Hoe igus de maximale levensduur uit hun kabelrupsen haalt - Blog | igus® Nederland

Hoe igus de maximale levensduur uit hun kabelrupsen haalt

Mark van de Waal | 4 mei 2021

Veel fabrikanten ontwerpen hun producten zo dat ze vroegtijdig de geest geven. Geplande veroudering is de naam van dit soort bedrog. Hier leest u waarom igus een andere strategie volgt.    

Snel het spaghettirecept uitprinten voor de culinaire avond met vrienden. Maar dan de kreet ten hemel: de printer gaat niet meer aan. Dat kan toch niet waar zijn voor een apparaat dat slechts twee jaar oud is? Ja toch wel, toont een studie in opdracht van de Groene Partij in de Bondsdag (D). Sommige fabrikanten gebruiken daarom onderdelen die voortijdige defecten veroorzaken. Kunstmatige slijtage, ook wel geplande veroudering genoemd, kost de consument jaarlijks enkele miljarden euro’s. Een verkooptruc die niet zo nieuw is. Al eind jaren vijftig ontwierp bijvoorbeeld de Amerikaanse automobielindustrie – in tijden van grote marktverzadiging – carrosserieën, banden en uitlaten die steeds minder duurzaam waren.

Een truc die blijft werken / zijn kracht niet verliest. “In de afgelopen decennia is de marktverzadiging in de meeste geïndustrialiseerde landen voor veel producten sterk toegenomen”, schrijven de auteurs van de studie. “Vandaag de dag is er op veel gebieden een tendens tot overcapaciteit. Deze ontwikkelingen hebben de verspreiding van geplande slijtage de voorbije decennia sterk in de hand gewerkt. “

Geplande veroudering is ook een ernstig probleem in de B2B wereld

En het probleem doet zich niet alleen voor bij consumenten die zich ergeren aan defect rakende broodroosters, vaatwassers en smartphones. Het is een feit dat voortijdige slijtage veel minder frequent voorkomt in industriële bedrijven. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat geplande veroudering ook in de B2B-sector een ernstig probleem is geworden. Als een onderdeel het ruim voor de verwachte levensduur begeeft, bestaat het risico dat de fabriek wordt stilgelegd en dat de reparatiekosten en het productieverlies hoog oplopen.

Daarom steken wij onze energie in de ontwikkeling van kabelrupsen die tegen een stootje kunnen en een lange levensduur hebben waarmee wij de onze klanten helpen bij het behalen van een maximale productiviteit.

Leer nu meer

Hoe sterk zijn kabelrupsen nou eigenlijk? Het grootste testlaboratorium in de sector geeft duidelijkheid

Een voorbeeld van een lange levensduur die verder gaat dan de kneepjes van het vak, zijn de kunststof kabelrupsen die igus produceert. Kunststof? Schreeuwt dit materiaal niet om voortijdige vermoeidheid? Totaal niet, want de kunststoffen van igus zijn tribo-geoptimaliseerde high-performance polymeren die speciaal voor de industrie zijn ontwikkeld. Deze kunststoffen vertonen een minimaal wrijvingsgedrag en lage slijtagewaarden. Dit wordt aangetoond door tests in het eigen laboratorium waar jaarlijks 4.100 experimenten worden uitgevoerd op kabelrupsen en kabels onder reële omstandigheden.

Een voorbeeld uit het laboratorium is een test van het draagvermogen bij vrijdragend gebruik. Hier werden de kabelrupsen uit de E4.48L-serie gemaakt van polymeer vergeleken met een product van de concurrent.

Technische gegevens:

igus E4.48LConcurrenten
Inwendige /uitwendige hoogte48 mm/64 mm40 mm/62 mm
Inwendige /uitwendige breedte105 mm/125 mm67 mm/76 mm
Steek67 mm76 mm
Gewicht per meter1.73kg2.08kg

Laadvermogen in het geval van vrijdragende lengte

Testopstelling:

De twee kabelrupsen worden vrijdragende (niet ondersteund) bevestigd over een afstand van  een afstand/rijweg van 1,8 m met een vulgewicht van 5 kg/m.

Resultaat:

Vulgewicht kabelrups

Resultaat: ten opzichte van de neutrale lijn zakte de kabelrups van de concurrent 6 mm dieper door dan de E4.48L.


Meer dan aansprakelijkheid voor defecten: igus garandeert functionaliteit gedurende een lange periode

Kabelrupsen zijn niet de enigen die de stresstests moeten doorstaan. Ook andere producten waarvan de duurzaamheid een belangrijke rol speelt voor industriële klanten moeten dit 3.800 m2 grote testlaboratorium betreden – zoals kabels, glij- en kogellagers en betaalbare automatiseringscomponenten. De CF298.05.04 datakabel heeft in een langetermijn test bijvoorbeeld 54 miljoen dubbele slagen doorstaan toen hij in een kabelrups werd geplaatst.

Bereken de levensduur met online hulpmiddelen

Gebruik de levensduurcalculator om snel en eenvoudig online de verwachte levensduur te bepalen

Vraagt u zich af hoe lang een igus kabelrups meegaat in uw toepassing? U komt het in een paar seconden te weten. Want alle gegevens van het testlaboratorium komen terecht in de online levensduurcalculator.

Online levensduur calculator voor kabelrupsen

Bereken de levensduur van uw energietoevoersysteem met de levensduurcalculator voor kabelrupsen, of vraag ons om het voor u te doen en u krijgt 36 maanden garantie. Stuur een verzoek.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.