Hoe igus innovatief reageert op de uitdagingen van de moderne productie - Blog | igus® Nederland

Hoe igus innovatief reageert op de uitdagingen van de moderne productie

Mark van de Waal | 8 september 2022

kabels voor de moderne productie

Het is het jaar 1989

De Berlijnse Muur valt, de Astra 1A televisiesatelliet wordt in gebruik genomen, de Voyager 2 levert beelden van Neptunus en de eerste chainflex kabel wordt op de markt gebracht.

Wij willen ons op dit laatste concentreren, ondanks de andere belangrijke gebeurtenissen. Want ook de productiewereld is in een voortdurende staat van verandering.

Hoe igus reageerde op de toenemende automatisering

Eind jaren tachtig brengt de toenemende automatisering snellere en ook uitdagender toepassingen met zich mee. Als je kijkt naar de productie-installaties, dan komt de kabelrups daar steeds vaker voor. Ook de firma igus® profiteert hiervan met haar kunststof kabelrups-systemen.

Nu worden de rijwegen in de productie echter langer en de machinebewegingen dynamischer.

Dit had soms desastreuze gevolgen voor de kabels die in die tijd algemeen op de markt verkrijgbaar waren.

Herhaalde aderbreuken en kurkentrekkers. Klanten dreigden over te schakelen op alternatieve energievoorzieningssystemen.

Daarom moest igus® in actie komen en een product ontwikkelen dat aan de nieuwe eisen voldeed. Dit was de enige manier om de eigen kabelrups-activiteiten veilig te stellen en de klanten een aantrekkelijk totaalpakket aan te bieden.

Het begin van chainflex

De eerste chainflex kabel was geboren en de afhankelijkheid van minder duurzame standaardkabels was verleden tijd. Dit nieuwe kabeltype bracht specificaties met zich mee die ook vandaag nog worden gebruikt (zeer slijtvaste materialen, korte steeklengten, in bundels gewikkelde aders, onder hoge druk geëxtrudeerde buiten- en binnenmantels).

de eerste chainflex kabel
De sleutel tot succes: uiterste zorgvuldigheid bij planning en ontwerp en uitgebreide tests op speciaal hiervoor ontwikkelde testmachines.
igus kabel laboratorium
chainflex testlaboratorium
Zoals bekend hield de industriële ontwikkeling hier echter niet op, maar bracht al snel geheel andere eisen aan de energievoorziening met zich mee.

Nieuwe toepassingen in de fabricage brengen nieuwe eisen met zich mee

Steeds complexere productiemethoden en het toenemend gebruik van industriële robots en de daarmee gepaard gaande dynamiek brachten ook de al beproefde chainflex kabels tot het uiterste.

Als u denkt aan een typische toepassing binnen een autoproductielijn, bijvoorbeeld, wordt het snel duidelijk wat voor soort beweging hier de kabels zou kunnen beïnvloeden: torsie.

robotkabel op een robot

Opnieuw werd igus® geconfronteerd met nieuwe problemen en opnieuw was er geen afdoende oplossing op de markt. Een nieuw product was nodig.

Dankzij onze ervaring met de ontwikkeling van chainflex kabels voor lineaire toepassingen, konden we al putten uit een schat aan ervaring in kabelproductie. Het was ook duidelijk wat belangrijk was bij de ontwikkeling van een nieuw type kabel: testen, testen en nog eens testen!

In het eigen testlabkabel testlaboratorium hebben wij nieuwe kwalificatiemachines gemaakt en in het verdere verloop ook echte industriële robots van gevestigde fabrikanten aangevuld.

Interne kwalificaties voor torsietoepassingen

Een deel van het kwalificatieproces is gebaseerd op de zogenaamde 3-voudige of 10-voudige torsie. Hierbij worden de chainflex CFROBOT-kabels in speciale 3D triflex kabelrupsen op de proef gesteld. Ze moeten torsiebelastingen van ±180°/m tot ± 360°/m kunnen weerstaan.

testen van robotkabels

De structuur van de kabels zelf verschilt in sommige opzichten aanzienlijk van kabels voor lineaire bewegingen. Terwijl in kabelrupskabels bijvoorbeeld strak gevlochten afschermingen bij voorkeur langdurige bescherming bieden tegen elektromagnetische compatibiliteit (EMC), zijn zij eerder contraproductief bij torsie. De oplossing hier is te vertrouwen op gevouwen afschermingen die kunnen openen en sluiten en de torsiebeweging kunnen volgen. Optioneel worden ook PTFE-folies gebruikt, die de nodige compenserende bewegingen voor afzonderlijke elementen van de kabel mogelijk maken.

Tegenwoordig biedt igus met de CFROBOT-serie een breed scala aan torsiebestendige kabels.

Zo zijn er servokabels, klassieke stuurstroom- en motorkabels, en kabels voor de aansturing van moderne bus-systemen beschikbaar.

Uitdaging aanvaard!

Een korte blik op de geschiedenis van igus laat zien: nieuwe uitdagingen bieden ook altijd kansen voor nieuwe producten en afzetmarkten.

Als de markt geen adequate oplossingen biedt, is het mogelijk om met goede ideeën, precisie en veel zorg nieuwe productie- en testnormen te creëren.

Staat u op dit moment ook voor een nieuwe uitdaging met uw energievoorziening? Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste kabel. Laat gerust een reactie achter onder dit bericht of neem contact met ons op.

we gaan de uitdaging graag aan

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

engineering innovatie kabels kabeltechniek

Newsletter:

Kies nu een onderwerp