Kunststof kogellagers als alternatief voor metaal - Blog | igus® Nederland

Kunststof kogellagers als alternatief voor metaal

Mark van de Waal | 26 maart 2021

Vele exploitanten van fabrieken kennen het probleem: bij de installatie van metalen kogellagers is smering van essentieel belang. Deze procedure moet met regelmatige onderhoudsintervallen herhaald worden en dat slokt niet alleen geld op, maar ook veel tijd. Als alternatief voor metalen kogellagers is xiros bijzonder geschikt.

Met xiros polymeer kogellagers bespaart u zich het smeringswerk en kunt u zonder druppels vet of olie. Toepassingen in de industrie komen in het geding zolang er overwegend lage belastingen en lage toerentallen heersen. Dit geldt bijvoorbeeld voor multifunctionele toepassingen waarbij de kogellagers in contact komen met vloeibare media zoals water of diverse chemicaliën. Hier staat buiten kijf dat kogellagers van metaal op grond van hun specificaties niet bestand zijn tegen deze media.

Het kogellager alternatief xiros: waarom is het eigenlijk zo bijzonder?

kunststof kogellager van igus

 1. Binnen- en buitenloop: of een xiros polymeerkogellager geschikt is, hangt af van het materiaal van de binnen- en buitenloopbaan. Dankzij de grote keuze aan kogellager materialen in eigen huis met lage wrijving – xirodur genoemd – kan een breed spectrum aan toepassingen ondersteund worden en de levensduur verlengd worden.
   
 2. Kooi: onze kooien zijn bij uitstek geschikt voor moeilijke en ongunstige omgevingsinvloeden en zijn optimaal afgestemd op het materiaal van de binnen- en buitenringen. Dit betekent dat chemicaliën en temperaturen tot 150°C geen probleem vormen.
   
 3. Kogels/rolelementen: naast de conventionele kogels van roestvaststaal zijn ook kogels van glas en polymeren (PAI) in het igus-assortiment te vinden. Glazen kogels zijn voordelig wanneer honderd procent metaalvrij een criterium is. Hier kan onder andere de beeldvorming door magnetische resonantie op het gebied van de medische technologie worden genoemd. PAI-kogels zijn ideaal wanneer bijvoorbeeld vacuümgebruik en hogere temperaturen vereist zijn. Roestvaststalen kogels worden ingezet als allrounders en zijn bijzonder kosteneffectief.

Maak gebruik van het grote xiros standaardassortiment en vind het voor u geschikte kogellager alternatief.

De voordelen in een oogopslag:

 • Smeringsvrij en onderhoudsarm
 • Corrosiebestendig
 • Metaalvrij bij gebruik van glas- of polymeerkogels
 • Temperaturen tot +150°C mogelijk
 • Hoge mediabestendigheid
 • Lichtgewicht
 • Elektrisch isolerend (ESD-conform)
 • FDA-conform (afhankelijk van het materiaal
 • Voorspelbare levensduur

De deskundigen van onze Handelspartner Elcee geven u graag vrijblijvend advies.

BEREKEN HIER DE LEVENSDUUR VAN XIROS KOGELLAGERS!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.