Hoe draagt igus bij aan het afvalwatermanagement in rivieren? - Blog | igus® Nederland

Hoe draagt igus bij aan het afvalwatermanagement in rivieren?

Mark van de Waal | 3 november 2022

Berichten over afval dat in onze zeeën en rivieren drijft worden tegenwoordig veel te vaak uitgezonden, dit is niet alleen een probleem in Nederland, maar een wereldwijd probleem. Afvalwaterbeheer is nu een belangrijk gebied voor bedrijven en landen om zich op te richten voordat het te laat is.

Dit igus-blog gaat over een wereldwijd probleem dat wordt belicht door een nieuw project in Keulen (D), het innovatieve programma “Rhine Octopus”.  Om dit te begrijpen moeten we ons verder verdiepen in wat afvalwaterbeheer nou precies is.

Wat is afvalwaterbeheer?

Wat is afvalwaterbeheer? Dit is een essentiële aanpak voor ons als collectief om het water en zijn bronnen te helpen beschermen. De aanpak bestaat uit drie fasen: opvang, behandeling en hergebruik. Dit proces maakt het mogelijk om vervuiling uit het water te verwijderen en om te zetten in uitstromend water dat schoon genoeg is om terug te keren in de watercyclus. Een waterversie van de circulaire economie.

Het Rhine Octopus programma

Hoe is het afvalwaterbeheer met “Rhine Octopus” verbonden?

Dagelijks dag stroomt er meer dan een ton afval door de Rijn… Stel je eens hoe bizar veel dat is! Daarom heeft igus in samenwerking met de Krake Association, het “Rhine Octopus” programma gesponsord. Samen hebben zij een drijvende afvalvanger in gebruik genomen om een deel van dit enorme afvalprobleem te onderscheppen.

De Keulse Krake club heeft de oorlog verklaard aan het afvalprobleem en is erin geslaagd ongeveer 300 leden te werven voor de vereniging, de zogenaamde Kraklinge. Deze groep vrijwilligers komt regelmatig bijeen om afval te verzamelen en heeft dit jaar al 8,7 ton drijvend afval opgehaald. En dat niet alleen, ze hebben onlangs zelfs 20 elektrische scooters uit de rivier gevist en het plan is dat het er in de toekomst nog meer kunnen worden.

Deze week heeft de vereniging de Rhine Octopus in gebruik genomen – een drijvende afvalvanger naar Brits model die 24 uur per dag afval uit de rivier zuigt.

De Rhine Octopus ligt voor anker op de linkeroever van de Rijn, ten noorden van de Keulse Zoo-brug. Door de (af)buiging van de Rijn is de stroming hier bijzonder gunstig om zoveel mogelijk afval op te nemen. De drijvende afvalvanger is erin geslaagd dit op te vangen met een vangkorf die tussen twee drijvers is bevestigd en tegen de stroomrichting in open staat. De korf is zo ontworpen dat hij plastic opvangt dat op het wateroppervlak drijft – maar geen gevaar vormt voor vissen en vogels, wat van vitaal belang was voor de instandhouding.

Eenmaal per week leegt de vereniging de Rhine Octopus, registreert het afval dat op het land wordt verzameld en evalueert het wetenschappelijk in samenwerking met de Universiteit van Bonn. Met de bevindingen willen de milieuactivisten een lange termijn onderzoek uitvoeren naar plastic afval in de Rijn.

De weg naar een circulaire economie

Het optimaliseren van een circulaire economie (ook wel kringloopeconomie genoemd) voor kunststoffen is één van de doelstellingen die we bij igus hebben en we hebben blogs voor u geschreven over andere duurzame projecten die we hebben en ondernemen en die u hier kunt lezen. Al meer dan 50 jaar hergebruiken we 99 procent van het kunststofafval dat bij de productie ontstaat en dit jaar hebben we de eerste producten op de markt gebracht die tot 100 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

Ook nieuw en goed gedocumenteerd is de igus:bike. Dit is een volledig kunststof fiets die volledig smeer- en roestvrij is en waarvan het frame en de wielen ook van afvalplastic kunnen worden gemaakt. Door het gebruik van afvalmaterialen is de fiets een fantastisch voorbeeld van de circulaire economie. Het is ook geen geheim dat wij enkele jaren geleden hebben geïnvesteerd in de recyclingpionier Mura Technology, die een nieuwe technologie gebruikt om plastic afval weer om te zetten in bruikbare ruwe olie. Plastic wordt zo een duurzame en herbruikbare grondstof. De eerste fabriek wordt momenteel gebouwd in Teesside, Engeland, en moet begin 2023 operationeel zijn.

We hebben meer van dit soort initiatieven nodig. We hebben ook meer mensen nodig die nadenken over innovaties die het afval kunnen verminderen of die de rommel die we creëren kunnen helpen opruimen. Met afvalwaterbeheer en programma’s als “Rhine Octopus” kunnen we echt het verschil gaan maken.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.