Kun je het milieu beschermen door de juiste kabel te kiezen? - Blog | igus® Nederland

Kun je het milieu beschermen door de juiste kabel te kiezen?

Mark van de Waal | 11 januari 2022

“Tegenwoordig kennen de mensen de prijs van alles en de waarde van niets.”

Oscar Wilde

Bij de keuze van kabels wordt vaak gesproken over de prijs, maar zelden over de kosten, die voor een goedkope kabel vele malen hoger kunnen liggen dan voor een hoogwaardige kabel die voor vele miljoenen cycli in kabelrupsen is ontwikkeld. Vooral in het huidige klimaat, waarin het vermijden van afval en het beschermen van het milieu een dagelijkse zorg is, is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken. Veel belangrijker is hoe lang een component in de praktijk meegaat.

Onlangs zei de dochter van een vriend tegen mij: “Plastic? Maar plastic is helemaal niet goed!” Haar uitleggen dat er grote verschillen zijn, bracht me op het idee om in deze blog het thema milieubescherming en afvalvermijding aan te snijden. Particulieren zijn niet de enigen die proberen duurzamer te leven om afval te vermijden. Ook bij igus denken we na over hoe we hieraan kunnen bijdragen.

Duurzaamheid belangrijk hij igus

Hoe dragen chainflex-kabels bij aan afvalvermindering?

Niet al te lang geleden vroeg een klant mij naar onze CF33.40.04 kabel. Ik was zeer verrast, omdat dit onderdeelnummer al minstens 12 jaar niet meer was gevraagd (en verkocht). Het is een oude igus (4G4.0)C PUR motorkabel. Hij stond in de chainflex® catalogus tot 2001, toen hij werd vervangen door de CF35.UL.

De kabel heeft meer dan 20 jaar probleemloos gewerkt in een machine die voortdurend in beweging was. Dit liet me duidelijk zien hoezeer een duurzame kabel kan bijdragen aan de bescherming van het milieu. Wat niet breekt, hoeft ook niet te worden vervangen, dus het draagt op deze manier actief bij tot het vermijden van afval.

Het kiezen van een duurzame kabel vermindert niet alleen afval, maar spaart ook hulpbronnen. Hulpmiddelen zoals de levensduurcalculator vergemakkelijken de kabelkeuze. Zij geven u, de gebruiker, een duidelijk beeld van de te verwachten levensduur, omdat voor de productie van een nieuwe kabel grondstoffen nodig zijn zoals koper en diverse kunststoffen zoals PVC, PP en PUR. En daarnaast is er ook nog de energiebehoefte van de productiemachines.

Wat doet igus nog meer op het gebied van duurzaamheid?

Ik ben blij dat ik ook deze vraag voor u kan beantwoorden. Mensen gaan er vaak automatisch van uit dat kunststof slecht en dus schadelijk voor het milieu is. Maar ik werk bij igus met een zuiver geweten. Bij igus denken we namelijk veel na over duurzaamheid, veel van onze projecten brengen dit ook daadwerkelijk in de praktijk. Bij igus stoppen we nooit met leren en verbeteren. Op alle mogelijke manieren.

U kunt hier meer te weten komen over duurzaamheid bij igus.

Wij vinden het belangrijk om ons milieubeleid transparant en begrijpelijk te maken. Daarom zijn we sinds 2019 gecertificeerd volgens ISO 14001, een internationale stichting voor milieumanagement-systemen. Deze norm helpt ons tijdens onze missie  een CO2-neutrale fabriek te worden.

igus gecertificeerd volgens de ISO 14001 norm

Het chainge recycling-programma voor kabelrupsen

Kunststof is niet altijd hetzelfde als afval. Daarom recyclen wij versleten kabelrupsen. Wij accepteren alle kabelrupsen, zelfs die van andere fabrikanten. We scheiden de verschillende soorten en verwerken de oude rupsen tot nieuw granulaat. Chainge is natuurlijk een combinatie van de woorden “chain” en “change”.

Bomen planten bij igus

Sinds enkele jaren voert igus verschillende boomplantprojecten uit over de hele wereld. Onze taak is niet alleen om CO2-uitstoot te vermijden, maar ook om bestaande CO2 vast te leggen met meer boombedekking. We zijn blij dat we met elk van deze projecten onze planeet een beetje kunnen helpen. Binnenkort starten we ook in Nederland met een lokaal boomplantproject, houd onze LinkedIn pagina hiervoor in de gaten!

igus boomplantprojecten over de hele wereld!

Reguse

Elk jaar produceert igus ongeveer vijf ton elektronisch afval. Veel van de afgedankte apparaten zijn echter nog functioneel. Zouden er geen andere toepassingen voor gevonden kunnen worden? Dat is de vraag die onze IT-stagiairs zich stelden en samen met de commerciële stagiairs dit mooie project lanceerden. Hier worden afgedankte functionele apparaten niet langer afgedankt, maar getest en te koop aangeboden aan werknemers van het bedrijf. Sinds april 2021 biedt een eigen online winkel deze refurbished apparaten tegen lage prijzen aan. De opbrengst wordt gedoneerd aan duurzame projecten. Reguse is een combinatie van reduce, reuse en recycle en geeft de verbondenheid met igus aan.

Conclusie

Duurzaamheid heeft bij igus vele gezichten. We zijn blij met elk van hen. Het planten van bomen en het upgraden van elektronische apparaten blijft net zo goed onze taak als het geven van goed advies over onze producten, die met hun lange levensduur ook bijdragen aan duurzaamheid. Alleen als u een duurzame oplossing vindt voor uw toepassing, kunnen we samen bijdragen aan een milieuvriendelijkere wereld.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.