Hoe werkt zonne-energie uit de ruimte? - Blog | igus® Nederland

Hoe werkt zonne-energie uit de ruimte?

Andrej Roskic | 18 juni 2024

Zonne-energie is een van de snelst groeiende hernieuwbare energieoplossingen ter wereld. Niet alleen dat: je kunt flink besparen op je elektriciteitsrekening door zonnepanelen te installeren. In februari 2024 waren er ongeveer 1,28 miljoen huizen uitgerust met zonne-installaties. Nu zijn er zelfs plannen voor uitbreiding naar de ruimte!

Een Britse startup, Space Solar, heeft een doorbraak bereikt in de planning om zonne-energie vanuit de ruimte te gebruiken.

zonne-energie ruimte concept

Wat is zonne-energie uit de ruimte?

Om dit concept werkelijkheid te laten worden, moet energie rechtstreeks van de zon worden opgevangen door satellieten met behulp van zonnepanelen. De energie wordt dan via microgolven getransporteerd naar ontvangststations op aarde waar het wordt omgezet in elektriciteit.

Space Solar ontwerpt een satellietsysteem dat bestaat uit spiegels en zonnepanelen. Er komt een zonnepark op ongeveer 35.000 km boven de evenaar. Vervolgens volgt het de rotatie van de aarde, constant naar de zon gericht om energie te blijven verzamelen.

Voordelen van zonne-energie uit de ruimte

Zonnepanelen in de ruimte kunnen veel meer energie verzamelen dan op aarde. Dit komt omdat ze niet worden beperkt door de atmosfeer, waardoor de intensiteit van het zonlicht veel groter is. Zonneparken in de ruimte kunnen ook 24 uur per dag energie uit de ruimte stralen. Dit is ongeacht het weer op aarde, waardoor ze een betrouwbare energiebron vormen.     

Als ze eenmaal operationeel zijn, zouden satellieten over de hele wereld ongeveer 2 GW aan elektriciteit kunnen opwekken. Dit is genoeg om meer dan een miljoen huizen van stroom te voorzien. Ter vergelijking: op aarde zouden er meer dan zes miljoen zonnepanelen nodig zijn om zelfs maar in de buurt van dezelfde hoeveelheid te komen. Althans, dit is volgens ESA, dus dit is een stap in de goede richting om zonne-energie te optimaliseren.

Waarom zijn we er nog niet?

Hoewel dit een opwindende innovatie is, zijn we nog ver verwijderd van volledig functionele zonne-energieparken in de ruimte. Een van de vele tegenslagen van dit plan is hoe duur het project is. De kosten worden geschat op ongeveer 100 keer te hoog om te kunnen concurreren met de huidige energiekosten. Er zijn veel kosten die moeten worden meegerekend, zoals het transport van alle materialen in ruimtevaartuigen die nog niet herbruikbaar zijn.

Het is dus niet alleen duur om zonnepanelen van de juiste kwaliteit te hebben, maar de extra materialen die vervoerd moeten worden zijn ook duur. Zelfs op aarde kunnen zonnepanelen een hoge initiële investering vereisen die velen afschrikt.

zonne-energie panelen

Zonne-energie bij igus®

Zonne-energie is een geweldige bron van hernieuwbare energie en om deze te kunnen opwekken uit duurzame bronnen zijn betrouwbare en duurzame technologische oplossingen nodig. Tijdens het opwekken van zonne-energie worden systemen vaak blootgesteld aan extreme omgevingsomstandigheden en moeten ze hier jarenlang tegen bestand zijn.

Lees hier meer over hernieuwbare energiebronnen.

Afgestemd op het specifieke systeem kunnen we speciale oplossingen van hoogwaardige polymeren aanbieden, die u kunnen helpen uw technologie te verbeteren, uw systeem te optimaliseren en de kosten te verlagen. Trackersystemen voor zonnepanelen hebben betrouwbare lagers nodig en igus heeft zich in deze toepassing bewezen. Of het nu gaat om een standaardonderdeel of een onderdeel op maat, wij kunnen de juiste lageroplossing voor uw systeem vinden die bestand is tegen vuil, UV-straling en temperatuur en die smerings- en onderhoudsvrij is.

Als u meer wilt weten over hoe onze producten presteren tegen extremere omstandigheden kijk dan hier.

Wat ruimtevaarttechnologie betreft, is igus® ook goed thuis in het ontwerpen van producten voor deze industrie. We hebben een reeks energiekettingen en -kabels die speciaal zijn gemaakt voor de ruimtevaarttechnologie en het vooruitzicht om betrokken te raken bij zonne-energie uit de ruimte zou gebruik maken van veel gebieden van igus® expertise. Dit is zeker een gebied om te onderzoeken!


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

Duurzaamheid energiebronnen ruimte Zonnestraling

Newsletter:

Kies nu een onderwerp