Innovatieve kabelbewaking: nieuwe i.Sense CF.D maakt contactloze bewaking mogelijk - Blog | igus® Nederland

Innovatieve kabelbewaking: nieuwe i.Sense CF.D maakt contactloze bewaking mogelijk

Mark van de Waal | 1 februari 2022

Een kleine investering met een groot effect: de nieuwste generatie i.Sense CF.D-monitoring sensoren bewaakt de elektrische conditie van chainflex-kabels in kabelrups-systemen – zonder contact en zonder de bestaande installatie te verstoren. Dit betekent dat er voor realtimebewaking geen opofferingsaders meer nodig zijn en dat in combinatie met de nieuwe i.Cee:plus II-evaluatiemodule, nog efficiënter voorspellend onderhoud mogelijk is om bescherming te bieden tegen kostbare systeemstoringen.

Slimme conditiebewaking voor kabels

De nieuwe sensorelektronica wordt aan beide zijden van de te bewaken kabel dicht bij de connector “vastgeklikt” en een kleine meetdraad wordt rond de kabel gewikkeld. Op deze manier wordt een kleine “antenne” van 8 cm lengte praktisch rond de te meten kabel aangebracht. Klein genoeg om ruimte te vinden in kabelrupsen in de verdeelkast aan de bestuurderszijde en in de schakelkast aan de kant van het vastpunt. Tijdens de werking controleren de sensoren voortdurend de transmissie-eigenschappen van de kabels.

De bewakingssensoren maken gebruik van hoogfrequent-technologie die werkt zonder extra opofferingsaders of contact met de bestaande aders. Dankzij deze technologie meten de sensoren op betrouwbare wijze zelfs de kleinste transmissiedefecten van kabels en connectoren. Zo is effectief voorspellend onderhoud mogelijk in bewegende industriële toepassingen waar kabels en connectoren voortdurend aan mechanische spanningen worden blootgesteld.

Altijd en overal storingen opsporen met het i.Cee Dashboard op smartphone of tablet

Wanneer de data- en buslijnen de slijtagegrens naderen, komt een andere innovatie in beeld: i.Cee:plus II – een module die wordt aangesloten op de CF.D-sensoren. Een CF.D-sensor wordt via USB aangesloten op de voorspellende i.Cee-onderhoudsmodule. Een beginnende verslechtering van de transmissie-eigenschappen signaleert noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en past de levensduurberekening van de gebruikte onderdelen dienovereenkomstig aan. Het geeft de meetresultaten van elke afzonderlijke sensor weer via een dashboard dat gebruikers kunnen raadplegen via het lokale netwerk of onderweg via het internet met behulp van een PC, smartphone of tablet. Op die manier kunnen de verantwoordelijken altijd en overal ter wereld op de hoogte blijven en snel reageren op alarmberichten die via SMS of e-mail binnenkomen.

Na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in deze techniek? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij beantwoorden graag al uw vragen.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.