Module Connect zorgt voor snelle inbedrijfstelling in de houtindustrie - Blog | igus® Nederland

Module Connect zorgt voor snelle inbedrijfstelling in de houtindustrie

Mark van de Waal | 16 maart 2023

Ondanks de schilderachtige historie van deze industrie in het tijdperk van de houthakkers, zijn alle industriële activiteiten nu sterk geautomatiseerd. Onze huidige klanttoepassing is een groot machinepark voor de vervaardiging van meubelstukken. Binnen de machines bevinden zich speciale scheidingswanden waarachter de houten elementen wachten op hun volgende bewerkingsstap. Ze werken met zeer hoge precisie en zijn 24 uur per dag in bedrijf. Bovendien hebben de machines elk twee assen, motoren, vele sensoren en andere signalen, waardoor een centrale en compacte interface een groot voordeel biedt.

Vaak worden dergelijke machines dan geconfronteerd met logistieke uitdagingen in geval van service, waarbij sprake is van geplande of ongeplande stilstand. Enerzijds kan een aansluitklaar systeem met 100 meter kabels inclusief tussenliggende insteekpunten worden besteld en dit navenant zware systeem wordt dan door de hal geleid, wat veel tijd en moeite kost voor de installatie. Of er kunnen losse onderdelen worden gekocht die gemakkelijker en eenvoudiger te hanteren zijn, maar zeer tijdrovend en foutgevoelig zijn bij de montage en afwerking.

Bovendien werken verschillende machines vaak onafhankelijk van elkaar. Ze zijn echter via een veiligheidscircuit met elkaar verbonden. Als één machine uitvalt, staan alle vier de machines stil. Daarom is het zo belangrijk om bij een machinestoring het hele kabelrups-systeem snel en veilig te kunnen vervangen en zo kostbare tijd te besparen.

Module Connect: de modulaire aansluitklare interface-oplossing

De complete readychain-oplossing biedt vaak de grootste voordelen. De aansluitklare kabelrupsen zijn dienovereenkomstig ontworpen, inclusief de Module Connect modulaire connector-interface. Dit betekent dat de verschillende soorten kabels, van servo- en buskabels tot datakabels, allemaal veilig in één interface op het systeem kunnen worden aangesloten. Dit kan alleen op een compacte en veilige manier worden gerealiseerd dankzij de modulaire structuur van Module Connect met zijn talrijke toepassingsmogelijkheden.

Dankzij de igus interface oplossing kan elke systeembeheerder nu de zelf gecodeerde assemblage loskoppelen en aansluiten – absoluut veilig en zonder gespecialiseerd personeel. De individueel geconfigureerde assemblages bieden een hoge mate van modulariteit en veilige productieprocessen. Vaak neemt het werk aan een dergelijk systeem meerdere dagen in beslag. Module Connect vereenvoudigt niet alleen de bediening aanzienlijk, maar vermindert ook de uitvaltijd en de onderhoudskosten.

Met Module Connect kunnen connectormodules individueel worden samengesteld. Hierbij kan een behuizing met maximaal vier verschillende insteekmodules worden uitgerust. De behuizingen worden vervolgens samengevoegd, waardoor vrijwel onbeperkte modulevarianten in individuele breedte en hoogte mogelijk zijn. Door toebehoren zoals montageplaten, etiketdragers, vergrendelingselementen en diverse trekontlastingselementen kan Module Connect worden samengevoegd tot een complete aansluitklare kabelrups-module. Een ander voordeel: er worden slechts zoveel connectorelementen aangebracht als er daadwerkelijk nodig zijn. De connectormodules kunnen in één of meerdere lagen worden aangepast aan de vulling en de geometrie van de betreffende kabelrups. Dit maakt een qua functie en vormgeving ideale bekabeling voor elke toepassing mogelijk.

Klik hier voor meer informatie over het unieke interfaceconcept van igus.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.