Hoe energietoevoersystemen eenvoudig stekkerklaar te maken - Blog | igus® Nederland

Hoe energietoevoersystemen eenvoudig stekkerklaar te maken

Mark van de Waal | 17 maart 2023

U kent toch wel de klassieke energievoorzieningssystemen? Elke kabel heeft aan elk uiteinde een stekkerverbinding. Hydraulische slangen hebben koppelstukken aan beide zijden, en pneumatische slangen hebben slangaansluitingen.

Laten we het even bij elektrische kabels houden. Elke kabel moet op een systeem worden aangesloten met één stekker om een betrouwbare werking te garanderen.

Indien de kabels zijn voorzien van elementen zoals ringklemmen of adereindhulzen in plaats van connectoren, moeten deze kabeleinden rechtstreeks worden aangesloten. Dit gebeurt met aansluitapparatuur zoals klemmenblokken, klemmenstroken of schroefverbindingen. Tijdens de installatie van het systeem worden vaak afzonderlijke interfaces aangesloten en losgekoppeld. Naarmate de installatie vordert, wordt het systeem voortdurend uitgebreid met afzonderlijke componenten. De interfaces van de machine zijn vaak moeilijk toegankelijk. Dit maakt het moeilijk om de verbinding aan en af te sluiten.

Klemmenstrook
Voorbeeld van een klemmenblok

Nadat de machine voor het eerst volledig in de fabriek wordt geïnstalleerd, wordt het systeem aan een testrun onderworpen. Wanneer dit met succes is afgerond, wordt de machine in afzonderlijke eenheden gedemonteerd en bij de eindklant op de bouwplaats afgeleverd. Dit betekent dat alle insteekpunten opnieuw moeten worden geopend en aangesloten voor de inbedrijfstelling bij de eindklant.

Verbindingen die, zoals de bovengenoemde, rechtstreeks via schakelkastklemmen, aardingsrails of klemmenborden zijn aangesloten, worden zorgvuldig losgemaakt, gelabeld en verpakt voor vervoer. Helaas is het mogelijk dat de kabeleinden niet zorgvuldig genoeg of helemaal niet geëtiketteerd zijn, of dat de etikettering onleesbaar is. De ervaring op bouwplaatsen is ook vaak dat de zo zorgvuldig ingevulde en aangebrachte etiketten zijn losgekomen.

Tijdens de inbedrijfstelling bij de eindklant, wanneer het systeem wordt opgezet en geconfigureerd, vormen niet-gelabelde kabeleinden een grote bron van potentiële fouten. Hoewel het de elektriciens zijn die de kabeladers in de schakelkast aansluiten, moeten enkele honderden aders (afhankelijk van het functiebereik van de machine) afzonderlijk worden aangesloten. Dit vereist de juiste documentatie, deskundigheid, concentratie en vooral tijd – en tijd is schaars tijdens de inbedrijfstelling.

Veel functies betekent veel interfaces?

Hoe complexer het systeem, hoe uitgebreider de functies van de machine, en hoe meer moeite en kosten vaak gepaard gaan met de kabelrups. Daarom vereisen complexe systemen vaak veel insteekpunten die moeten worden geproduceerd en gecodeerd volgens polarisatie. Extra codering van stekkers in de vorm van bouten, geleidepennen, inkepingen of spiebanen biedt een hardwarebescherming voor stekkers van hetzelfde ontwerp, waardoor wordt voorkomen dat stekkers worden verward en verkeerd worden aangesloten.

Als wij de energievoorzieningsunit, volledig geconfigureerd en voorzien van kabels, beschouwen als een geheel, is het doel het gehele assemblage stekkerklaar te ontwerpen, zodat de hantering ervan sterk wordt vereenvoudigd.

Module Connect maakt het aansluiten van de energietoevoer mogelijk met slechts EEN connector
Module Connect maakt het aansluiten van de energietoevoer mogelijk met slechts EEN connector

Veel functies, ÉÉN interface

Bij igus hebben we gewerkt aan hoe we een complete readychain plug and play kunnen maken op een machine volgens het unieke Module Connect interface concept. De ideale oplossing hiervoor is de Module Connect adapter.

Via een adapter wordt de Module Connect rechtstreeks op de kabelrups aangesloten, waardoor het hele readychain-systeem een grote, gedefinieerde interface krijgt. Hierdoor is de montage ook tijdens de installatiefase gemakkelijk te hanteren. Het energietoevoersysteem wordt precies op tijd geleverd en op de plaats van opstelling geïnstalleerd.

De standaardversie van de adapter is zwart (andere kleuren op aanvraag)

De interface is zo ontworpen dat hij gepolariseerd is en zelfs onder ongunstige omgevingsomstandigheden zoals slecht licht of een krappe installatieruimte feilloos kan worden aangesloten. De adapter verbindt de interface rechtstreeks met de kabelrups. Afhankelijk van het gebruik en de systeemparameters hoeven geen verdere voorzieningen voor bevestiging te worden getroffen. Het belangrijkste voordeel is de tijdsbesparing.

Wanneer het tijd is voor onderhoud, kan het geheel worden losgekoppeld van het systeem en in een paar eenvoudige stappen worden vervangen door een nieuw, identiek gemonteerd geheel. Downtime en stilstandtijd worden zo tot een minimum beperkt. Dankzij de duidelijk gestructureerde interface kan elke onderhoudsmedewerker de interface correct aansluiten zonder vooraf vertrouwd te raken met het systeem of de systeemdocumentatie.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.