Kan ik zomaar een ander merk aandrijfkabel gebruiken? - Blog | igus® Nederland

Kan ik zomaar een ander merk aandrijfkabel gebruiken?

Mark van de Waal | 1 juli 2021

Dat is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Het is verbazingwekkend hoeveel cowboyverhalen de ronde doen over dit onderwerp. Gelukkig kunnen dergelijke geruchten over aandrijfkabels vaak gemakkelijk verklaard of ontkracht worden.

Een van de grootste geruchten die we van onze klanten horen is: “We MOETEN de originele aandrijfkabels van de fabrikant gebruiken”. Dit is pertinent niet waar. Als u er even over nadenkt is het een “slimme” truc van de fabrikant om ervoor te zorgen dat u hen trouw blijft…

Hier zijn een paar voorbeelden die uitleggen of u van aandrijfkabel fabrikant kunt veranderen

De garantieclaim

“We moeten de aandrijfkabels van de fabrikant gebruiken, anders vervalt elke aanspraak op garantie voor het aandrijfsysteem.”

De handleidingen of CE-conformiteit die betrekking hebben op dit onderwerp zijn van toepassing op FU’s, gashendels, filters, enzovoorts. Kabels worden buiten beschouwing gelaten. Volgens de componentlijsten worden deze niet tot de “klassieke componenten” gerekend. Dit betekent dat de garantie-claims van de fabrikant los van de verbindingskabel lopen. De elektrische specificaties liggen vast. Deze komen echter overeen met onze chainflex®-kabels.

Risicobeheer

“Wij moeten de aandrijfkabels van de fabrikant gebruiken voor risicobeheersing, zodat het aantal onbekende (kabel)producten tot een minimum wordt beperkt. We weten dat de onderdelen van de fabrikant gegarandeerd werken.”

Bij deze risicoanalyse wordt rekening gehouden met de cyclustijden van relais, kleppen, enzovoorts. Veiligheidsrelevante onderhoudsmaatregelen en vervanging van onderdelen worden berekend op basis van statistische waarden. Helaas zijn de cyclustijden van dynamische elektrische kabels niet in deze beoordeling opgenomen. Dit betekent dat de risicoanalyse geen rekening houdt met kabels. Met de chainflex® kabels zijn wij de enige kabelfabrikant die gedetailleerde levensduur informatie verstrekt en hierop een garantie geeft.

Kabelkeuze door de aandrijfkabel fabrikant

“Vaak is er slechts keuze uit één dynamisch en één vast kabeltype bij de aandrijfkabel fabrikant.”

Fabrikanten van aandrijvingen hebben gewoonlijk geen heel breed assortiment kabels voor dynamisch bewegende toepassingen. Hun focus en kerncompetentie ligt NIET op kabels. Dit komt omdat de grote aandrijvingsfabrikanten hun competentie en expertise hebben in de motoren en FU’s. Met deze kleine selectie is het onmogelijk om alle hoog-dynamische toepassingen te ondersteunen, evenals die met uitdagende omgevingsomstandigheden. In dergelijke situaties moeten speciale voor beweging ontworpen kabels worden gespecificeerd

Dit is waar igus® om de hoek komt kijken! Als kabelspecialist kunnen wij ervoor zorgen dat de juiste kabels gespecificeerd en ontworpen worden. Niet alleen voor prestaties, maar ook zeker voor veiligheid.

Conclusie

Laten we duidelijk zijn, de bewering(en) over het vervallen van de garantiebelofte is niet waar en kabels zijn vaak niet in de normen opgenomen. In veel toepassingen is er echter geen andere oplossing dan het gebruik van speciaal kabels. De eisen zijn vaak zeer hoog en kunnen niet worden vervuld door standaardkabels. Dit is waar de voordelen die chainflex® kabels u bieden in het spel komen:

  • Als gemonteerde kabels verkrijgbaar met originele connectoren van de aandrijvingsfabrikanten;
  • Geen minimum bestelhoeveelheden;
  • Geen snijkosten;
  • Wij geven 100% garantie op onze kabels aan de fabrikant van de aandrijving;
  • Meer goedkeuringen, waardoor productvariatie en inventariswaarden tot een minimum worden beperkt;
  • Berekenbare levensduur in de planningsfase dankzij diverse online tools;
  • Voor elke toepassing een geschikt alternatief dankzij 7 verschillende kabelkwaliteiten.

Waar het op neerkomt, is dat u als klant de touwtjes in handen heeft. U moet doen wat het beste is voor uw toepassing en machine om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke prestaties krijgt. Dit is niet altijd het gebruik van de onderdelen van de fabrikant, voel u dus niet verplicht om dit te doen. igus® kan u hierbij helpen en levert kabels voor maar liefst 24 fabrikantstandaarden.

VIND HIER DE AANDRIJFKABEL VOOR UW TOEPASSING!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.