Hoe kan de uitvaltijd worden beperkt door een adapter te gebruiken? - Blog | igus® Nederland

Hoe kan de uitvaltijd worden beperkt door een adapter te gebruiken?

Mark van de Waal | 16 maart 2023

Heb je ooit gehoord van automatische parkeersystemen?

Automatische parkeersystemen maken gebruik van transportbandtechnologie om voertuigen verticaal en/of horizontaal in de parkeerpositie te brengen. Er zijn twee soorten automatische parkeersystemen:

  • Halfautomatische systemen
  • Volautomatische systemen

Terwijl bij halfautomatische systemen de gebruiker zich in het systeem bevindt en het parkeerproces voortdurend met een druk op de knop moet regelen, bieden volautomatische systemen geen toegang tot het binnenste van het parkeersysteem. Het functionele principe en de besturingslogica van geautomatiseerde hoogbouwparkeersystemen worden hier nagebootst. Bij volautomatische systemen rijdt de gebruiker zijn auto in een ingangszone op een beweegbaar platform, dat later door het systeem wordt verplaatst. Hij ontvangt een parkeerkaartje voor de aflevering van het voertuig en het automatische parkeerproces begint. Het systeem weegt en meet de auto en verplaatst deze vervolgens automatisch naar een geschikte parkeerpositie met behulp van verplaatsingseenheden of hefkranen.

Module connect connector adapter in  parkeergarage
Voorbeeld: het interieur van een automatische parkeergarage

Om het parkeersysteem continu van energie te voorzien, worden in het systeem energietoevoerkabels aangebracht. Deze bestaan uit kabelrupsen waarin de juiste kabels inclusief connectoren worden geleid. Als er bijvoorbeeld een kabelbreuk optreedt binnen de kabelrups, leidt dit al snel tot een stilstand van het systeem.

Stel je eens voor…

… Je bent servicemedewerker in zo’n volledig geautomatiseerd parkeersysteem en er is eigenlijk een systeemuitval. De volgende stap is aan jou! Je moet het systeem zo snel mogelijk weer aan de praat krijgen.

Hoe pakt je het probleem aan? Je zult waarschijnlijk eerst vast proberen te stellen waar het probleem zich precies bevind in het systeem. Je ontdekt dat er een kabelbreuk is geweest binnen in een kabelrups en de getroffen kabel moet worden vervangen.

Het volgende wat je kunt doen is het energietoevoersysteem demonteren, openen, de defecte kabel opsporen en vervangen door een nieuwe kabel van precies hetzelfde ontwerp. Na het plaatsen van de nieuwe intacte kabel moet het energietoevoersysteem weer worden gesloten, op de juiste plaats worden geïnstalleerd en opnieuw worden aangesloten.

Dit kost tijd en geld! De vervanging van het gehele energietoevoersysteem omvat vele afzonderlijke stappen die niet in korte tijd kunnen worden uitgevoerd.

Is dit niet sneller en gemakkelijker? Klaar om te installeren in plaats van vele afzonderlijke stappen

Overal waar energievoorzieningssystemen snel en eenvoudig moeten worden aangesloten, is de Module Connect adapter de oplossing. Wanneer bijvoorbeeld onderhoud nodig is, zorgt hij ervoor dat de energietoevoerleiding snel op het systeem wordt aangesloten. Met name lange machinestilstand kan worden voorkomen.

De adapter is ontworpen om het Module Connect interfaceconcept en de kabelrups te verbinden tot een samenhangend systeem. Het is een verdere stap naar de plug-and-play kabelrups. Afhankelijk van de kabelrupsserie, de rupsbreedte en het aantal modules wordt de Module Connect met de kabelrups verbonden door een individueel ontworpen component.

Deze kan rechtstreeks op de machine worden aangesloten via een gedefinieerde interface (meestal zonder bevestiging door extra plaatdelen). Dit vergemakkelijkt de bediening nog meer bij de installatie van het geconfectioneerde readychain kabelrups systeem.

modulaire connector interface adapter van igus
Module Connect adapter (standaardversie: zwart, andere kleuren op aanvraag)

In geval van service kan elke servicemedewerker dankzij de Module Connect adapter het defecte energievoorzieningssysteem loskoppelen en een nieuwe, al voorgemonteerde en installatieklare kabelrups aansluiten. Met de adapter is dit snel en eenvoudig mogelijk zonder dat men over elektronische basiskennis hoeft te beschikken.

Maar de adapter kan zijn voordelen niet alleen bij service tonen, maar ook bij de eerste installatie van het readychain-systeem. Hier kan de installatietijd met 80% worden verkort omdat de adapter een samenhangend systeem van kabelrupsen en interface creëert en in een mum van tijd op de machine kan worden aangesloten. Het gebruik van een installatieklare module optimaliseert ook de bediening tijdens onderhoud – gewoon loskoppelen, opnieuw aansluiten en klaar.

De adapter is niet alleen bedoeld voor gebruik in automatische parkeersystemen, maar kan ook zorgen voor snel onderhoud in bijvoorbeeld productie- of apotheeksystemen.

De voordelen op een rijtje

Techniek verbeteren

  • Montage zonder extra plaatdelen
  • Flexibel: eenvoudige clipbevestiging
  • Veilig: geïntegreerde trekontlasting en afdichting
  • Geschikt: configureer de interface door individuele behuizingen te combineren tot één connector

Kosten verlagen

  • Bespaar 80% assemblagetijd
  • Aansluitklare assemblages optimaliseren het gebruik
  • Voor onderhoud: stekker eruit, stekker erin, klaar

Lees meer over Techniek verbeteren & Kosten verlagen.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

aansluitklaar kabelrups-systeem connectors

Newsletter:

Kies nu een onderwerp