Hoe is de TRX ontstaan en is het dé innovatie op het gebied van robotica? - Blog | igus® Nederland

Hoe is de TRX ontstaan en is het dé innovatie op het gebied van robotica?

Mark van de Waal | 27 september 2023

Een dag na de beurs…

Het gebeurde nog niet zo lang geleden aan het begin van de Hannover Messe. Ze zeggen dat de beste ideeën soms voortkomen uit een mix van ontspanning en een beetje alcohol. Dit moet zeker het geval zijn geweest met het idee voor de TRX. Twee uitgeputte en dorstige igus-collega’s bleven net iets te lang aan de hotelbar hangen na een lange beursdag en beginnen te filosoferen: “Hé wat zou er eigenlijk gebeuren als…?”. Het resultaat hiervan zou niets minder dan dé volgende innovatie in robotica moeten zijn.

Hoe een wild idee uiteindelijk een product werd

Op dat moment was één van de collega’s verantwoordelijk voor het gebied van flexibele kabelrupskabels (chainflex®) en de andere collega voelde zich thuis bij de ronde, driedimensionaal beweegbare triflex R kabelrups. Ze wilden het perfecte product creëren voor beide product gebieden. Het eerste idee was de telescopische kabel, maar dit werd al snel afgedaan als een “onhaalbaar idee”. Dus dachten ze allebei na over hoe ze de beweging van een oprolbaar systeem met een flexibele kabel verder konden optimaliseren door componenten weg te laten. Op dat moment, en in veel toepassingen, was en is het retractiesysteem het enige alternatief op een industriële robot.

Kabel retractiesysteem op een robot
triflex R kabelrups als retractiesysteem op een industriële robot.

Maar er ontbrak iets aan de twee of het kon worden aangepast om ruimte, gewicht en vooral kosten te besparen. Waarom kan de triflex R kabelrups niet ook het werk van het retractiesysteem doen? Net als een elastiek, zei de ene collega. Waarop de ander antwoordde: “Ja, precies als een elastiekje! Met deze zin namen de twee collega’s afscheid en gingen slapen, want de volgende dag was het alweer vroeg beurstijd.

Hoe nu verder?

Gelukkig was er maar een klein beetje alcohol genuttigd, want de volgende dag op de beurs herinnerden beide collega’s zich het idee van het elastiekje nog heel goed en er werd besloten, eenmaal weer terug in Keulen, om dit idee voor te leggen aan een engineer. Niet elk hersenspinsel vindt de goedkeuring of het begrip van engineers. Onder het motto: “Wat heeft de verkoopafdeling nu weer bedacht?” werd het idee kritisch bekeken, maar niet als onmogelijk afgedaan.

Dus werd besloten om het idee een kans te geven. Bovendien sla je twee vliegen in één klap, want aan de ene kant heb je al een potentiële innovatie voor de beurs van volgend jaar en aan de andere kant heb je een jaar ontwikkeltijd. Perfect. Eén van de twee collega’s uit het begin van het verhaal vertelde mij onlangs dat  “Innoveren door weg te laten” een belangrijke gedachte is geweest achter de TRX. “Ontwikkel iets nieuws en probeer hierbij zoveel mogelijk te besparen en zo minimalistisch mogelijk te ontwerpen.”

Maar zoals met elk goed verhaal, zat het venijn in de details. Het was niet mogelijk om simpelweg het doel van een gevestigde, bestaande TRE.60.087.0.B te veranderen en er een elastiekje doorheen te halen. Het spanningsbestendige, 3D beweegbare kernelement is een van de speciale kenmerken en sterke punten van de triflex R TRE kabelrups, die niet zomaar vervangen kon worden.

Het R&D team besloot om een volledig nieuw ontwerp te maken, dat visueel heel dicht bij de bestaande TRE-kabelrups komt waardoor beide gecombineerd kunnen worden.

Na talloze vergaderingen en tests werd de TRXE als ontwerpstudie gepresenteerd op de Hannover Messe van 2021.

TRX kabelgeleiding voor robots
Ontwerpstudie van de TRXE met kabels en slangen.

Wat de TRX moet bereiken als innovatie in robotica

In de wereld van automatiseringstechnologie speelt een betrouwbare stroomvoorziening een cruciale rol. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar innovaties die zowel duurzaam als efficiënt zijn. In deze context werd een “gek idee” uiteindelijk een innovatie in robotica. Deze baanbrekende innovatie in de robotindustrie zou zijn gebruikers vooral moeten vinden op het gebied van het verwerken van kabelpakketten op industriële robots.

Structuur + duurzaamheid + efficiëntie van de TRX

De TRX bestaat uit speciale modules waarmee de kabelrups in elke richting kan worden gebogen. Dit verhoogt de flexibiliteit en voorkomt onnodige spanning of knikken in de kabels. Deze flexibiliteit is niet alleen beperkt tot de 3D-beweging, maar door de wankelvorm van de rupsschakels is ook een telescopische beweging mogelijk. De rubberen band in het midden van de TRX zorgt ervoor dat de kabelrups zichzelf intrekt.

Duurzaamheid en onderhoudsvrij: Een van de sterkste punten van de TRX is zijn duurzaamheid. De kabelrups is gemaakt van slijtvast kunststof van hoge kwaliteit, waardoor deze zelfs onder extreme omstandigheden betrouwbaar functioneert. Omdat het aantal bevestigingsonderdelen laag is (weglaten van het retractiesysteem), zijn de onderhoudskosten aanzienlijk lager.

Energie-efficiëntie en veiligheid: De TRX onderscheidt zich ook door zijn energie-efficiëntie. Dankzij het geoptimaliseerde ontwerp worden wrijving en slijtage en vooral het gewicht op en aan de robot geminimaliseerd, wat resulteert in een lager energieverbruik. Dit is voordelig vanuit zowel ecologisch als economisch oogpunt.

Conclusie

Conclusie: De TRX van igus is ongetwijfeld een mijlpaal in de ontwikkeling van kabelrupsen. Met zijn innovatieve ontwerp, zijn duurzaamheid, zijn energie-efficiëntie en zijn beperking tot het essentiële biedt het een toekomstgerichte oplossing voor de energievoorziening op de robot en in de industrie in het algemeen. De TRX verlaagt de onderhoudskosten op het gebied van de handling van pakketten en zorgt tegelijkertijd voor een langere levensduur. igus heeft met de TRX bewezen dat een hightech innovatie kan voortkomen uit een “biergril”. Je moet gewoon het lef hebben.

Bronnen:

triflex R TRX telescopisch | 3D-bewegingen

https://www.igus.nl/product/21456

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

kabelgeleiding terugtreksysteem

Newsletter:

Kies nu een onderwerp