Het team achter de igus:bike – Girlpower! - Blog | igus® Nederland

Het team achter de igus:bike – Girlpower!

Mark van de Waal | 1 maart 2023

Kogellagers

De kogellager ontwikkeling van de igus:bike is stevig in vrouwenhanden. Lena en Julia zorgen ervoor dat de lagers in de wielnaven en de trapas perfect werken. En zonder de problemen van metalen kogellagers – want de lagers van igus zijn natuurlijk van hoogwaardig kunststof en lopen zonder smeermiddelen, zodat ze niet onderhouden hoeven te worden. Bovendien zijn ze natuurlijk ook roestvrij, en de bovengenoemde punten gelden ook voor de andere onderdelen van de igus:bike. Als u zich wilt verdiepen in de wereld van de kogellagers, vindt u hier zeker alles wat u moet weten.

Maar nu over naar de ontwikkelaars. Lena werkt al aantal paar jaar bij igus en houdt zich bezig met materiaalontwikkeling voor polymeerkogellagers. Aangezien zij zelf een enthousiaste fietser is en ook aan haar fiets werkt en deze onderhoudt, kwam de ontwikkelingsopdracht als geroepen – betrokken zijn bij de ontwikkeling van een onderhoudsvrije fiets en de toekomst van het fietsen een beetje revolutioneren … dat is een spannend vooruitzicht! En laten we eerlijk zijn, wie vindt het leuk om zijn fiets te onderhouden? Iedereen zou immers graag zonder smeermiddelen doen.

Ontwikkelaars Lena en Julia van team igus:bike
De ontwikkelaars Lena en Julia met de ontworpen kogellagers

De tweede in de groep is Julia, die door Lena bij het igus: bike-project werd betrokken kort nadat ze bij igus was begonnen. Ze werkt nu een jaar bij het igus:bike-project, wat het voor haar veel gemakkelijker heeft gemaakt om zich bij het multidisciplinaire team van ontwikkelaars aan te sluiten. Julia werkt in hetzelfde productgebied als Lena, maar is verantwoordelijk voor de productontwikkeling van polymeerkogellagers.

Prototype kogellager ontwikkeld doord Lena en Julia
Ontwerpstudie van het kogellager

De ontwikkelingsstart van de kogellagers voor de igus:bike begon klassiek met mechanisch vervaardigde kogellagers om het ontwerp en de eisen voor gebruik op een fiets te leren kennen. Daarna werd overgeschakeld op spuitgegoten kogellagers. In het eigen testlaboratorium werden verschillende kunststof compounds getest en verder ontwikkeld. Overigens werden de testopstellingen voor fietsonderdelen in eigen huis ontwikkeld om de best mogelijke onderdelen voor de kunststof fiets te produceren.

En op de weg van het idee naar het eindproduct zijn er natuurlijk kleine tegenslagen, zoals het probleem van de geluidsontwikkeling. Verschillende benaderingen voor een oplossing werden overwogen, waarvan de huidige favoriet de ontwerpstudie van een tweecomponenten kogellager is. In dit geval zorgt de zachte kern voor een soepele en gedempte loop van de kogels, terwijl de harde schaal voor de nodige stabiliteit zorgt.

Bent u geïnteresseerd in alle ontwikkelaars van de igus:bike? Klik dan hier.

Wilt u het igus:bike project nog beter volgen en de laatste ontwikkelingen, foto’s en verhalen niet missen? Volg de igus:bike dan op Instagram of Facebook!

Meer informatie over de fiets en het project is te vinden op de igus:bike website.

Als u de fiets met het onmiskenbare design vrijblijvend wilt pre-orderen bent u bij ons aan het juiste adres!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

duurzaam igus:bike igusbike onderhoudsvrij

Newsletter:

Kies nu een onderwerp