Innovatieve, efficiënte treinwasinstallaties met kabelrupsen van igus - Blog | igus® Nederland

Innovatieve, efficiënte treinwasinstallaties met kabelrupsen van igus

Mark van de Waal | 14 september 2023

Defecte transportbanden in treinwasinstallaties leiden herhaaldelijk tot kostbare schade en defecten. Daarom schakelen bedrijven over op door sensoren ondersteunde, genetwerkte igus kabelrupsen als onderdeel van een moderniseringsinspanning. De interactie van conditiebewaking en voorspellend onderhoud stelt operators niet alleen in staat om totaal verlies te voorkomen, maar ook om precies te weten wanneer schade zal optreden en hoe het kan worden vermeden. Ongeplande stilstand behoort tot het verleden.

Uitdagingen door extreme werking in wasfaciliteiten

Wasinstallaties spelen een cruciale rol in de reiniging en het onderhoud van verschillende voertuigen en machines. Voor een soepele, efficiënte werking moeten wasinstallaties echter verschillende uitdagingen overwinnen. Een van de grootste problemen zijn de extreme omgevingsomstandigheden waaraan de installaties worden blootgesteld. Hoge luchtvochtigheid, sterke waterstralen, temperatuurschommelingen en agressieve schoonmaakmiddelen belasten de materialen enorm. Conventionele oplossingen bereiken vaak hun grenzen en kunnen niet voldoen aan de vereisten op lange termijn.

efficiënte treinwasinstallaties met kabelrupsen van igus
Treinwasinstallatie met smart plastics van igus (Bron: igus B.V.)

Het gebruik van smart plastics in treinwasinstallaties heeft veel voordelen. De kabelrupsen zorgt voor een betrouwbare kabelgeleiding in de installaties. Hij past zich flexibel en wrijvingsloos aan de bewegingen van het systeem aan en beschermt kabels en leidingen tegen schade door reinigingsmiddelen en vuil. De oplossing vereist geen smering of onderhoud en verhoogt de efficiëntie en betrouwbaarheid van de installatie. Smart plastics oplossingen van igus zijn specifiek afgestemd op de eisen uit de industrie en bieden een optimale combinatie van duurzaamheid, weerstand en efficiëntie.

Flexibele beschermslangen kunnen ook worden gebruikt om kabels en leidingen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Deze slangen zijn flexibel, duurzaam en zeer goed bestand tegen water en reinigingsmiddelen.

Treinwasinstallatie met smart plastics van
Slimme sensoren maken conditiebewaking van de kabelrups en voorspellend onderhoud in real-time mogelijk (Bron: igus B.V.)

Maar zelfs de meest betrouwbare kabelrups kan defecten vertonen. Een gereedschap of ander vreemd voorwerp kan per ongeluk achterblijven in de geleidingsgoot. Om volledig verlies in zo’n geval te voorkomen, kan igus kabelrupsen voor wasinstallaties uitrusten met i.Sense, een conditiecontrolesysteem dat uit verschillende componenten bestaat. Een krachtsensor genaamd EC.P meet de duw- en trekkrachten tijdens het gebruik. De informatie komt vervolgens terecht bij een evaluatiemodule die de werking stopt en een alarm geeft wanneer er afwijkingen zijn van het normale krachtbereik om volledige uitval te voorkomen.

Voor nog meer controle kunnen de optimale intervallen voor het onderhoud van het systeem worden berekend met voorspellend onderhoud. Hiervoor heeft igus een i.Cee modulev geïnstalleerd in de schakelkast van de wasinstallatie. Net als de evaluatiemodule ontvangt deze de krachtwaarden van de EC.P sensor. Er zijn ook gegevens van andere sensoren die de slijtage van de kabelrups en de omgevingstemperatuur meten, zodat slechts een paar medewerkers een volledig overzicht van de wasinstallatie kunnen bijhouden.

Toepassingsvoorbeelden van smart plastics in een Luxemburgs treinwasinstallatie

Defecte kabelrupsen in treinwasinstallaties van de Luxemburgse staatsspoorwegen leidden herhaaldelijk tot kostbare schade en het uitvallen van treinen. Dus schakelden de verantwoordelijken over op sensor-ondersteunde, genetwerkte igus kabelrupsen als onderdeel van een moderniseringsinspanning.

De 200 meter lange wasplaats bestaat uit acht waswagens, vier aan elke kant, die over een railsysteem van ongeveer 50 meter langs de trein rijden en deze met roterende borstels reinigen. Slangen en kabels voor energie, perslucht, water, reinigingsmiddelen en gegevens volgen de wagens in robuuste kabelrupsen van igus gemaakt van hoogwaardig en onderhoudsvrij polymeerkunststof.

De interactie van conditiebewaking en voorspellend onderhoud stelt de operator niet alleen in staat om totaal verlies te voorkomen, maar ook om precies te weten wanneer schade zal optreden en hoe deze kan worden voorkomen. Dit betekent dat ongeplande stilstand tot het verleden behoort.

Geïnteresseerd? Wilt u de kwaliteit van motion plastics van igus zelf controleren? Bezoek dan onze website met alle producten die we maken voor treinwasinstallaties:

Leer nu alle motion kunststoffen voor wasplaatsen kennen

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

smart plastics voorspellend onderhoud

Newsletter:

Kies nu een onderwerp