Lange rijwegen – hoe vind ik de juiste kabel? - Blog | igus® Nederland

Lange rijwegen – hoe vind ik de juiste kabel?

Mark van de Waal | 9 november 2020

Lange rijwegen stellen hoge eisen aan de gebruikte kabel en zijn duurzaamheid. In de blogpost van vandaag bespreken we wat deze zijn en hoe u kunt achterhalen of uw toepassingen aan deze  vereisten voldoen.

Lange rijweg kabelrups

Duurzaamheid

Duurzaamheid is bij kabels een subjectief onderwerp. Want precies wanneer is een kabel stabiel? Een kabel is voor de ene gebruiker stabiel als zijn machine een jaar zonder storing draait, voor anderen wordt de duurzaamheid van een kabel gemeten aan de hand van langere tijdframes, cyclische hoeveelheden, degradatie van de buitenmantel enzovoorts.

De constructie van een kabel heeft een grote invloed op de levensduur. Vooral op lange rijwegen is het belangrijkste criterium de zorgvuldige selectie van de juiste kabelstructuur.

Met de levensduurcalculator kan de verwachte levensduur van chainflex®-kabels specifiek voor uw toepassing worden berekend.

Kabelstructuur

Over de kabelopbouw zijn talloze hoofdstukken te schrijven. Bij het onderwerp “lange rijwegen” willen we specifiek kijken of we de kabel met of zonder binnenmantel moeten gebruiken.

Om een kabel rond te maken, vullen we de ruimte tussen de aders met vulelementen voordat de afscherming eroverheen wordt gevlochten, of voordat een mantel over de aders geëxtrudeerd wordt. Deze “vulpennen”, zoals ze gewoonlijk worden genoemd, zijn goedkoop en dienen als plaatshouder om een concentrisch ontwerp te helpen maken. Duurzame materialen worden gebruikt in hoogwaardige kabels, om de slijtvastheid van de kabels te verbeteren evenals de algehele buigprestaties. Vanaf een bepaald kwaliteitsniveau is een binnenmantel voor lange rijwegen dus essentieel.

Met of zonder binnenmantel – wat is beter?

De binnenmantel wordt onder hoge druk geëxtrudeerd om de aanwezige ruimte tussen de aders “op te vullen” en ons ronde ontwerp te realiseren. Deze extrusiemethode creëert geleidingskanalen in het materiaal die helpen de aders langs de kabel te geleiden in een gecontroleerde omgeving, waardoor meer stabiliteit wordt verkregen voor continu buigtoepassingen. Vanwege de aard van kabels die zijn ontworpen om te kunnen bewegen, bewegen de aders zelf vaak inwendig in de kabel. Via deze kanalen sturen we deze beweging aan, alsof de aders treinen op een spoorlijn zijn.

Dit principe is van fundamenteel belang voor zowel lange rijwegen als toepassingen met kleine radii. Gecombineerd met een hoge dynamiek wordt de belasting op aders snel te groot en zullen deze breken. Een binnenmantel zorgt ervoor dat de aders elkaar niet overlappen en vermindert de kans op het kurkentrekker-effect aanzienlijk.

Een andere belangrijke functie van de binnenmantel is dat het de basis is van de afscherming. Het zorgt ervoor dat de schermstrengen erop kunnen rusten tijdens het bewegen en vormvast blijven. Dit resulteert in een vermindering van de spanning op de vlechtdraden en een langere levensduur. Hoogwaardige EMC-eigenschappen zoals in de CF27.UL kabel blijven daardoor zeer lang behouden.

CF270 servokabel

CF210 servokabel

Hoe vind ik de juiste kabel voor een hoge duurzaamheid over een lange rijweg?

Om de juiste kabelselectie te maken, helpt het om vertrouwd te raken met de volgende punten:

  • Pas de kabelstructuur aan de eisen van de applicatie aan
  • Gebruik de levensduurcalculator en zorg voor een bevestigde geschiktheid
  • Voer een praktijktest uit met de eerste samples onder realistische omstandigheden

Als u onze kabels in uw toepassing wilt testen, vraag dan vandaag nog een gratis kabelsample aan of neem direct contact met ons op voor verdere ondersteuning.  

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.