"Ik mag van de fabrikant alleen de originele aandrijfkabels gebruiken!" - Blog | igus® Nederland

“Ik mag van de fabrikant alleen de originele aandrijfkabels gebruiken!”

Mark van de Waal | 27 juni 2022

Klanten vertellen ons regelmatig dat men min of meer verplicht wordt om de originele aandrijfkabels van de fabrikant van de aandrijving te gebruiken. Met deze bewering wil ik in dit artikel korte metten maken en uitleggen waarom deze bewering tot het rijk der fabelen behoort.

Onze adviseurs horen op de werkvloer regelmatig uitspraken die niet waar (kunnen) zijn. Ik geef u graag enkele voorbeelden om het onderwerp te illustreren.

De garantieclaim

“U kunt anders geen garantie claimen op het aandrijfsysteem.”

Fabrikant #1

of deze:

“De CE-markering vervalt omdat een ander totaalsysteem in aanmerking moet worden genomen vanwege zogenaamd onbekende onderdelen.”

Fabrikant #2

De handleidingen of CE-conformiteit over dit onderwerp hebben betrekking op frequentieregelaars, gaskleppen, filters, enz. Maar kabels worden daarbij buiten beschouwing gelaten. Volgens de onderdeellijsten behoren deze niet tot de zogenaamde klassieke onderdelen. Dit betekent dat eventuele garantieclaims van de fabrikant los van de verbindingskabel lopen. De elektrische specificaties liggen vast en deze komen uiteraard overeen met bijvoorbeeld onze readycables.

De risicoanalyse

“Noodzakelijke risicoanalyse volgens de machinerichtlijn, omdat onbekende onderdelen (kabels in dit geval) worden ingebracht.”

Fabrikant #3

In een risicoanalyse worden cyclustijden van relais, kleppen, enz. ingevoerd. Veiligheidsrelevante onderhoudsmaatregelen en vervanging van onderdelen worden berekend op basis van statistische waarden. Helaas zijn de cyclustijden van dynamische elektrische kabels er niet in opgenomen. Dit betekent dat zelfs in deze risicoanalyse geen rekening met de kabels wordt gehouden. Hier kunt u punten scoren met chainflex-kabels, omdat wij de enige kabelfabrikant zijn die een duidelijke uitspraak doet over de levensduur en garantie geeft.

De kabelkeuze bij de fabrikant (van de aandrijving)

“Meestal is er maar één dynamisch kabeltype en één type voor vaste verlegging bij aandrijvingsfabrikant beschikbaar en die voldoen niet aan onze wensen”

Aldus één van onze readycable® klanten.

“Aandrijvingsfabrikanten hebben meestal geen breed assortiment kabels voor dynamische (lees: bewegende) toepassingen. De focus en kerncompetentie ligt niet op kabels, deze worden namelijk beschouwd als zogenaamde C-componenten. Dat is ergens ook wel begrijpelijk, want de competentie van grote aandrijvingsfabrikanten liggen bij hun motoren & frequentieregelaars. Met deze kleine selectie is het onmogelijk om alle hoog-dynamische toepassingen en toepassingen met uitdagende omgevingscondities uit te voeren.

Hiervoor moet je overschakelen op speciale kabels voor beweging. Dit is waar wij als kabelspecialisten weer in beeld komen. Want bij veiligheidsrelevante aandrijvingen kunnen onvoorziene kabelproblemen ook veiligheidsrelevante problemen veroorzaken.

CF27.D chainflex® servokabel voor bewegende toepassingen

Conclusie

De verklaring over het vervallen van de garantiebelofte is simpelweg niet waar. Kabels zijn namelijk helemaal niet opgenomen in de normen. Bovendien is er bij veel toepassingen geen andere oplossing dan het gebruik van speciale kabels. De eisen zijn vaak zeer hoog en met standaardkabels kan daaraan niet worden voldaan.

Meer voordelen die igus biedt met chainflex:

  • Als gemonteerde kabel verkrijgbaar met de originele connectoren van de aandrijvingsfabrikanten
  • Geen minimum bestelaantallen (al vanaf 1 stuks)
  • Geen snijkosten
  • Wij geven 100% garantie op onze kabels aan de fabrikant van de aandrijving
  • Meer goedkeuringen en dus een aanzienlijke voorraadvermindering voor de exportgerichte machinebouwer
  • Berekenbare levensduur in de planningsfase dankzij diverse online tools
  • Een geschikt alternatief voor iedere toepassing dankzij 7 verschillende kabelkwaliteiten

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.