Kabelrupsen in een betonverspreidingssysteem - Blog | igus® Nederland

Kabelrupsen in een betonverspreidingssysteem

Mark van de Waal | 13 december 2021

Twee gecombineerde kabelrups-systemen individuele geleidegoot-systemen voor betonverspreiders

Beton is een van de populairste bouwmaterialen van onze tijd. Het wordt niet alleen in de particuliere woningbouw gebruikt, maar ook in de industriële productie. Ebawe Anlagentechnik, een bedrijf gevestigd in Eilenburg, Duitsland, is gespecialiseerd in turnkey-productiesystemen voor prefab-betonbouw. Het houdt zich bezig met de volledige fabrieksplanning en ontwikkeling, de fabricage en de levering van productie-installaties die zijn afgestemd op de individuele eisen van de klant. Bij een speciaal project in Thailand heeft igus de klant vanaf het begin ondersteund bij de ontwikkeling van een energievoorzieningssysteem. Er werd een maatwerk oplossing voor een betonverspreider gerealiseerd – geheel volgens de wensen van de klant.

Betonverspreider met telescopische kabelrupsgootn

Toepassing

De betonverspreider wordt gebruikt om vers beton op de gevormde, gewapende pallets te plaatsen. Hij neemt het beton rechtstreeks van de menger of door middel van een emmertransportband op. Hij verdeelt het beton gelijkmatig naar gelang van de contouren en de dikte van de elementen. De betonverspreider bestaat uit een beweegbare bak die binnen het primaire chassis loopt. Het onderstel is eveneens beweegbaar. De bak moet met regelmatige tussenpozen gereinigd worden. Afhankelijk van de capaciteit kan dit meerdere malen per dag gebeuren. Daartoe wordt de emmer naar een wasplaats buiten de productiehal gebracht. Zo blijft de productieruimte vrij van overmatig vuil. Voor de energievoorziening van de betonverspreiders wordt gebruik gemaakt van een kabelrups.

Beschrijving van het probleem

Voor het project werd een aftakking gemaakt om de wasplaats te bereiken. Door de indeling was dit erg ver van de plek waar het betonwerk werd uitgevoerd. De bak had een slag van 17,5 meter in het primaire chassis en nog eens 35 meter voor de nadering van de wasplaats. Bij eerdere toepassingen was de rijweg van de aftakking altijd korter dan de rijweg van het betonwerk in het primaire onderstel, zodat een niet-centrale kabelrups met vast uiteinde ervoor zorgde dat de wasplaats werd bereikt. Het vaste uiteinde van de slag van de bak moet zich op het primaire chassis bevinden, zodat het chassis kan bewegen. Er was geen haalbaar technisch alternatief voor de kabelrups. Er moest een nieuwe oplossing worden ontwikkeld om de gespecificeerde rijweg uit te voeren.


Probleemstelling: twee rijwegen combineren

Een overzicht van de algemene projectvereisten:

  • Rijweg 1: 17,5 m (productie operatie)
  • Rijweg 2: 35,0 m (één of twee aftakkingen naar de wasplaats per dag)
  • Snelheid: 0,2 m/s
  • Acceleratie: 0,2 m/s²
  • Vertraging: 0,2 m/s²
  • Betonproductie en fabrieksreiniging met één enkel energievoorzieningssysteem
  • Semi-stationaire kabelgeleiding aan betonverspreider, met behoud van de mogelijkheid om in de lengte te bewegen
  • Beschermde kabelgeleiding
  • Veiliger signaaloverdracht dan met opgerolde kabels en een motorkabeltrommel
  • Zo compact mogelijk, ruimtebesparend

Oplossing

Ons engineeringteam heeft samen met Ebawe een concept ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van twee boven elkaar geplaatste kabelrupsen. De onderste geleidingsgoot is bevestigd aan het primaire chassis. De bovenste geleidegoot wordt ondersteund door rollen en rust op de onderste trog, zodat elk van de troggen zijn eigen kabelrups heeft.


Speciale gootoplossing: geleidesysteem ondersteund op rollen

Voor de rijweg van de bak binnen het primaire chassis wordt de bovenste goot op het primaire chassis mechanisch vergrendeld. Alleen de bovenste kabelrups wordt gebruikt om de bak te verplaatsen. Wanneer de bak het primaire chassis verlaat, wordt de bovenste vergrendeling van de goot aan het primaire chassis losgelaten. De bak wordt op de trog vergrendeld. Tijdens een deel van de rijweg van de aftakking neemt de bak de geleidingsgoot, inclusief het vaste uiteinde, mee. In deze fase wordt de onderste kabelrups verlengd. Nadat de onderste kabelrups volledig is uitgeschoven, ontkoppelt de bak zich van de bovenste geleidegoot, die zich op de geleiding van de bak vergrendelt. Het toevoerpunt van de bovenste kabelrups is verschoven. De bak bereikt nu het wasplaats met behulp van de bovenste kabelrups.


Speciaal gestapeld gootsysteem met twee kabelrupsen

De oplossing is een succes

Het concept van de oplossing was zeer succesvol en voldeed volledig aan de eisen van de klant. Het verschuiven van het bovenste vaste eind maakt het mogelijk om langere trajecten te realiseren met een gedefinieerd onderste vaste eind. De mogelijke aftakkingsweg kan worden verdubbeld als twee kabelrupsen worden gebruikt. Dit zorgt voor een groter aantal ontwerpmogelijkheden in de lay-out. De kabelrups-oplossing werkt betrouwbaar, zodat Ebawe Anlagentechnik deze ook in de toekomst voor soortgelijke taken zal gebruiken. De oplossing overtuigde de juryleden van de igus vector awards 2016. Het ontving de derde prijs.

Ontdek meer projecten in onze informatiesectie voor kabelrups projectplanning. Meer hoogtepunten van engineeringsprojecten vindt u op onze website. Hebt u een project en hebt u ondersteuning nodig? Hier vindt u direct ons contactformulier.

Het igus-blog behandelt meer interessante onderwerpen met betrekking tot energievoorzieningssystemen, lagertechnologie, lineair technologie, 3D-printen en Low Cost Robotica.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.