Lijmen: 5 bewijzende toepassingen dat lijmrobots groter worden - Blog | igus® Nederland

Lijmen: 5 bewijzende toepassingen dat lijmrobots groter worden

Andrej Roskic | 29 april 2024

Geautomatiseerde toepassingen zoals materiaalhantering, assemblage of pick-and-place taken zijn welbekend en populair binnen de productiesector. Maar minder bekende toepassingen – met name lijmen en doseren – winnen aan kracht en worden steeds gewoner in verschillende industrieën. Lees verder voor meer informatie over slechts enkele van de mogelijkheden van lijmrobots en hoe u geautomatiseerd kleefmiddelen kunt gebruiken om de kosten enorm te verlagen en tegelijkertijd de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie te verbeteren.

Grafiek pick en place

Meubels lijmen

Lijmen is essentieel bij de productie van meubels, zowel voor de esthetiek als voor de functionaliteit. Door het gebruik van lijm zijn er geen andere vormen van kleven nodig. Schroeven of spijkers die lelijk ogen heb je minder last van en het blijft vast aan elkaar. De juiste lijm zorgt er ook voor dat een meubelstuk betrouwbaar is en niet uit elkaar valt bij gebruik. Voor meubeltoepassingen verdient automatisch lijmen de voorkeur boven handmatig lijmen vanwege de benodigde precisie en de mogelijke veiligheidsrisico’s als meubilair verkeerd wordt gelijmd.

Ramen lijmen

Ramen lijmen is een van de belangrijkste lijmtoepassingen, vooral in de bouw, vanwege de functie die ramen hebben. Ze fungeren als een schild tegen buitenelementen zoals wind, vuil of regen. Goed lijmen is hier absoluut essentieel, want zonder lijm zal het raam veel minder snel een goede afdichting vormen en niet beschermen tegen deze elementen. Robots bieden een veel snellere, eenvoudigere en kosteneffectieve methode om ramen te lijmen, ongeacht waar ze zijn gebruikt. Het grootste voordeel is te vinden in de bouwsector, waar de grootte en vorm van ramen kan variëren, waardoor verschillende hoeveelheden en soorten lijm nodig zijn.

Automatisch lijmen in de auto-industrie

De auto-industrie heeft een enorm potentieel voor lijmrobots. De ramen werden al genoemd, maar er moeten ook verschillende andere onderdelen in de auto worden gelijmd, van spiegels en koplampen tot batterijconsoles en luchtfilters. Aangezien veel productielijnen in de auto-industrie al op de een of andere manier geautomatiseerd zijn, zou het verder automatiseren van repetitieve en precieze processen zoals lijmen een duidelijke volgende stap moeten zijn.

Batterijconsole lijmen

Volkswagen heeft de mogelijkheden van lijmrobots al omarmd door ze te gebruiken voor het aanbrengen van lijm op batterijconsoles aan de achterkant van hun Passat B8 PA-auto’s. Voorheen konden werknemers hun werkruimte niet vrijhouden terwijl ze deze onderdelen moesten lijmen. Voorheen konden werknemers hun werkruimte niet vrijhouden terwijl ze ook deze onderdelen moesten plakken, wat leidde tot fouten, productiviteitsverlies en zelfs zorgen over de veiligheid van werknemers. Na de overstap naar een geautomatiseerd proces kunnen de medewerkers binnen hun werkgebied blijven en bereikt de robot een veel hogere kwaliteit en consistentie van de lijmdosering.

lijmen robot toepassing

Gerelateerd: Low-Cost Robotics Marketplace (RBTX)

Luchtfilter lijmen

Luchtfilters zijn een ander onderdeel in autotoepassingen waarvoor lijm nodig is. Lijmen worden gebruikt om het frame van het filter af te dichten, om het vouwen van het filterpapier in stand te houden en om het frame en het filterpapier aan elkaar te lijmen. Al deze processen vereisen een zorgvuldige, precieze toepassing op kleine oppervlakken. Dit is het ideale scenario voor een robotachtig lijmsysteem, dat gemakkelijk aan deze behoeften kan voldoen en de capaciteiten van menselijke werknemers kan overtreffen.

Vloeibare pakking

Lijmen kunnen zelfs dienen als pakkingen (bekend als een vloeibare pakking), in plaats van standaardpakkingen. Er zijn enkele unieke voordelen aan het gebruik van vloeibare pakkingen, zoals lagere materiaalkosten en het wegvallen van het aandraaien dat normaal gesproken nodig is bij pakkingen. Bovendien is er minder ontwerptijd nodig met vloeibare pakkingen, omdat de selectie van materialen en de berekeningen van maten veel eenvoudiger zijn met vloeibare pakkingen. Met automatisering wordt exact de benodigde hoeveelheid lijm gebruikt, waardoor verspilling door inconsistenties bij handmatig lijmen wordt geëlimineerd. Dit verlaagt de kosten nog verder en stroomlijnt het productieproces.

Conclusie

Hoewel deze toepassingen veel van de sterke punten van geautomatiseerd lijmen laten zien, is dit slechts het topje van de ijsberg bij het analyseren van de voordelen die automatisering kan bieden. Lijmtoepassingen hebben een grenzeloos potentieel en hoe sneller bedrijven geautomatiseerd lijmen omarmen, hoe beter ze af zullen zijn.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.




Trefwoorden voor artikel:

automatisering robotisering robots

Newsletter:

Kies nu een onderwerp