Kabelrupsen die bijna vijf keer de afstand rond de aarde afleggen - Blog | igus® Nederland

Kabelrupsen die bijna vijf keer de afstand rond de aarde afleggen

Mark van de Waal | 25 januari 2023

Een totale loopafstand van 197.120 km: Geen probleem voor de kabelrupsen uit de E4.Q serie van igus. Mits de omstandigheden goed zijn. Of dit het geval is, kunt u in enkele seconden te weten komen met hulp van onze online levensduurcalculator.

E4Q-kabelrups-van-igus

Een productiefaciliteit in Hamburg, negen uur ’s ochtends: uit het niets valt een machine plotseling uit omdat de kabelrups een defect heeft. De extra belasting en versnelling waren te hoog en zijn hem na verloop van tijd fataal geworden. De productie komt tot stilstand. En dat kost geld. Omdat het bedrijf normaal 600 exemplaren van een product per uur produceert met een winst van 25 euro per stuk, kost 60 minuten stilstand 15.000 euro vanwege de gederfde inkomsten. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg.

Reparatiekosten en lopende arbeidskosten zijn ook kostbaar. Last but not least: De voorraden dalen. Na de stillegging moet de verloren productiviteit dus worden gecompenseerd om weer als vanouds aan de vraag van de klant te kunnen voldoen en niet bang te hoeven zijn voor een verlies van vertrouwen. Veel bedrijven maken dan overuren, wat stress oplevert en de kosten nog verder opdrijft. Oef dat doet pijn!

Kies geen kabelrups die “op de een of andere manier al paste”

Waarom ik dit allemaal vertel? Omdat het de enige manier is om duidelijk te maken hoe belangrijk het is om vanaf het begin de perfecte kabelrups voor machines en systemen te vinden. De storing in het bovenstaande voorbeeld was onnodig. Bij de keuze van de kabelrups hadden de verantwoordelijken gewoon meer tijd moeten nemen om de exacte parameters van de productieomgeving in aanmerking te nemen – zoals de extra belasting (lees: bevulling), de versnelling en de temperatuur. In plaats van op deze manier het optimale model te vinden, kozen zij wegens tijdsdruk voor een product dat “op de een of andere manier al paste”. Dit betekent niet dat het product slecht was. Misschien heeft het zich al duizend keer bewezen in andere toepassingen. Maar in dit specifieke geval was het ongeschikt en leidde het tot het falen van het systeem omdat de levensduur veel te kort was.

Meer betrouwbaarheid: online tool berekent in enkele seconden de verwachte levensduur van kabelrupsen

Toegegeven: Het is tijdrovend om voor elk onderdeel een uitgebreide compatibiliteits-controle uit te voeren om de levensduur van machines en systemen die uit duizenden onderdelen bestaan op betrouwbare wijze in te schatten. Maar het goede nieuws is: in het geval van kabelrupsen kan dat al in enkele seconden. Dankzij onze online levensduur calculator. Dankzij een intuïtief te begrijpen interface kunnen gebruikers met slechts enkele muisklikken de parameters van de toepassing specificeren. Een voorbeeld: de slag van de kabelrups is 4.000 mm, de snelheid 1 m/s, de versnelling 2 m/s² en de extra belasting 3 kg/m. De omgevingstemperatuur is 40 ° C en de omgeving is licht belast door vuil, er zijn geen harde schokken. Als de gebruiker nu kiest voor een kabelrups uit de E4Q-serie, berekent het systeem dat de kabelrups onder deze speciale omstandigheden 24.640.000 dubbele slagen aankan – dit komt neer op een totale rijafstand van 197.120 km. Bijna vijf keer rond de aarde!

kabelrups levensduur calculator
Berekening gebaseerd op gegevens van het igus testlaboratorium

Het tweede goede nieuws is dat de gebruiker kan vertrouwen op de voorspelde levensduur. Omdat de levensduurcalculator werkt met gegevens van het igus testlaboratorium. Deskundigen voeren al vele jaren duurtesten uit op 3.800 vierkante meter – onder meer in klimaatkamers tot -40 °C, in cleanrooms volgens IPA-normen en in openluchtfaciliteiten met reisafstanden tot 200 meter. De bevindingen zijn zo betrouwbaar dat gebruikers in de online levensduur calculator een garantiecertificaat met een bovengemiddelde duur van 36 maanden kunnen aanvragen. Verbazingwekkend wat de technologie tegenwoordig mogelijk maakt, nietwaar? Maar het vervangt natuurlijk geen mensen. Daarom het laatste goede nieuws: Ervaren experts van igus staan klaar om u te helpen en te adviseren bij al uw vragen over energieketens! Per telefoon, e-mail of bij u op locatie!

GA DIRECT NAAR DE LEVENSDUUR CALCULATOR

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

kabelrups-systemen kabelrupsen snelle montage

Newsletter:

Kies nu een onderwerp