Kernenergie: Wat is de toekomst van morgen? - Blog | igus® Nederland

Kernenergie: Wat is de toekomst van morgen?

Andrej Roskic | 4 juni 2024

Het lijdt geen twijfel dat kernenergie een soort renaissance beleeft. Het wordt steeds meer als een groene en duurzame energiebron beschouwd. Dus na jaren van slechte pers is er nu een duidelijke toekomst voor kernenergie. Maar hoe ziet die eruit?

Wat is kernenergie?

Kernenergie is het gebruik van kernreacties om elektriciteit te produceren. Er zijn meerdere manieren waarop energiereacties kunnen worden verkregen, maar de gebruikelijke manier is “kernsplijting”.

Deze kerncentrales zijn enorme constructies die vaak van kilometers afstand te zien zijn. Deze zijn vaak vergezelt met wat lijkt op een grote rookpluim die de lucht in sijpelt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beelden zoals deze negatieve connotaties hebben gecreëerd rond kerncentrales. Helaas werken diezelfde beelden de indruk dat ze de atmosfeer vervuilen.

nucleair sfeerbeeld 1

Kernenergie is belangrijk, net als investeringen

Nederland moet investeren in zijn nucleaire industrie en gelukkig zijn ze dat wel van plan te doen. Niet alleen zal het waarschijnlijk helpen bij de kosten van de energierekeningen, die de afgelopen jaren een recordhoogte hebben bereikt, maar de investering helpt ook bij het creëren van hooggekwalificeerde banen en stelt Nederland in staat om minder afhankelijk te worden van geïmporteerde energie.

Alleen al de duurzaamheid en de impact op het milieu maken kernenergie van vitaal belang, naast de vermindering van de koolstofuitstoot en het ontbreken van broeikasgassen (de uitstoot is aanzienlijk lager dan bij productie op basis van fossiele brandstoffen). Kortom, het is een schonere energiebron met een veel kleinere koolstofvoetafdruk. Dat is o.a. een reden waarom de nucleaire centrale ”Borssele” die origineel zou sluiten op 31 december 2033, open blijft.

kernenergie sfeerbeeld 2

Erfenis

Een van de grootste zorgen rond kernenergie is de erfenis van nucleair afval. Voortdurend wordt er geïnvesteerd in de veilige herverpakking en verwijdering van materialen, terwijl oude kerncentrales en opslagplaatsen voor afvalbrandstof ontmanteld worden. Dit brengt unieke technische uitdagingen met zich mee.

Hoe kan igus® de toekomst van kernenergie helpen?

De toekomst van kernenergie lijkt stabieler te worden met recente plannen, maar het zou helpen als de connotaties rond deze industrie zouden veranderen en positiever zouden worden, omdat het eigenlijk een duurzame methode is om de energie te produceren die we nodig hebben.

De “noodzaak” om te investeren kan worden gebruikt als een goede vergelijking waarom klanten voor igus® producten kiezen. De initiële uitgave is misschien iets duurder dan goedkopere alternatieve opties, maar dat is kort termijn. De besparingen komen later.

igus® levert al vele jaren producten en diensten aan de nucleaire industrie. Wij leveren umbilical solutions, robot dress packs, flexibele kabel- en energieketenproducten, samen met onze lagertechnologie, inclusief glijlagers, lineaire glijbanen en 3D-geprinte producten op maat. Onze apparatuur is te vinden op transfer draaistellen, doorloopaandrijvingen en materiaalbehandelingsapparatuur, zoals hoogwaardige kranen en manipulatoren.

Kernenergie blauw sfeerbeeld

Alle igus® producten zijn smeringsvrij en grondig getest in ons enorme testlaboratorium, waardoor we een levensduur voor elk product kunnen geven op basis van de toepassingsparameters. Dit zorgt ervoor dat elke toepassing of machine met igus® producten kan worden ingepland voor onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn op basis van de levensduur van het product, bijvoorbeeld om een kerncentrale draaiende te houden en meer energie te produceren.

Dus als we de toekomst van kernenergie in ogenschouw nemen, lijkt het duidelijk. Kernenergie kan, met investeringen, helpen dankzij de schonere energiebron en kleinere koolstofvoetafdruk.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers


Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

kerncentrale kernenergie milieu nucleair

Newsletter:

Kies nu een onderwerp