandstijd afnamen. “Het igus systeem biedt een betrouwbaarheid die superieur is aan een festoen-systeem,” concludeerde Webb. “Het biedt een betere service aan onze operationele collega’s om hun werk op tijd gedaan te krijgen.”


Voor meer informatie over maritieme oplossingen:
Oplossingen voor maritieme toepassingen en havens

En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.